«Η ενεργειακη φτωχεια δεν ειναι “ακραιο καιρικο φαινομενο”»

Μέτρα ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων για θέρμανση ζητά η ΚΝΕ ΑΜΘ

Το θέμα της θέρμανσης κατοίκων και φοιτητών θίγει με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ ΑΜΘ κάνοντας λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές στις εστίες καθώς και τους πενιχρούς πόρους που διαθέτουν οι μόνιμοι κάτοικοι για τη θέρμανσή τους.
 
Αναλυτικά η ΚΝΕ ΑΜΘ επισημαίνει:
 
Τις τελευταίες ημέρες η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, πλήττεται από το κύμα κακοκαιρίας. Ο πρώτος… «μεταμνημονιακός» χειμώνας βρίσκει τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, να ξεπαγιάζουν και να προσπαθούν να ζεσταθούν όπως όπως.
 
Στις εστίες της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Καβάλας δεν λειτουργεί όλες τις ώρες επαρκώς η κεντρική θέρμανση, ενώ σε αρκετά δωμάτια υπάρχουν χαλασμένα σώματα, με αποτέλεσμα οι οικότροφοι να αξιοποιούν ό,τι θερμαντικό μέσο διαθέτουν. Σε πολλά δωμάτια μάλιστα δεν υπάρχει καν ζεστό νερό! Παρά τις κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων το προηγούμενο διάστημα τα προβλήματα παραμένουν με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να θεωρούν τις ανάγκες των φοιτητών «περιττό κόστος».
 
Εκατοντάδες φοιτητές που αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι για να σπουδάσουν δεν δικαιούνται ούτε το σημερινό πενιχρό επίδομα θέρμανσης (!) αφού θεωρούνται «προστατευόμενα μέλη» των οικογενειών τους.
 
Σε πολυκατοικίες λαϊκών γειτονιών η κεντρική θέρμανση έχει «σφραγιστεί» προ πολλού και από τους προηγούμενους χειμώνες, αφού το κόστος τόσο του πετρελαίου όσο και της συντήρησης είναι απαγορευτικό για τις λαϊκές οικογένειες.
 
Με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη, περιορίζουν την υλοτομία ξύλων για θέρμανση για τους κάτοικους της ορεινής Ξάνθης, τα μειονοτικά χωριά με εκατοντάδες οικογένειες να ξεπαγιάζουν.
 
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εκατοντάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργαστούν μέσα σε πολικές θερμοκρασίες ενώ εάν καθυστερήσουν να φτάσουν στην εργασία τους αντιμετωπίζουν πιθανές επιπτώσεις από εργοδότες.
 
Ακόμα πιο βάρβαρο είναι το ζήτημα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βλέπουμε να περιφέρονται στην περιοχή, με τις όποιες ελάχιστες δομές φιλοξενίας υπάρχουν υπό όποιες συνθήκες να θεωρείται προνόμιο λίγων και το ζήτημα της θέρμανσης να θεωρείται υπό αυτές τις συνθήκες αγώνας επιβίωσης…
 
Οι ανάγκες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους συνεχίζουν να θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και της κρατικής αδιαφορίας για τα λαϊκά προβλήματα.
 
Η περιοχή μας μετατρέπεται σε «ενεργειακό κόμβο» αλλά η ενεργειακή φτώχεια για το λαό παραμένει!
 
Την ώρα που η περιοχή μας μετατρέπεται σε «ενεργειακό κόμβο», με αγωγούς φυσικού αερίου όπως ο TAP, με εξορύξιμα κοιτάσματα πετρελαίου, με τεράστιο δασικό πλούτο, με πολλαπλές πηγές γεωθερμίας, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα παγώνουν.
 
Αυτή είναι η εικόνα της «μεταμνημονιακής» Ελλάδας που διαφημίζει η κυβέρνηση. Από τη μια αμύθητα πλούτη σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και αγωγών και από την άλλη ενεργειακή φτώχεια για το λαό. Πόσο μάλλον που αυτός ο ενεργειακός πλούτος και οι δρόμοι μεταφοράς του αποτελούν «μήλον της έριδος» για μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας που περικλύει θανάσιμους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.
 
Απαιτούμε άμεσα μέτρα στήριξης των λαϊκών οικογενειών και της νεολαίας!
 
Καλούμε την νεολαία της περιοχής μας να μη συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση, να διεκδικήσει άμεσα:
• Εξασφάλιση επαρκούς θέρμανσης σε όλα τα σχολεία, τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και τις φοιτητικές εστίες.
• Εξασφάλιση ζεστού νερού σε όλες τις εστίες.
• Χορήγηση έκτακτου επιδόματος θέρμανσης σε όσους φοιτητές της περιοχής μας νοικιάζουν δωμάτια, με βάση τις αυξημένες ανάγκες.
• Το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει άμεσα ότι οι εργαζόμενοι που αργούν ή δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά τους μπορούν ΝΟΜΙΜΑ και χωρίς καμιά επίπτωση από τους εργοδότες να λείψουν από αυτή, χωρίς να θεωρηθεί άδεια.
• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από την Περιφέρεια και τους Δήμους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία (καθαρισμός δρόμων, κλπ).
 
Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, τους μαζικούς φορείς να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να συμβάλουν στην επίλυση όποιων ζητημάτων προκύψουν από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία. Να δυναμώσει η έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους την έχουν ανάγκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.