«Η Ελλαδα ειναι πολυ πισω σε σχεση με αλλες ευρωπαικες χωρες στο θεμα της αντιμετωπισης των προβληματων των ΑμεΕ.Α.»

«Μου φαίνεται λίγο σαν την ημέρα των ερωτευμένων η ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» δηλώνει ο Στέφανος Καμπάνταης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα κάτω άκρα και αναρωτιέται: «Γιατί μια φορά το χρόνο;» Μιλά σήμερα στον «Κόσμο» και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει μια ξεχωριστή ημέρα. «Όλες οι μέρες πρέπει να είναι ίδιες. Δηλαδή αγαπάς κάποιον μόνο εκείνη την ημέρα, την ημέρα των ερωτευμένων; Ή πρέπει να το τονίζεις μόνο εκείνη την ημέρα; Έτσι και το θέμα των ΑμεΕΑ πρέπει να το τονίζεις μόνο εκείνη την ημέρα; Και μετά να ξεχνάμε τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα; Δεν το θεωρώ σωστό». Μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος και η οικογένειά του, για την συμπεριφορά των συμπολιτών του, αλλά και για τα σχέδιά του, παραδίδοντας μαθήματα ζωής και αγωνιστικότητας…

Τι σας έφερε στο Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ»;

Πιστεύω ότι αυτός ο Σύλλογος κάνει πολύ καλό έργο για τα ΆμεΕΑ. Μπορεί να επιλύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.

Έχουμε κάνει βήματα ως χώρα στην ισότιμη αντιμετώπιση των ΑμεΕΑ;

Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των ΑμεΕΑ. Δυστυχώς χρειάζεται πολλά ακόμη να γίνουν, που μόνο κάποιος που τα ζει τα καταλαβαίνει.

Αυτή τη στιγμή τι σας προβληματίζει περισσότερο;

Εμένα με προβληματίζει η απόκτηση του διπλώματος οδήγησης. Αναγκάζομαι και κατεβαίνω στην Θεσσαλονίκη γι’ αυτό το θέμα.

Γιατί γίνεται αυτό;

Δεν έχουν ειδικά αυτοκίνητα οι Σχολές Οδηγών. Η Σχολή, που πηγαίνω, νοικιάζει το αυτοκίνητο από κάποια Α.Ε. Είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται.

Και τι επιπτώσεις έχει σε σας, πέραν της μετακίνησης;

Κάποιος άλλος πληρώνει 30 ευρώ το μάθημα κι εγώ πληρώνω 50 ευρώ επειδή νοικιάζω και το αυτοκίνητο.

Τι πρόβλημα αντιμετωπίζετε με την υγεία σας;

Το πρόβλημά μου ονομάζεται: «Κακή εντολή του εγκεφάλου στα πόδια». Γεννήθηκα πρόωρα και έχω το πρόβλημα αυτό εκ γενετής.

Πρακτικά τι συμβαίνει;

Δεν έχω καλή ισορροπία. Δεν μπορώ να οδηγήσω δίκυκλο. Όταν βρίσκομαι σε πολύ κόσμο, σ’ ένα λεωφορείο για παράδειγμα και δεν καθίσω, αν κάποιος με ακουμπήσει πιο δυνατά από ό,τι πρέπει, μπορεί να χάσω την ισορροπία.

Μπορείτε να μετακινείστε μόνος;

Κουράζομαι πολύ εύκολα όταν στέκομαι όρθιος. Στην κίνηση δεν κουράζομαι τόσο. Αν κάτσω παραπάνω από 45 λεπτά όρθιος αρχίζουν και πονούν τα πόδια μου

Το πρόβλημα αυτό ποια άλλα προβλήματα δημιούργησε στην ζωή της οικογένειά σας;

Προσπαθούσαμε να προσαρμόσουμε όλα τα υπόλοιπα πράγματα για να βρούμε λύση σ΄ αυτό. Η μητέρα μου δούλευε στο δημόσιο και βγήκε στη σύνταξη πιο νωρίς για μένα. Ήθελε να ήταν κοντά μου ώστε να μπορώ να πηγαίνω στο σχολείο.

Ξέρετε, δεν ήμουν, όπως με βλέπετε αυτή τη στιγμή.

Είστε πολύ όμορφος…

Ευχαριστώ πολύ. Τότε, όμως, δεν μπορούσα να κινηθώ χωρίς τις φυσικοθεραπείες. Τώρα είμαι εντελώς διαφορετικά, προχωρούσα ακουμπώντας σε τοίχους.

Η αντίδραση του κόσμου ποια είναι;

Κάποιες φορές εμφανίζεται κάποια συμπεριφορά που σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Σε μια τράπεζα για παράδειγμα προσπαθούσα να πω σε έναν άνθρωπο, που δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, ότι έχω προτεραιότητα εξυπηρέτησης και δεν κατόρθωσα ούτε το πιο απλό. Και η κοπέλα του ταμείου, αντί να μου δώσει το δίκαιο καθόταν και με κοιτούσε.

Τι σ΄ αρέσει να κάνεις περισσότερο;

Με τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές μ΄ αρέσει να ασχολούμαι.

Η αναπηρία στάθηκε εμπόδιο για τις σπουδές σου;

Είναι ένα μικρό εμπόδιο ως ένα βαθμό. Μπορεί μικρό, αλλά ήταν ένα εμπόδιο.

Ποια σχέδια έχεις για το μέλλον;

Θέλω να πάω σε μια Σχολή Υπολογιστών.

Και τις Παγκόσμιες Ημέρες αφιερωμένες κάπου, για παράδειγμα την ημέρα των ΑμεΕΑ πώς τις σχολιάζεις;

Μου φαίνεται λίγο σαν την ημέρα των ερωτευμένων. Γιατί μια φορά το χρόνο; Δεν πρέπει να υπάρχει μια ξεχωριστή ημέρα. Όλες οι μέρες πρέπει να είναι ίδιες. Δηλαδή αγαπάς κάποιον μόνο εκείνη την ημέρα, την ημέρα των ερωτευμένων; Ή πρέπει να το τονίζεις μόνο εκείνη την ημέρα; Έτσι και το θέμα των ΑμεΕΑ πρέπει να το τονίζεις μόνο εκείνη την ημέρα; Και μετά να ξεχνάμε τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα; Δεν το θεωρώ σωστό.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.