Η επιστροφη των Καλλιτεχνων του Συλλογου «Αθηνιων» απο τη Στουτγαρδη

Υπερβατική ήταν η συμμετοχή των ερασιτεχνών ζωγράφων του συλλόγου «Αθηνίων» ανάμεσα στον πολυεπίπεδο εορτασμό των Ελευθέριων της Θράκης που γιόρτασαν οι αδελφοί μας Θράκες στη Γερμανία. Οι πίνακες που εξέθεσαν οι καλλιτέχνες ήταν αναφορά σε τόπους και σε μνήμες της πατρίδας των απόδημων Θρακών. Ξαναπερπάτησαν νοερά σε τόπους και σε σοκάκια, στην πατρίδα τους την ξεχωριστή, που κρατάν καλά κλειστή μέσα στην καρδιά τους. Ξεχωριστή πινελιά ανάμεσα στους πίνακες ήταν η δουλειά του συντοπίτη μας καλλιτέχνη αργυορχρυσοχόου Κεβόρκ Μελκονιάν.

Ενδιαφέρον προκάλεσε η «Γραμμική Β΄» η πρώτη γραφή των Ελλήνων, καθώς και η «Θράκη», φιλοτεχνημένα με μπρούντζο πάνω σε μάρμαρο. Εξαιρετικά κοσμήματα, αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, πλαισίωναν τη δουλειά του. Το έργο του «Θράκη» δωρίστηκε στο σύλλογο Θρακών σαν ανάμνηση του ανταμώματος και της φιλίας που αναπτύχθηκε μεταξύ μας. Το έργο συνοδευόταν από τα εξής λόγια: «Φερμένο από τη Θράκη, τη γη του Ορφέα, του Δημόκριτου, των Κομνηνών, τη Θράκη τη μεγάλη γη και αφιερωμένο εξαιρετικά σε σας τους απόδημους αδελφούς μας Θράκες.

Σε θύμηση της γης σας,

«Δικό σας».

Μελκονιάν Κεβόρκ

Κομοτηνή 21-5-2003».

Τα λόγια αυτά προκάλεσαν συγκίνηση όχι μόνον στον ανώνυμο κόσμο, αλλά και στους επώνυμους που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

Από τη Σοφία Εκμεκτσή, πρόεδρο του Συλλόγου, δωρίστηκε ο πίνακας «Οι δρομείς» και από τον Άγγελο Γεωργίου «Η μάσκα του Διονύσου», καθώς και έντυπο υλικό της Θράκης που ο σύλλογος είχε μαζί του.

Στις 17ες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης που έγινε στο Reutllingen την έναρξη κήρυξε ο γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Δ. Δόλλης. Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χ. Κουρούδης, ο αντιπρόεδρος κ. Ε. Μαμαλίγκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μαγκριώτης, οι βουλευτές Έβρου κ. Λυμπερακίδης, και κ. Νικολαΐδης. Παραβρέθηκαν ακόμη ο νομάρχης Έβρου κ. Ν. Ζαμπουνίδης, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης κ. Γ. Αλεξανδρής, Τριγώνου κ. Π. Γοτκίδης, Ν. Βύσσας κ. Ευ. Μαρασλής καθώς και οι Μουφτήδες Κομοτηνής, Ξάνθης, Διδυμοτείχου. Ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου κ. Κ. Χατζόπουλος έδωσε μια εξαιρετική σε περιεχόμενο ομιλία με θέμα «Θράκη Σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών και θρησκειών». Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μια φανταστική συναυλία του Π. Γαϊτάνου και των χορευτικών συγκροτημάτων της ομογένειας.

Όλα τα μέλη του Συλλόγου «Αθηνίων» και η αποστολή που ταξίδεψε στην Στουτγάρδη, ευχαριστούν θερμά την πρόεδρό τους Σοφία Εκμεκτσή, η άψογη οργάνωση και η αμέριστη φροντίδα της οποίας συνετέλεσαν στην ομαλή διεξαγωγή της μετάβασης και της επιστροφής μας από τη Γερμανία.

Ιωαννίδου Τσίτσιρα Βαρβάρα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.