«Η Ενωση συγκεντρωσε και παλι το 95% των δημητριακων»

Κλείνοντας το θέμα της συγκομιδής και της πώλησης των δημητριακών ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης, κ. Νικόλαο Σκοπιανό, για να μας καταθέσει τα απολογιστικά στοιχεία και να αποτιμήσει τα κέρδη της φετινής χρονιάς για τον παραγωγό και την Ένωση, από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Νίκος Σκοπιανός, όμως…

ΠτΘ: Κύριε Σκοπιανέ, θα μπορούσατε να προβείτε σε μια πρώτη αποτίμηση της αποτελεσματικότητας της Ένωσης σε σχέση με τη συγκομιδή σιτηρών; Ήτοι πόσους τόνους συγκεντρώσατε και αν οι τιμές που διαμορφώθηκαν είναι ικανοποιητικές;

Ν.Σ.:
Έχουμε φτάσει στο τέλος της συγκεκριμένης δραστηριότητας, της συγκομιδής δηλαδή σιτηρών, και είναι ζήτημα δύο – τριών ημερών αυτή να ολοκληρωθεί τελείως. Σήμερα μπορούμε ν’ αναφέρουμε έτσι, ότι έχουμε πετύχει απολύτως τους στόχους μας. Συγκεντρώσαμε δηλαδή 63 χιλιάδες τόνους δημητριακών, ποσότητα η επίτευξη της οποίας συμπίπτει απολύτως με τους αρχικούς μας στόχους.

Όσον αφορά τις τιμές θεωρώ ότι έχουν διαμορφωθεί τιμές παραγωγού απόλυτα ικανοποιητικές και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά από την επικοινωνία μας με τον παραγωγό.

Συγκεκριμένα δώσαμε αρχική τιμή 43 δρχ. και επιστρέφουμε αυτές τις μέρες 6 δρχ. το κιλό, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή παραγωγού για τα σκληρά και τα μαλακά στάρια έκλεισε στις 49 δρχ.

ΠτΘ: Και όσον αφορά τη διάθεση των δημητριακών; Σε ποιο στάδιο αυτή βρίσκεται;

Ν.Σ.:
Έχει, ήδη, ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης, έχουν δηλαδή πωληθεί τα συγκεντρωθέντα σιτάρια σε μια τιμή, -η οποία θεωρήθηκε ως η πλέον ικανοποιητική σ’ όλη την Ελλάδα, – στην τιμή δηλαδή των 59.5 δρχ.

Εν κατακλείδι, αποτιμώντας την όλη αυτή δραστηριότητα θα μπορούσαμε ν’ αναφέρουμε ότι ήταν μια απόλυτα πετυχημένη χρονιά τόσο για την παραγωγό όσο και για την Ένωση, η οποία κέρδισε ικανοποιητικά χρήματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ανάγκες της Ένωσης και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να ανταποκριθούμε ως Ένωση στον επικείμενο πόλεμο του βαμβακιού, που πλησιάζει. Να σας αναφέρω, συγχρόνως, ότι έχουμε κλείσει με την χρηματοδότηση των δημητριακών και στην Αγροτική Τράπεζα, – δεν χρωστάμε δηλαδή τίποτα-, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καθόλου χρηματοοικονομικό κόστος.

ΠτΘ: Και πού διαθέσατε τα δημητριακά, σε αγορές του εσωτερικού ή του εξωτερικού;

Ν.Σ.:
Τα σιτηρά τα διαθέσαμε στην αγορά του εσωτερικού, και, μάλιστα, σε δύο μεγάλες εταιρείες, οι οποίες σε εποχές δύσκολες, όταν δηλαδή η ποιότητα του σιταριού δεν ήταν η αναμενόμενη, στήριξαν την Ένωση. Συγκεκριμένα, τη μισή ποσότητα αγόρασαν «Οι Μύλοι Σόγιας» και την άλλη μισή αγόρασε η «Σόγια Ελλάς».

ΠτΘ: Θα μπορούσατε να προβείτε και σε μια συγκριτική ανάλυση των φετινών στοιχείων που μας παραθέσατε σε σχέση με τα περσινά;

Ν.Σ.:
Πέρυσι ο παραγωγός εισέπραξε 40 δρχ. και η ποσότητα δημητριακών, που συγκεντρώθηκε ήταν περίπου η ίδια. Να σημειώσουμε όμως ότι τα στρέμματα φέτος ήταν λίγο περισσότερα, αλλά η παραγωγή ήταν μικρότερη.

Να αναφέρουμε όμως ότι ούτως ή άλλως η Ένωση συγκέντρωσε το 95% της παραγωγής των δημητριακών όλου του Ν. Ροδόπης, ένα ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο, παρόλο, που η καλή φετινή ποιότητα των δημητριακών «έβαλε στο παιχνίδι» και ιδιώτες. Εμείς κρατήσαμε όμως και φέτος το ποσοστό μας, πραγματικότητα που αναδεικνύει τόσο την αξιοπιστία της οργάνωσης όσο και την εμπιστοσύνη του παραγωγού προς την Οργάνωση.

ΠτΘ: Και τα κέρδη της Ένωσης από τη συγκέντρωση και την πώληση των δημητριακών σε τι ύψος μεταφράζονται;

Ν.Σ.:
Σε μια πρώτη εκτίμηση πάνω από 600 εκατομμύρια δρχ., τα οποία όπως και σας προανέφερα και θα επαναεπενδυθούν και θα στηρίξουν ενδεχομένως την τιμή του βαμβακιού.

Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.