Η ενεργοποιηση του αρθρου 5 ευκαιρια για τις ΗΠΑ να προωθησουν τους σκοπους τους

Το Φόρουμ Ειρήνης το φιλειρηνικό κίνημα του Νομού Ροδόπης εκφράζει την πιο βαθιά θλίψη για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από το τρομοκρατικό χτύπημα, που προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων που είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που γεννά και αναπαράγει τον πόλεμο, την ποικιλόμορφη βία και την τρομοκρατία.

Μ’ αυτές τις σκέψεις η Γραμματεία του Φόρουμ Ειρήνης με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, πείρας και προτάσεων, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του λαού του νομού και την αποτελεσματικότερη δραστηριοποίησή του, διοργάνωσε την Παρασκευή ανοιχτή σύσκεψη φορέων.

Το πάνελ της σύσκεψης αποτέλεσαν οι κ.κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, Νίκος Φακιρίδης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΚΚΕ, Αλέξανδρος Ευστρατίου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, Μουρτίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ροδόπης, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, λέκτορας του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και Αντώνης Κακαράς, καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, μέλος της Επιτροπής για την Εθνική Άμυνα, Αντιπλοίαρχος ε.α.

Στη σύσκεψη έδωσαν το παρόν οι εξής φορείς της περιοχής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κομοτηνής, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Πρόεδρος Παραρτήματος ΑΔΕΔΥ, γραμματέας Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ροδόπης, Πρόεδρος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κομοτηνής, Πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης, Πρόεδρος ΠΕΤ – ΟΤΕ, Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης και ο Σύλλογος Φοιτητών «Κώστας Βάρναλης».

Σχετικά με την αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος της χώρας μας, την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ και το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Αντιπυραυλικής Άμυνας αναφέρθηκαν οι κεντρικοί ομιλητές, κ.κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, λέκτορας του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και Αντώνης Κακαράς, καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, μέλος της Επιτροπής για την Εθνική Άμυνα, Αντιπλοίαρχος ε.α.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στο άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ: «Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι τα κράτη – μέλη του Οργανισμού συμφωνούν ότι ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσότερων από αυτά στην Ευρώπη ή Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλων» και στη συνέχεια σημείωσε: «Συνεπώς συμφωνούν ότι στην περίπτωση τέτοιας ένοπλης επίθεσης κάθε ένα από αυτά, ασκώντας το δικαίωμα ατομικής ή συλλογικής άμυνας, θα συνδράμει το ένα ή περισσότερα συμβαλλόμενα μέλη που υφίστανται αυτή την επίθεση μέσω της άμεσης λήψης μέτρων, τα οποία θα θεωρήσει αναγκαία συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης της ένοπλης βίας.

Αυτό το άρθρο αφορά το δικαίωμα της συλλογικής άμυνας, η οποία τόσο στο Ποινικό όσο και στο Διεθνές Δίκαιο είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση»
. Όμως σε αυτό το σημείο ο κ. Αντωνόπουλος διευκρίνισε το γεγονός ότι «όταν έχουμε μια Διεθνή Συνθήκη που προβλέπει συλλογική άμυνα, τότε η άμυνα μπορεί να είναι και υποχρέωση».

Αναφερόμενος στο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ που έλαβε χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ο κ. Αντωνόπουλος αναρωτήθηκε αν αυτό το χτύπημα αποτέλεσε ένοπλη επίθεση: «Η ένοπλη επίθεση είναι παράνομη χρήση βίας, η οποία προέρχεται από ένα κράτος. Αλλά στην περίπτωση της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον, στην περίπτωση του Πενταγώνου, της Πενσυλβάνια, η βία δεν προήλθε τη στιγμή που εκδηλώθηκε από ένα κράτος, προήλθε από μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι σύμφωνα με τις σημερινές πληροφορίες δεν αποτελούσαν καν κρατικά όργανα. Οι πράξεις αυτών των ανθρώπων μπορούν να αποτελέσουν παραβίαση του κανόνα που απαγορεύει τη χρήση βίας μεταξύ κρατών, εφόσον οι δράσεις αυτών των ανθρώπων συνδεθούν με ένα κράτος».

Στη συνέχεια ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε ότι «η πηγή της χρήσης βίας και ο αρχηγός της είναι αυτές οι ένοπλες ομάδες. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να ξεσηκωθεί ένα μέρος του πληθυσμού ενός κράτους εναντίον της κυβέρνησης του άλλου και μάλιστα, να χρησιμοποιήσει ένοπλη βία για να επιδιώξει κάποιους σκοπούς. Σε αυτήν την περίπτωση η απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης του κράτους πρέπει να στρέφεται αποκλειστικά στην πηγή βίας που προέρχεται από αυτές τις ομάδες. Επομένως, μπορούν να ληφθούν αντίμετρα αμυντικά, αλλά μόνο ατομικά από το κράτος, το οποίο είναι θύμα αυτής της δράσης» και διευκρίνισε «όταν ασκείται χρήση βίας σε δικαιώματα άμυνας, η οποία δεν παύει να αποτελεί μία διατάραξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, πρέπει να είναι περιορισμένης έκτασης, να στρέφεται αποκλειστικά στο στόχο, την πηγή της χρήσης βίας και όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται να μην ασκείται συλλογικά».

