Η ενισχυση των ακαδημιων μεγαλο στοιχημα για την ΕΠΣ Θρακης

Μάνος Γαβριηλίδης «Η οικονομική κρίση έχει αφήσει λίγα άτομα να ασχολούνται με τις ομάδες»

Ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση υπεύθυνων ομάδων και ακαδημιών, γονέων και εθελοντών, θα τεθεί σε εφαρμογή στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή στις εγκαταστάσεις της ΕΠΣ Θράκης.
 
Ειδικότερα, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σχεδίασε τη λειτουργία 12ωρων Σχολών UEFA D (χωρίς οικονομική επιβάρυνση), συνδυάζοντας την παρουσίαση θεωρητικών διαλέξεων οργάνωσης και λειτουργίας ακαδημιών ποδοσφαίρου, καθώς επίσης επιδείξεων προπονητικών μονάδων – αγώνων για ηλικίες κάτω των 12 ετών.
 
Προσφορά πρώτων βοηθειών, οργάνωση ακαδημίας, κώδικας συμπεριφοράς, πολιτική για την παιδική κακοποίηση, ψυχολογία και παρακίνηση νέων αθλητών είναι ανάμεσα στα θέματα των επιμορφωτικών σεμιναρίων, με την Ομοσπονδία να στοχεύει στην ενιαία εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων στη λειτουργία μιας ποδοσφαιρικής ακαδημίας.
 
Οι σχολές UEFA D, εντάσσονται στο εξαετές αναπτυξιακό πλάνο της Ε.Π.Ο. «Μπάλα Παντού», και θα λειτουργήσουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας (ΕΠΣ) και η παρακολούθησή τους είναι υποχρεωτική για έναν, τουλάχιστον, εκπρόσωπο κάθε ακαδημίας και ομάδας, καθώς η κατοχή πιστοποιητικού UEFA D θα αποτελεί ένα από τα κριτήρια ελέγχου λειτουργίας και κατάταξης των ακαδημιών που θα θεσπιστούν από την Ομοσπονδία.

Μάνος Γαβριηλίδης «Χρέος όλων των ανθρώπων του χώρου να παρακολουθήσουν το διήμερο ενημερωτικό πρόγραμμα»

Για το πρόγραμμα αυτό μίλησε στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης κ. Μάνος Γαβριηλίδης, κάνοντας αρχικά μία μικρή εισαγωγή για το περιεχόμενων των μαθημάτων «Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα όπως λέει και η ΕΠΟ, που στοχεύει στην καλύτερη ενημέρωση των υπευθύνων των ομάδων, των ακαδημιών, των γονέων, των εθελοντών και όλων όσων είναι γενικά στον χώρο του ποδοσφαίρου»  συμπληρώνοντας πως «τα μαθήματα είναι η οργάνωση και η διοίκηση αθλητικού σωματείου την πρώτη ημέρα ενώ την δεύτερη ημέρα έχει θέμα την διεξαγωγή αγώνων αναπτυξιακών ηλικιών, την οργάνωση τουρνουά ποδοσφαίρου σαν εκπαίδευση, κίνητρο και παρακίνηση για τη συμμετοχή νεαρών ποδοσφαιριστών σε αθλητικά σωματεία, την παιδική κακοποίηση, τον κώδικα συμπεριφοράς γονέα αλλά και τον ρόλος του, τη διαχείριση κρίσεων διαφόρων θεμάτων στην Ακαδημία, τα ψυχοκινητικά χαρακτηριστικά των μικρών ηλικιών και το ρόλο του προπονητή».  
 
Εξηγώντας την αξία που έχει η παρακολούθηση του προγράμματος, ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε πως όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν την πιστοποίηση της UEFA, η οποία στο μέλλον θα τους είναι πολύ χρήσιμη για οτιδήποτε χρειαστεί να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και τις ακαδημίες γενικότερα.
 
