Η ενημερωση και η επικοινωνια ως κλειδια για την αντιμετωπιση της παιδικης σεξουαλικης κακοποιησης

Ένας στους πέντε ανηλίκους έχει βιώσει ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας

Ένας στους πέντε ανηλίκους από 0 έως 18 ετών θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, από θώπευση και καταγραφή αυτού σε πορνογραφικό υλικό, μέχρι και βιασμό.
 
Αυτά είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που ήρθε και στην Κομοτηνή με την εκδήλωση «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης».
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα  της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής και με τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ΠΕ Ροδόπης. 

Τα κρούσματα ήταν και παραμένουν πολλά 

Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, είναι Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και Εμπειρογνώμονας στο κοινό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής  Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό. Η κ. Ράπτη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τόνισε πως στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας,  τα κρούσματα ήταν πολλά και παραμένουν πολλά. Το τελευταίο διάστημα βέβαια αποκτούν  περισσότερη δημοσιότητα, αφενός λόγω της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που δίνει πλέον τη δυνατότητα στους εισαγγελείς να αποκαλύπτουν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τα στοιχεία του δράστη προκειμένου να αναγνωριστεί από παιδιά και αφετέρου η καμπάνια που γίνεται εδώ και χρόνια μέσω του συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ωθεί τα παιδιά να σπάσουν την σιωπή τους και να τολμήσουν να μιλήσουν για αυτό που έχουν βιώσει.
 
Στα 4 χρόνια που υλοποιείται το πρόγραμμα στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 402 εκδηλώσεις και συνεχίζουν με προσκλήσεις από όλη την Ελλάδα, κάτι που καταδεικνύει το ενδιαφέρον των γονιών να ενημερωθούν για να προστατέψουν τα παιδιά τους.
 

«Δυστυχώς η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αφορά κρούσματα από το στενό οικογενειακό, φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον του παιδιού, δηλαδή ο δράστης πολλές φορές είναι ένα πρόσωπο που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται» σημείωσε η κ. Ράπτη για να συμπληρώσει πως «κατ’ επέκταση το πρόσωπο αυτό γνωρίζει και εμπιστεύεται και ο γονιός».
 
Στη συνέχεια ανέφερε απλούς κανόνες με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να προστατευτούν, ώστε να γνωρίζουν πώς μπορούν να αποφύγουν μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει την ασφάλειά τους. Παράλληλα προσπάθησε να αφυπνίσει τους γονείς, ώστε να είναι και οι ίδιοι σε θέση να καταλάβουν πότε η συμπεριφορά ενός ανθρώπου από το οικείο περιβάλλον είναι ύποπτη.
 
Πλέον όμως υπάρχουν και οι κίνδυνοι του διαδικτύου. Πολλές φορές  τα παιδιά που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποδεχθούν αιτήματα φιλίας από πρόσωπα που φαίνονται συνομήλικά τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, και μετά από ένα χρονικό διάστημα συνομιλίας να δεχτούν και συνάντηση μαζί τους.
 
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως κατά την εκδήλωση διανεμήθηκε το ενημερωτικό υλικό της καμπάνιας: το DVD της ιστορίας κινουμένων σχεδίων «To Μυστικό της Νίκης», το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς, καθώς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας» σε μικρούς και μεγάλους. 

Ζητήματα γύρω από τη φύση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας 

Την ψυχιατρική προσέγγιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και την ανάγκη για πρόληψη τόνισε ο κ. Γκάρο Εσαγιάν, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης ΟΡΦΕΑΣ.
 
Όπως τόνισε ο κ. Εσαγιάν το ποσοστό σύμφωνα με το οποίο ένα στα πέντε παιδιά έχει υποστεί σεξουαλική βία, είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και εγείρει ζητήματα γύρω από την φύση της σεξουαλικότητας στην ανθρώπινη ύπαρξη, ενώ συμπλήρωσε και έναν ακόμα ενδιαφέρον ποσοστό. Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι το 30% των σεξουαλικών κακοποιήσεων προκαλείται από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος.
 

Εξ ου και αναγκαία κρίνεται η πρόληψη από την παιδική ηλικία, που όπως τόνισε ο κ. Εσαγιάν, ξεκινά από την εκπαίδευση στην οικογένεια και στο σχολείο, αλλά και η γνώση για σωστή διαχείριση των παιδόφιλων.
 
Μάλιστα τόνισε ότι τα παιδιά κατά κανόνα δεν αποκαλύπτουν εύκολα την κακοποίησή τους, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις  το περιβάλλον δυστυχώς  δεν είναι σε θέση να ακούσει το παιδί.

«Πρέπει να μιλούμε στα παιδιά. Έχουν περάσει οι περίοδοι που τους λέγαμε να παραμείνουν μακριά από τους ανθρώπους που τους προσφέρουν σοκολάτα, γιατί οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν σήμερα πιο έξυπνα τεχνάσματα προκειμένου να προσεγγίσουν τα παιδιά». Για αυτό και είναι χρήσιμα τα υλικά που διατέθηκαν μέσω του προγράμματος  «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ». 

Αυξανόμενη πορεία στο φαινόμενο 

Για τη νομική προσέγγιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης μίλησε η κ. Ελευθερία Μπότσαρη, Νομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής, τονίζοντας πως πρόκειται για τη μάστιγα της εποχής και για κάτι το οποίο είναι τραγικό και αποκαρδιωτικό.
 
Ανέφερε δε, πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διατάξεις και νόμοι, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται με αυξανόμενη πορεία. Και παρόλο που θα ήταν ευχής έργο να αποκλειστεί, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς, υπογράμμισε η κ. Μπότσαρη, είναι να προλάβουν και να ενημερωθούν για τα ζητήματα αυτά και να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.