«Για να είναι νόμιμη η άσκηση του δικαιώματος της άμυνας, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο «πρέπει να είναι αναγκαία, αναλογική και άμεση. Οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα ατομικής άμυνας, αλλά μόνον κατά των συγκεκριμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Δεν μπορούν να βομβαρδίζουν τις πόλεις του Αφγανιστάν, πρέπει να βομβαρδίζουν μόνο τα σημεία από τα οποία προέρχεται η δράση αυτών των ενόπλων δυνάμεων».

Όσον αφορά στην αντίδραση των ΗΠΑ σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε: «Αυτό το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ ονομάζει «πόλεμο» κατά της τρομοκρατίας στην ουσία είναι μία πολυδιάστατη δράση, δηλαδή περιλαμβάνει πολιτικά, οικονομικά αντίμετρα, περιλαμβάνει συνεργασία σε ποινική αρμοδιότητα μεταξύ κρατών.

Από ότι φαίνεται οι ΗΠΑ ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι διατεθειμένες να αναφέρουν το Συμβούλιο Ασφαλείας στην αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την τρομοκρατία παγκοσμίως και γενικά, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας στην αρμοδιότητα να αναλάβει το ίδιο δράση στο συγκεκριμένο περιστατικό, διατηρώντας το δικαίωμα άμυνας αποκλειστικά για τον εαυτό του»
.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Αντώνη Κακαρά, καθηγητή του τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, μέλους της Επιτροπής για την Εθνική Άμυνα, Αντιπλοιάρχου, ο οποίος ανέπτυξε θέμα σχετικά με το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Αντιπυραυλικής Άμυνας (Ν.Μ.D.): «Η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία για τις ΗΠΑ για να προωθήσουν σκοπούς, τους οποίους έχουν βάλει πολύ πριν εκδικηθεί ο λαός των ΗΠΑ και να ματώσει τόσο τραγικά στις 11 Σεπτεμβρίου».

Σε απάντηση στην ερώτηση, αν θα είχε γίνει αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα, αν υπήρχε σε ανάπτυξη το Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα Άμυνας στις ΗΠΑ, ο κ. Α. Κακαράς είπε ότι «είναι σίγουρο ότι θα είχε γίνει. Δεν θα μπορούσε με τίποτα να σταματήσει μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια που έγινε το Σεπτέμβρη».

Στη συνέχεια ο κ. Κακαράς εξήγησε το τι είναι ακριβώς το Εθνικό Σύστημα Αντιπυραυλικής Άμυνας: «Είναι μια ασπίδα που θα καλύπτει την υδρόγειο, καταρχήν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αλλά στην ουσία όλη την υδρόγειο, από επιθέσεις οι οποίες θα έρχονται με πυραύλους από το διάστημα ή και από την ατμόσφαιρα. Τεχνολογικά και επιστημονικά αυτό το Σύστημα προβλέπει ότι κάπου σε όλη την υδρόγειο θα υπάρχουν κάποιοι αισθητήρες – ραντάρ, από τη στιγμή που κάπου αναπτύσσεται ξαφνικά μια φλόγα και μια έκρηξη, που θα γίνει από πύραυλο που θα εκτοξευτεί, εντοπίζουν αμέσως το Γραφείο που το παρακολουθεί, περνούν αυτό το σήμα σε κάποια διαστημικά οχήματα που γυρίζουν γύρω από τη γη. Αυτοί οι δορυφόροι μεταφέρουν τις εικόνες αυτές σε βάσεις επί της Γης και από εκεί μεταφέρονται οι πληροφορίες σε Κέντρο Λήψεως Αποφάσεων το οποίο δίνει εντολή σε άλλα σημεία όπου υπάρχουν πύραυλοι lazer, αεροπλανοφόρα, υπάρχουν βάσεις από όπου φεύγουν αυτά τα όπλα και χτυπάνε τους εχθρικούς πυραύλους. Αυτή είναι μία επιτυχία που θα γίνει, αλλά μέχρι στιγμής είναι στις δοκιμές».

Ο σκοπός του Ν.M.D. είναι μία φοβερή εξάπλωση οπλικών συστημάτων σε όλη την υδρόγειο, ένα φοβερό οικονομικό χτύπημα στις χώρες, οι οποίες θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν όχι στην παραγωγή του, αλλά στην αγορά του για να καλυφθούν από τους τρομοκράτες.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.