Η «ενοχικη» αγαπη, πεπλο στον ερωτα

Εκδήλωση συζήτησης με θέμα «αγάπη vs έρωτα» διοργάνωσε ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ροδόπης με ομιλητή τον Δρ. Γιώργο Κουντουρά

Το αιώνιο ζήτημα της αγάπης στον αντίποδα του έρωτα ήταν το θέμα της συζήτησης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ροδόπης το απόγευμα της Τετάρτης στο Καφέ μπαρ «Οχτώ» με καλεσμένο ομιλητή τον Δρ. Γιώργο Κουντουρά, ψυχολόγο – ψυχαναλυτή.
 
Ένα θέμα συζήτησης που συνεχίζει διαχρονικά να απασχολεί άντρες και γυναίκες, αν κρίνει κανείς από τη μαζική συμμετοχή του κοινού της Κομοτηνής στην εκδήλωση, το ερέθισμα για την οποία έδωσε ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ροδόπης, ο οποίος λειτουργεί από το 1998 και έχει ως στόχο την ενεργοποίηση του διαλόγου της τοπικής κοινωνίας πάνω σε ζητήματα που την απασχολούν.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος ο οποίος σήμερα αριθμεί 64 ενεργά μέλη, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνει δράσεις αντίστοιχου περιεχόμενου ενώ συμμετέχει εθελοντικά στην ενίσχυση αντίστοιχου κοινωνικού περιεχομένου δράσεων όπως το Κοινωνικό Ιατρείοπου άνοιξε και λειτουργεί στο ισόγειο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην Κομοτηνή, η εθελοντική δράση συγκέντρωσης ρούχων για τους πρόσφυγες κ.α. 

Όλγα Κατσιάνη «Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε τώρα το μόνο που μας απομένει είναι αυτά τα δύο συναισθήματα και οι μεταξύ μας σχέσεις»

Απώτερος στόχος του Συλλόγου, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του κ. Όλγα Κατσιάνη, «είναι να κάνουμε ένα άνοιγμα στην κοινωνία». Στο πλαίσιο αυτό αντί της καθιερωμένης κοπής της βασιλόπιτάς τους όπως τόνισε η ίδια, τα μέλη του Συλλόγου επέλεξαν να διοργανώσουν την συγκεκριμένη εκδήλωση ούτως ώστε να ανοίξει ο ευρύς κοινωνικός διάλογος πάνω σε ζητήματα που μας απασχολούν. « Θα προσεγγίσουμε το θέμα της αγάπης και του έρωτα από την πλευρά της ψυχανάλυσης, αλλά και μία πλευρά πιο κοινωνική» επεσήμανε η ίδια χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα διεξαγωγής μίας τέτοιας συζήτησης καθώς όπως είπε «στις δύσκολες στιγμές που ζούμε τώρα το μόνο που μας απομένει είναι αυτά τα δύο συναισθήματα και οι μεταξύ μας σχέσεις». 

Γιώργος Κουντουράς «Οι Έλληνες συνήθως φοβούνται να μιλήσουν για τον έρωτα και όταν μιλάνε γι’ αυτόν έχουν ήδη περάσει στην αγάπη»

Το τι και το με ποιόν τρόπο ένα άτομο αντιλαμβάνεται και βιώνει τον έρωτα ήταν το βασικό θέμα που διαπραγματεύτηκε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κεντρικός ομιλητής κ. Γιώργος Κουντουράς, προσπαθώντας επίσης να «διαλευκάνει» ζητήματα που αφορούν τοπάθος, πώς αυτό σχετίζεται με την επιθυμία και τι είναι αυτή η επιθυμία που όπως επεσήμανε πολλές φορές «γεννά ακόμα και συναισθήματα εξάρτησης από τον άλλο».
 
Ο ίδιος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του έρωτα, καθώς όπως είπε «η αγάπη έρχεται μετά και συνήθως όταν το συναίσθημα αυτό παύει να υπάρχει». Όπως εξήγησε μάλιστα «η αγάπη έρχεται σαν πέπλο που πέφτει πάνω από τον έρωτα και τον σκεπάζει προκειμένου το άτομο να παραμείνει ενοχικά σε μία σχέση, σε κάτι, κάποιον που αναζήτησε εξ αρχής αλλά δεν το βρήκε».
 
Οι Έλληνες όπως υποστήριξε ο ίδιος «συνήθως φοβούνται να μιλήσουν για τον έρωτα και όταν μιλάνε γι’ αυτόν έχουν ήδη περάσει στην αγάπη. Μία αγάπη ενοχική, γιατί δεν έχουν απελευθερώσει τα συναισθήματα του πάθους σε σχέση με τον άλλον». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.