«Η Ελλαδα δεν εκβιαζεται, μη δοκιμαζετε την ενοτητα της Ευρωπης!»

Ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων αξιωματούχων από τον Έβρο

Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία έστειλαν οι επικεφαλής  των τριών θεσμών της ΕΕ κατά τις κοινές δηλώσεις τους από τον Εβρο όπου επιθεώρησαν την κατάσταση στην περιοχή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και η  πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασαν μέσω των δηλώσεών τους την πλήρη στήριξη τους στην Ελλάδα, με την πρόεδρο της Κομισιόν να ανακοινώνει έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Σφοδρή επίθεση προς τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι συμπεριφέρεται ως διακινητής μιλώντας για ασύμμετρη απειλή στα ανατολική σύνορα της Ελλάδα. Κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει οι πρόσφυγες να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

«Βοήθεια στους κατατρεγμένους μπορεί να προσφέρει μόνο ένα κράτος. Αλλά δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα. Η ΕΕ απέτυχε να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Κάποιοι κλείνουν τα μάτια τους. Η παρουσία σας εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει. Ευχαριστώ τους ευρωπαίους ηγέτες για τη συμπαράστασή τους. Και αυτή θα γίνει πιο έμπρακτη. Παραμένω αισιόδοξος: Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία  μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό. Αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών. (…) Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διακινητής η Τουρκία

Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε διακινητή μεταναστών. Τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο και τα μηνύματα των διακινητών το αποδεικνύουν.

«Η Τουρκία  κάνει πράξη της απειλή της. Αν και η ίδια έχει χαρακτηριστεί ασφαλή χώρα εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς.

«Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν».

Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό. Συνιστά μια ασύμμετρη απειλή», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μην επιχειρείται να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζεται, συζητούν. Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την υποστήριξη του στην Ελλάδα.« Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα. Είναι κρίσιμης σημασίας αυτό που κάνετε  για το μέλλον της ΕΕ». Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας είπε. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας τις επόμενες μέρες. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σας εμπιστευόμαστε.

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», είπε και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Προσέθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».

Επίσης τόνισε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον.

«Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.

Από την περιοδεία με το ελικόπτερο. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε δύσκολη την ελληνική αποστολή όπως είπε.

Θα φροντίσουμε να τηρηθεί η τάξη στα σύνορα, θα παρέχουμε όλη την υποστήριξη προς την Ελλάδα. Η Frontex θα αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης. Επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, αεροσκάφος, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και ένα όχημα.

Θα παρέχουμε οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα 350 μπορούν να καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 350 εκατ. σε δεύτερο χρόνο. Τα χρήματα αφορούν τη διαχείριση των συνόρων».

Η κατάσταση στα σύνορα μας δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας είναι ευθύνη της Ευρώπης θα το διαχειριστούμε με τάξη, ενότητα, ευθύνη και αποφασιστικότητα. Οσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν.

Η Τουρκία δεν είναι εχθρός, είπε και κατέληξε η Ελλάδα είναι η δίκη μας ασπίδα.

«Η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει κοινή μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την Συμφωνία με την ΕΕ. Ευχαρίστησε την Ελλάδα και την ΕΕ «που προσπαθούν να προστατέψουν ανθρώπους. Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε».

Τέλος ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δυό μας. «Θα αποτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015- 2016, πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από την εμπειρία του παρελθόντος».


Φωτό: Eurokinissi.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.