Η ελληνικη τεχνη στην Ισπανια

Στο δημοτικό μουσείο της Μαδρίτης εγκαινιάσθηκε μια θαυμάσια έκθεση με θέμα τα κοσμήματα του Ελλαδικού χώρου από τους προϊστορικούς ως τους νεότερους χρόνους, δηλαδή μιας συνεχούς πορείας 6.000 περίπου ετών δημιουργίας με στόχο να τονιστεί η ομορφιά του ανθρώπου. Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Έκθεσης ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού ενώ η έναρξη της τελετής των εγκαινίων έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο και τη βασίλισσα Σοφία, που επέλεξε να φορέσει τι άλλο παρά ελληνικό κόσμημα. Τα κοσμήματα, που εκτίθενται, καλύπτουν το χρονικό πλαίσιο από τους προϊστορικούς, την κλασική Ελλάδα, το Βυζάντιο, την τουρκοκρατία ως και τη νεότερη Ελλάδα έχουν ως κύρια υλικά κατασκευής το χρυσό και το ασήμι και αποτελούν μια τέλεια αφορμή, με το ελκυστικό περίτεχνο σχήμα τους, για μια μαγευτική περιήγηση στη μακραίωνη ιστορία μας για το ελληνικό αλλά και διεθνές κοινό.

Βέβαια, οποιαδήποτε έκθεση που διοργανώνεται στην Ισπανία σχετικά με την ελληνική τέχνη, αποτελεί πάντα μια δεύτερη ευκαιρία για τους Ισπανούς να θαυμάσουν την ελληνική τέχνη στην Ισπανία μια και αυτή εκτίθεται μόνιμα, μια ώρα από τη Μαδρίτη, στην αυτοκρατορική πόλη του Τολέδο, οπού βρίσκεται το σπίτι-μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Εκεί, στο σπίτι που έζησε ο Ελ Γκρέκο κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ανάμεσα σε άλλα έργα τον περίφημο πίνακα «Ο Άγιος Πέτρος μετανοήσας» και τον εκπληκτικό «Άποψη και το Πλάνο του Τολέδο», μια πανοραμική εικόνα της πόλης. Σε ξεχωριστό χώρο, στην εκκλησία Σάντο Τομέ, βρίσκεται η «ταφή του Κόμη Οργκάθ», ένα από τα φημισμένα έργα της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης, που το ελληνικό κοινό την ευκαιρία να μελετήσει όταν είχε φιλοξενηθεί, με μεγάλη επιτυχία, τη χρονιά που πέρασε στην Εθνική Πινακοθήκη.

Στέλλα Καζάκη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.