«Η Ελλαδα ειναι ο “κακος μαθητης” που τιμωρειται για να συνετιστουν οι υπολοιποι»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο γνωστός έγκριτος δημοσιογράφος, Στέλιος Κούλογλου, προκειμένου να παρουσιάσει το νέο εξαιρετικά ενδιαφέρον -δεδομένης της συγκυρίας της χρεοκοπίας Ελλάδας και της προσφυγής της ελληνικής κυβέρνησης στον δανεισμό από τον μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου και να απαντήσει, εν είδει διαλόγου, στις απορίες των παρευρισκομένων, οι οποίοι σημειωτέον, κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

 

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από τον Συ.Ριζ.Α. και τη Νεολαία Συνασπισμού Ροδόπης και περιέλαβε, όπως προαναφέρθηκε, πέραν της προβολής, συζήτηση του δημοσιογράφου με το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν θέματα όπως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, ακόμα και η ανάγκη οικολογικής ευαισθητοποίησης του ευρέως κοινού, ο κ. Κούλογλου μίλησε στον «Παρατηρητή της Θράκης» για τους «οικονομικούς δολοφόνους» που αποτελούν, μέσα από μια προσωπική εξομολόγηση, το αντικείμενο εξέτασης του εν λόγω ντοκιμαντέρ, για τη «δημιουργημένη» χρεοκοπία της Ελλάδας και την πολυπλοκότητα της περίπτωσής της, καθώς και για την ένταξή της σε ένα γενικότερο πανευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών δολοφόνων»

ΠτΘ: Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το νέο σας ντοκιμαντέρ;
Σ.Κ.: Αφηγούμαι μια ιστορία με πρωταγωνιστή έναν οικονομικό δολοφόνο. Να τονίσω, σε αυτό το σημείο ότι ο όρος «οικονομικός δολοφόνος» είναι διακριτός από αυτόν του «κερδοσκόπου». Οι κερδοσκόποι εξυπηρετούν το προσωπικό τους κέρδος, ενώ οι οικονομικοί δολοφόνοι, πέρα από αυτό, εξυπηρετούν και το κέρδος των εταιρειών για τις οποίες εργάζονται, αλλά και πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες αυτή τη στιγμή επιτάσσουν να επιβληθεί λιτότητα σε όλη την Ευρώπη.
Οι οικονομικοί δολοφόνοι, λοιπόν, δούλευαν σε συνεργασία με εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους συνεργάζονταν με την αμερικάνική κυβέρνηση, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στόχος τους ήταν να πηγαίνουν σε διάφορες χώρες και να τις υποδουλώνουν οικονομικά και πολιτικά, να τις «έχουν στο χέρι».

ΠτΘ: Εξαιρετικά επίκαιρο δηλαδή…
Σ.Κ.: Σαφώς, μιας και ο τρόπος που χρησιμοποιούσαν, το βασικό εργαλείο, ήταν το εξωτερικό χρέος. Δάνειζαν σε ενδιαφερόμενες χώρες υπέρογκα ποσά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα μπορούσαν μελλοντικά να ξεπληρώσουν αυτό το χρέος τους, αυτή είναι και η ουσία της υπόθεσης.

ΠτΘ: Βρίσκετε κάποιες αναλογίες με την περίπτωση της Ελλάδας;
Σ.Κ.: Υπάρχουν πολύ μεγάλες αναλογίες. H Ελλάδα, στην περιπέτεια που έχει μπλέξει, σαφώς και έχει πέσει θύμα οικονομικών δολοφόνων. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η Goldman Sachs ήταν αυτή που έπαιξε τον ρόλο του οικονομικού δολοφόνου, διότι ήταν μια τράπεζα, η οποία υποτίθεται ότι συνεργαζόταν με την αμερικανική κυβέρνηση και συγχρόνως, από το καλοκαίρι του 2008, συμβούλευε τους πελάτες της να στοιχηματίζουνε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

ΠτΘ: Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει;
Σ.Κ.: Δημιουργώντας η ίδια ένα κλίμα χρεοκοπίας που με τη σειρά του οδήγησε στη χρεοκοπία καθεαυτή.

«Η Ελλάδα χρησιμεύει σαν “σκιάχτρο” στη γενικότερη προσπάθεια επιβολής μέτρων λιτότητας σε όλη την Ευρώπη»

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι είναι αναγκαία η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από εξωτερικούς παράγοντες όπως το Δ.Ν.Τ. ή ακόμα και πίσω από αυτή την κατάσταση υποκρύπτονται παιχνίδια όπως αυτά που περιγράφετε στο ντοκιμαντέρ σας;
Σ.Κ.: Το παιχνίδι με την Ελλάδα είναι πολύπλευρο: είναι ένα παιχνίδι εναντίον του ευρώ, ένα παιχνίδι εναντίον της Ελλάδας, ακόμα και ένα παιχνίδι εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου ως σοσιαλιστή από τους συντηρητικές κυβερνήσεις που πλειοψηφούν πανευρωπαϊκά. Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια να επιβληθούν μέτρα λιτότητας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, χωρίς να είναι ιδιαίτερα απαραίτητο, και στην, εν λόγω προσπάθεια, η Ελλάδα χρησιμεύει ως «σκιάχτρο», είναι δηλαδή ο «κακός μαθητής» που του επιβάλλει ο δάσκαλος μια πάρα πολύ αυστηρή τιμωρία ώστε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα προς αποφυγή και να συνετιστούν οι υπόλοιποι.

