Η επαναφορα της μνημης

Όλο και κάτι περισσότερο τα τελευταία χρόνια από το πλούσιο μπαούλο των μνημών της και, κυρίως, από την αξιοποίηση της πλουσιότατης προίκας της σε μνημεία κερδίζει η Ροδόπη. Απροόπτως και απροσδοκήτως, γιατί υπήρξαν και πολιτικές που οτιδήποτε σχετίζονταν με ιστορία, μνήμη και συνέχεια έγινε απόπειρα να εκδιωχθεί από αυτόν τον τόπο. Από τα πορτραίτα των παλιών δημάρχων της Κομοτηνής μέχρι την παντελή σιωπή για μνημεία όπως η Αναστασιούπολη, η Μοσυνούπολη, η παλιά Βασιλική του Αγίου Χαραλάμπους της Μαρώνειας, τα αρχοντικά της πόλης, το Παπίκιο, το Σπήλαιο του Κύκλωπα…
 
Σήμερα βοηθούντος κυρίως του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονα, που αναζητά να αποκτήσει ρίζες στη γη που του έμελε να γεράσει, όλα τούτα εδώ τα «άγνωστα» στις νέες γενιές τοπωνύμια ξαναγυρίζουν στην πραγματικότητά μας.
 
Μ’ απροσδόκητο τρόπο και μ’ ένα εγερτήριο ξεσηκωμό, αφού η Περιφέρεια ΑΜ-Θ εφευρίσκει ξανά την Via Egnatia και το Σπήλαιο του Κύκλωπα, η δημοτική αρχή την Τσανάκλειο και ομάδα με τους αρμόδιους φορείς το Ιστορικό Κέντρο της Κομοτηνής, και το ΔΗΠΕΘΕ «σωματοποιεί» θεατρικά τον Κύκλωπα Πολύφημο σε σχέση ερωτική με τη νηρηίδα Γαλάτεια.
 
Φτου, μη μας ματιάσουν… Τ.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.