«Η ενασχοληση με την παραδοσιακη μουσικη καθοριζει τον τροπο ζωης σου»

Βαγγέλης Δωρόπουλος, είναι δάσκαλος στο επάγγελμα και «υπηρέτης» της μουσικής παράδοσης. Γνωρίζει να παίζει παραδοσιακά όργανα της Θράκης, να χορεύει και να τραγουδά δημιουργίες, που μιλούν για όλο τον κύκλο της ζωής. Παραδοσιακός οργανοπαίχτης, ερευνητής και μελετητής ακουσμάτων, που άλλοτε φαίνονταν να ανήκουν σε άλλες εποχές, τώρα, όμως, επανέρχονται δυναμικά και αποκτούν μεγάλο αριθμό φίλων. Μιλά στον «Κόσμο» για την ενασχόληση με την μουσική, τα τραγούδια της Θράκης και εξηγεί γιατί η μουσική της Θράκης ξεχωρίζει: «Για την ποικιλία των ρυθμών, των μελωδιών και το ότι είναι μια μουσική που έρχεται από πολύ παλιά, διατηρώντας μέσα της τα αρχέγονα στοιχεία του επικού, του διονυσιακού, σε μια φοβερή αρμονία μεταξύ τους».

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την μουσική παράδοση;

Αγαπάω τη δουλειά μου, είμαι δάσκαλος, αλλά αγαπώ πολύ τον πολιτισμό και ασχολούμαι με τα παραδοσιακά όργανα και το χορό.

Ποια είναι τα παραδοσιακά όργανα τα οποία γνωρίζετε, ακούτε και μελετάτε;

Τα μουσικά σύμβολα της Θράκης, η θρακιώτικη γκάιντα, η θρακιώτικη λύρα, τα κρουστά, το κλαρίνο, όργανα τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μουσικής οικογένειας.

Το μουσικό σχήμα στο οποίο είστε επικεφαλής, ποιο γνώρισμα έχει;

Είναι ένα μουσικό σχήμα, στο οποίο υπάρχει ένας μόνιμος πυρήνας, στον οποίο δεν αποκλείονται και ευκαιριακές συνεργασίες με κάποιους μουσικούς, αλλά στη βάση είμαστε ένα μόνιμο τμήμα, από Θρακιώτες μουσικούς, με εξαίρεση μόνο το κλαρίνο το οποίο έρχεται από τη Μακεδονία.

Με στόχο;

Να υπηρετούμε τη θρακική μουσική, αλλά και όλο το άλλο κομμάτι που λέγεται ελληνική μουσική.

Τι κάνει τη μουσική της Θράκης και ξεχωρίζει;

Η ποικιλία των ρυθμών, των μελωδιών και το ότι είναι μια μουσική που έρχεται από πολύ παλιά, διατηρώντας μέσα της τα αρχέγονα στοιχεία του επικού, του διονυσιακού, σε μια φοβερή αρμονία μεταξύ τους.

Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράδοση; Βλέπετε κι εσείς ότι ο κόσμος επιστρέφει στα πανηγύρια…

Οφείλεται στη γενικότερη στροφή που σημειώνεται με τον κόσμο να ψάχνει να βρει τις ρίζες και την ταυτότητά του. Μετά τις δεκαετίες των χορευτικών, επόμενο ήταν η δημιουργία μουσικών σχημάτων. Δεν είμαστε μόνον εμείς, υπάρχουν και πολύ νεότερα σχήματα, που έχουν κατακλύσει τον ελλαδικό χώρο.

Ασχολείστε και με την πομακική μουσική, η οποία χρόνια τώρα ήταν παραγκωνισμένη…

Η πομακική μουσική εκτοπίζεται για λόγους καθαρά εμπορικούς. Εκτοπίζεται από το εμπορικό τραγούδι, που έχει κατακλύσει το χώρο και είναι αμφιβόλου ποιότητας πολλές φορές, είναι μια μουσική στην οποία δεν δόθηκε η ανάλογη προσοχή και υφίσταται, ας μου επιτραπεί ο όρος, έναν μουσικό ιμπεριαλισμό, από τα δύο κυρίαρχα εμπορικά είδη, από την γειτονική Τουρκία, αλλά και από ό,τι φθηνότερο έχουμε εμείς εδώ.

Πού ακούγεται;

Αυτή η μουσική, παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτει τις επίσημες εκδηλώσεις, πανηγύρια, πάλη, ακούγεται στα καφενεία, στο σπίτι, στα χωράφια. Αυτός ο συρμός της αναζήτησης της ταυτότητας έχει αρχίσει να περνάει σε κάποια χωριά, και αρχίζει να ακούγεται το πομάκικο τραγούδι ξανά, αυτό, ίσως, να σημαίνει πολλά στο μέλλον. Είναι μια πλούσια μουσική που έχει να πει πολλά πράγματα.

Ποια η θεματολογίά των τραγουδιών;

Μιλούν για όλο τον κύκλο της ζωής. Υπάρχουν τα ακριτικά τραγούδια, τα τραγούδια που αφορούν τη γέννηση, το θάνατο, τον έρωτα, την ξενιτιά κ.α.

Τι συμπεραίνετε τελικά για τους ασχολούμενους με την παραδοσιακή μουσική;

Είμαστε μια μειονότητα σοβαρή στο μουσικό κόσμο, αυτή τη στιγμή περνάει στην αντεπίθεση και χρόνο με το χρόνο προσδοκά να αποκτήσει καινούργιους οπαδούς.

Ποια δουλειά ετοιμάζετε τώρα;

Δουλεύουμε στο studio ανέκδοτα τραγούδια του Βορείου Έβρου, από διάφορα χωριά. Μέχρι τα Χριστούγεννα το cd θα έχει κυκλοφορήσει. Προσπαθούμε να βγάλουμε και δουλειά με τους Πομάκους, αλλά λείπει η κινητήριος δύναμη που λέγεται χορηγός.

Τι αποκομίσατε προσωπικά ασχολούμενος με την παραδοσιακή μουσική;

Αυξήθηκε η αισθητική μου, γιατί εμπλουτίστηκε με ακούσματα τα οποία με έκαναν να αισθάνομαι πολύ πιο όμορφα. Με το χρόνο δένεσαι σε ένα επίπεδο μυστηριακό αυτοσυνειδησίας, ταυτότητας, στο τέλος καθορίζει μέχρι και τη φιλοσοφία σου και τον τρόπο ζωής γενικότερα. Η ενασχόληση με την παραδοσιακή μουσική καθορίζει την στάση και τον τρόπο ζωής σου.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.