ΠτΘ: Βέβαια, αυτήν την περίοδο λαμβάνουν χώρα παρόμοιες καταστάσεις και σε άλλες χώρες όπως π.χ. η Ισπανία …

Σ.Κ.: Είναι γεγονός ότι λαμβάνονται μέτρα λιτότητας σε χώρες, που διατελούν και αυτές μαζί με την Ελλάδα, τον πλαστό ρόλο του «αδύναμου κρίκου» όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία…

ΠτΘ: Η όλη κατάσταση έχει να κάνει με μια οικονομική διαφοροποίηση μεταξύ βορρά και νότου δηλαδή;
Σ.Κ.: Είναι μια κατάσταση, η οποία, ξεκινώντας από τα πιο αδύναμα σημεία, τα οποία εν προκειμένω, είναι η χώρα μας και οι άλλες προαναφερόμενες χώρες, που τυχαίνει να βρίσκονται στον νότο, θα μεταδοθεί σταδιακά σε όλη την Ευρώπη, οπότε δεν συμπίπτει με κάποιον διαχωρισμό αμιγούς γεωγραφικού περιεχομένου.

«Η πολιτική της Μέρκελ αντίθετη προς τα συμφέροντα ακόμη και της ίδιας της Γερμανίας»

ΠτΘ: Ποιος είναι ο ρόλος της Γερμανίας, για τον οποίο ακούμε καθημερινά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε όλη αυτή την ιστορία;

Σ.Κ.: Ο ρόλος της Γερμανίας είναι ο ρόλος μιας πολύ μεγάλης δύναμης, που διοικείται από μία μικρή προσωπικότητα, η οποία δεν μπορεί να καταλάβει ακόμα και αυτό που συμφέρει την ίδια τη χώρα της, γιατί τη Γερμανία δεν τη συμφέρει η υπάρχουσα κατάσταση, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση της Ευρώπης.
Από την Ευρώπη και το ευρώ, βασική κερδισμένη είναι η Γερμανία, έπρεπε λοιπόν να το υπερασπιστεί, να υπερασπιστεί κάποιες παραχωρήσεις στον ευρωπαίο εργάτη και μέτρα προς όφελος της ευρωπαϊκής κοινωνίας και όχι να τον αντιμετωπίσει μικρόψυχα και από εθνική σκοπιά, διότι δεν τη συμφέρει και ενδεχομένως μακροπρόθεσμα ή όλη κατάσταση να λειτουργήσει σε βάρος της.

ΠτΘ: κ. Κούλογλου σας ευχαριστούμε πολύ.
Σ.Κ.: Εγώ σας ευχαριστώ.

Η αναγκαιότητα της αφύπνισης

Η κ. Ελμίνα Κούκη, μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού, η οποία είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης, με τη σειρά της, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αφύπνισης του ευρέως κοινού μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών «όπως αυτή που πήραμε σήμερα, ξεχωριστή για τα δεδομένα της Κομοτηνής, με την οποία θέλαμε να προβάλουμε μια διαφορετική οπτική από αυτή που μας προβάλλουν καθημερινά και θέλει να μας πείσει ότι το ΔΝΤ και ο μηχανισμός στήριξης είναι κάτι αναγκαίο για την ελληνική οικονομία.

 

Για μας, ως Νεολαία Συνασπισμού, το σημαντικό είναι ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να καταλάβουμε πώς, με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία και θα αναγεννηθεί όπως κατά καιρούς συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ζωές μας θα είναι χειρότερες απ’ ότι των γονιών μας, πρέπει να διεκδικήσουμε, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας και να βγει η ελληνική κοινωνία κερδισμένη από αυτή την κρίση και όχι αυτοί που τόσα χρόνια πλούτιζαν σε βάρος μας.
Δεν θέλουμε και δεν μας πείθουν να κάνουμε τις θυσίες που όλα τα προηγούμενα χρόνια μας ζητούσαν στο όνομα της ανάπτυξης και τώρα στο όνομα της διεξόδου από την κρίση» τόνισε και, εν συνεχεία, έκανε λόγο για επιλεκτική επιβολή «σκληρών» οικονομικών μέτρων: «Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση με τη μείωση των μισθών, η μείωση των συντάξεων και οι λίγες ευκαιρίες που δίνονται στη νέα γενιά, για την οποία μπορώ να μιλήσω και εγώ ως φοιτήτρια, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Την ίδια στιγμή που ζητάνε θυσίες από εμάς και βλέπουμε την ανεργία μπροστά μας, δεν μειώνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και το νομοσχέδιο δεν ορίζει φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και της Εκκλησίας, δείγματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για την κρίση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.