«Η εκδήλωση είναι ελεύθερη στο κοινό και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΠΣ Θράκης, στις ακαδημίες που πραγματοποιούνται και οι αγώνες, πίσω από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό. Εκεί υπάρχουν δύο γήπεδα, μία αίθουσα και θα φιλοξενήσουμε όσο περισσότερα άτομα γίνεται. Την Κυριακή θα υπάρχει ένας αγώνας επίδειξης από μικρούς αθλητές σε στυλ εκπαίδευσης. Ξεκινούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή» συμπλήρωσε καλώντας όλους τους ενδιαφερομένους να δηλώσουν παρών για να μπορέσουν να διεκδικήσουν και στο μέλλον αντίστοιχες δράσεις.

«Οι ομάδες λόγω της κρίσης δεν επενδύουν στις υποδομές αλλά αρκούνται στη λύση των φοιτητών» 

Ερωτηθείς για το επίπεδο που βρίσκονται οι ακαδημίες του νομού μας, ο κ. Γαβριηλίδης παρουσιάστηκε προβληματισμένος σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις ομάδες της περιοχής ως προς το ενδιαφέρον τους για τις ακαδημίες. «Δυστυχώς, αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι λίγα. Σαν σκέψη είχαμε την επιδότηση των ομάδων που έχουν ακαδημίες με στόχο να παρακινήσουμε τους συλλόγους να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι» αποκάλυψε αλλά παράλληλα έδειξε την πικρία του για το γεγονός πως οι ομάδες δεν δίνουν βαρύτητα στις ακαδημίες αναφέροντας πως «οι ομάδες δικαιολογούνται εν μέρει που δεν έχουν ακαδημίες , καθώς επιλέγουν την  εύκολη λύση που είναι οι φοιτητές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οπότε δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με υποδομές και ακαδημίες σε αντίθεση με τους άλλους νομούς που προσπαθούν να βγάλουν δικά τους παιδιά, γιατί δεν έχουν την ευκαιρία να βρίσκουν, όπως  εμείς “μισοέτοιμους” παίχτες από τα ΤΕΦΑΑ και τις άλλες σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης».
 
Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Θράκης, για τον οποίο έχουμε χρόνια να πανηγυρίσουμε σαν νομός μία μεγάλη επιτυχία στις μικρές ηλικιακά ομάδες των Ενώσεων. «Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα επικρατεί και στις Ενώσεις. Στις άλλες Ενώσεις, όπου υπάρχουν περισσότερες ακαδημίες, οι προπονητές έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ποδοσφαιριστές από μεγαλύτερη γκάμα επιλογών. Σε αντίθεση με  εμάς που υπάρχουν λιγότερες ακαδημίες, δεν έχουμε πολλές επιλογές και έχουμε αρκετά ανεπιτυχή αποτελέσματα» υπογράμμισε ενώ αποκάλυψε πως μαζί με τους συνεργάτες του προσπαθούν καθημερινά να βρουν τρόπους να βελτιώσουν και αυτό το κομμάτι. 

«Όνειρο μας είναι να επανέλθουμε στα παλιά, αναφορικά με τον αριθμό των ομάδων»

Κλείνοντας την κουβέντα με τον κ. Γαβριηλίδη, τον ρωτήσαμε για τα όνειρα που έχει για τις διοργανώσεις της ΕΠΣ Θράκης. «Δεν υπάρχει ταβάνι στις φιλοδοξίες μας. Δουλεύουμε για να φτάσουμε το ποδόσφαιρο της ΕΠΣ Θράκης όσο μπορούμε πιο ψηλά. Το θέμα μας είναι ότι δυστυχώς, αυτήν την στιγμή τουλάχιστον από ό,τι βλέπω φέτος, έχουμε λίγες ομάδες και το όνειρο μας θα ήταν να επανέλθουμε στα παλιά, όσον αφορά στον αριθμό των ομάδων, αλλά δυστυχώς και πάλι θα πω πως η οικονομική κρίση γενικότερα έχει αφήσει λίγα άτομα να ασχολούνται με τις ομάδες. Το ευχάριστο είναι πως αυτό που αφουγκράζομαι τον τελευταίο μήνα είναι ότι πηγαίνουν να επανιδρυθούν άλλες ομάδες και θα ζωντανέψουν το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος του κυπέλλου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.