Η επιδοτηση του 12% σε Δραμα και Καβαλα;
Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο της Καβάλας, με εντολή του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη υπογράφτηκε η απόφαση για την επιδότηση του κόστους απασχόλησης των επιχειρήσεων στους νομούς Καβάλας και Δράμας από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, θέμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων της Καβάλας και της Δράμας. Και ενώ αυτά γράφονται στην Καβάλα, στην περιοχή μας, όπου έπρεπε ήδη οι επιχειρήσεις να πληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2007, ξεκίνησε η καταβολή της επιδότησης του 12% για το δεύτερο εξάμηνο του 2006 σε ορισμένες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν ακόμη κάποιες που ακόμη δεν έχουν λάβει την επιδότηση του πρώτου εξαμήνου του 2006.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κώστα Λιούρτα, «έχουν ξεκινήσει στην περιοχή μας κάποιες επιχειρήσεις να παίρνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2006. Δεν το παίρνουν όλες. Σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμη δεν έχουν πάρει την επιδότηση του πρώτου εξαμήνου του 2006. Τα χρήματα που έχουν έρθει δεν επαρκούν για να αποπληρωθούν οι επιδοτήσεις του δευτέρου εξαμήνου. Δεν έχει όμως σημασία αν τα πήραν πολλοί ή λίγοι. Το σημαντικότερο είναι ότι ήδη έπρεπε να πληρωθούμε το δεύτερο εξάμηνο του 2007. Τα χρήματα αυτά τα οποία παίρνουμε με καθυστέρηση αποτελούν και αιτία αυτών που βιώνουμε στην περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες με το κλείσιμο των εργοστασίων. Σήμερα κλείνουν οι μεγάλοι που μπορούν και εκβιάζουν τις κυβερνήσεις. Αύριο ενδεχομένως να κλείσουμε εμείς που μπορεί να μην μπορούμε να εκβιάσουμε αλλά θα κλείσουμε εκ των πραγμάτων, γιατί όσο δεν θα υπάρχει δουλειά και όσο θα κλείνουν τα εργοστάσια και όσο θα μένουν εργάτες στο δρόμο, όπως σήμερα εξακόσιοι περίπου εργαζόμενοι, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην αγορά γιατί θα αδυνατούν να αγοράσουν. Οπότε δεν είναι δυνατόν να μην ακολουθήσουμε και εμείς οι επαγγελματίες στο κλείσιμο των επιχειρήσεων».
Κατά τον κ. Λιούρτα η απόφαση να χορηγηθεί η επιδότηση του 12% σε Δράμα και Καβάλα επιφέρει δυσκολίες στο οικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής μας. «Θα πω για άλλη μια φορά αυτό που έλεγε ο αείμνηστος Φρέντυ Γερμανός: «Οι πολιτικοί είναι σαν τα βιβλία. Όσο πιο ψηλά τα βάζουμε τόσο πιο άχρηστα είναι». Εάν λοιπόν ο νομός Ροδόπης και ο Νομός Ξάνθης με δύο υπουργούς δεν μπορούν να πάρουν το 12% και το παίρνει Δράμα και η Καβάλα, καταλαβαίνετε πού οδηγούμαστε. Είναι ντροπή να το πάρουν οι περιοχές αυτές. Βέβαια, δεν γνωρίζω αν θα το πάρουν αναδρομικά ή αν ισχύσει από το 2008 ή και αν το πάρουν γιατί τέτοια λόγια ακούσαμε και για το 2% και το 3% τον Απρίλη του 2005 και δεν τα είδαμε. Αν τέτοια είναι και η διαβεβαίωση προς τη Δράμα και την Καβάλα είναι ένα ψέμα και ένα τρικ για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Εάν όμως το πάρουν και είναι προνομιούχες αυτές οι περιοχές έχοντας το 50% της επιδότησης του επιτοκίου στα ρυθμισμένα τους χρέη και πάρουν και το 12% τότε εμείς θα είμαστε για κλάματα πραγματικά. Και θα το ξαναπώ όπως το είπα και για την προηγούμενη κυβέρνηση θα παρακαλάμε άλλη φορά να μην έχουμε υπουργούς από τη Θράκη. Με δύο υπουργούς τα πράγματα είναι χειρότερα».
Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ο κ. Λιούρτας επισημαίνει ότι πρόκειται απλά για μια υπόσχεση και η Δράμα και η Καβάλα θα περιμένει. «Για μια ακόμη φορά είμαστε μια Ροδόπη εγκαταλελειμμένη που, ενώ μας χρωστάνε τόσα, τα δίνουν αλλού. Με τον αναπτυξιακό νόμο μας έβαλαν και το Νομό Ροδόπης και το Νομό Έβρου, ο οποίος βρίσκεται σε τραγικότερη κατάσταση, να έχουμε τα ίδια κριτήρια με την Κηφισιά, την Κόρινθο και την Ασπροβάλτα. Αν γίνει και αυτό τώρα δεν μένει τίποτα άλλο απλά να μετακομίσουμε για αλλού, όπου θα μας προσέχουν περισσότερο».
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
