«Η Ελλαδα χωρα δικαιου που σεβεται τα ανθρωπινα δικαιωματα»
Το δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στον ΠτΘ η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Κάθριν Κέι είναι εξίσου ενδιαφέρον με το πρώτο, υπό την έννοια ότι σε αυτό το δεύτερο κομμάτι η αμερικανίδα διπλωμάτης απαντά σε ερωτήσεις που θα μπορούσε να θέσει ο κάθε Έλληνας πολίτης για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και διασαφηνίζει παράλληλα πτυχές της αμερικανικής πολιτικής που δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης. Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ στο πρόσωπο της Ελλάδας αναγνωρίζουν ένα σταθερό σύμμαχο στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων λαμβάνοντας όμως πάντοτε, όπως είναι αυτονόητο άλλωστε, κατά προτεραιότητα υπόψη τους τα αμερικανικά συμφέροντα και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν αυτά να βρουν ευκολότερα γόνιμο έδαφος προκειμένου να υλοποιηθούν στην περιοχή.
Δ.Δ.: Τις ημέρες αυτές η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων δανεισμού που έχει από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πιστεύετε ότι όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, θα πρέπει να λαμβάνει πολιτική στήριξη και οικονομική βοήθεια από τους συμμάχους της στους διεθνείς οργανισμούς όπου μετέχει ώστε να αντιμετωπίζει πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της;
Kay: Γνωρίζω πολύ καλά τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Τα διαβάζω και στον τύπο εδώ και πολύ καιρό. Τα παρακολουθούν και στις ΗΠΑ επίσης, παρόλο που είναι προβλήματα της Ελλάδας, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος της ΟΝΕ. Συνεπώς ότι επηρεάζει το ευρώ, αφορά την αμερικανική επιχειρηματικότητα και το σύνολο του οικονομικού συστήματος.
Όλοι ασφαλώς γνωρίζετε ότι οι ΗΠΑ πέρασαν και αυτές μέσα από την δική τους οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια. Και ήταν δύσκολα τα πράγματα για πολλούς πολίτες για μακρύ χρονικό διάστημα.
Για τον λόγο αυτό είναι φυσικό να συμπάσχουμε όταν ακούμε ότι άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Υπάρχει ένα ζήτημα για το τι πρακτικά μπορεί να σημαίνουν τα ελληνικά προβλήματα τόσο για το ευρώ όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχει όμως επίσης και το ανθρώπινο κομμάτι της συμπάθειας για τους ανθρώπους που υποφέρουν, όπως συνέβη και με τους αμερικανούς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Αμερικανοί νοιάζονται για το τι συμβαίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία γιατί αυτό επηρεάζει ευθέως και την δική τους ζωή.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να το αντιμετωπίσει το πρόβλημά της σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ε.Ε.
Ξέρω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να συνδράμει την Ελλάδα, ανα αυτή το ζητούσε. Απ΄ ότι όμως διαβάζω στον τύπο η Ελλάδα προς το παρόν δεν αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί στην βοήθεια του Δ.Ν.Τ.
Δ.Δ.: Υπάρχουν πολλοί εταίροι της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε. που βλέπουν ότι αναπτύσσεται ένας οικονομικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ο «Δούρειος Ίππος» ώστε οι ΗΠΑ μέσω του Δ.Ν.Τ. να αποκτήσουν αποφασιστικό ρόλο στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Kay: Πρώτα απ΄ όλα το Δ.Ν.Τ. είναι διεθνής και όχι αμερικανικός οργανισμός. Είμαστε μέλη αυτού του οργανισμού, και μάλιστα θα έλεγα έχουμε σημαντικό ρόλο, μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στον κόσμο, αλλά το Δ.Ν.Τ. θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι μια αμερικανική τράπεζα και η Ελλάδα είναι μέλος του Δ.Ν.Τ. επίσης. Αν το χρειάζεστε θα πρέπει να το αξιολογήσετε εσείς. Αλλά θα έλεγα ότι είναι παντελώς απερίσκεπτο να περιγράφουν ορισμένοι ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρώπη βρίσκονται σε έναν οικονομικό ανταγωνισμό ο ένας εναντίον του άλλου. Οι οικονομίες είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη και αποτελούμε μεγάλες αγορές ο ένας για τον άλλον. Όταν υποφέρει η αμερικάνικη οικονομία αυτό πλήττει τις εμπορικές ανταλλαγές με την Ευρώπη, όπως συμβαίνει και το αντίστροφο. Όταν υποφέρει η ευρωπαϊκή οικονομία αυτό έχει πολύ πρακτικές συνέπειες στις αμερικάνικες επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στην Ευρώπη. Συνεπώς θεωρώ ότι είναι λάθος να περιγράφονται ως ανταγωνιστικές οι αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις. Είμαστε ανεξάρτητοι αλλά ταυτόχρονα οι οικονομίες είναι απολύτως συνδεδεμένες η μία με την άλλη και ο καθένας από εμάς έχει μερίδιο από την επιτυχία του εταίρου του. Όταν οι οικονομία της Ευρώπης είναι ανθηρή, καταναλώνει περισσότερα αμερικάνικα προϊόντα και το αντίστοιχο συμβαίνει και με εμάς. Ή επιτυχία μας και η επιβίωσή μας βασίζεται στην επιτυχία και την επιβίωσή σας. Δεν μπορούν να διαχωριστούν αυτά τα δύο πράγματα.
Δ.Δ:. Η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών. Ποια η θέση των ΗΠΑ για τον σημερινό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, την Ε.Ε. και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Παρευξείνιων χωρών;
Kay: Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εγγυώνται την κοινή τους ασφάλεια και την κοινή τους άμυνα για πολλά χρόνια. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική σχέση για εμάς τους αμερικανούς και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο της συμμαχικής μας σχέσης παρακολουθώ τις ανησυχίες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βλέπω να υπάρχει μια τάση γι΄ αυτό στα πρωτοσέλιδα αυτής της εβδομάδας. Αλλά, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ για δεκαετίες και οι δύο δεσμευμένες από κοινές συνθήκες για την υποστήριξη της κοινής συμμαχικής άμυνας από οποιαδήποτε εξωτερική επίθεση. Αυτό αποτελεί για μας μια πολύ στέρεα σχέση και για όλους τους συμμάχους μας μέσα στο ΝΑΤΟ και σημαίνει επίσης ότι έχουμε πολλά κοινά αμυντικά ενδιαφέροντα και νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια εξαιρετική και ιδιαίτερης αξίας σύμμαχος για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Νομίζω ότι η πολιτική του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να πιέζει για πλήρη ένταξη το 2014 των υπολοίπων Βαλκανικών χωρών είναι μια πολιτική που την θαυμάζουμε και την εκτιμούμε ιδιαίτερα. Ξέρετε, ότι από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ ήμασταν πολύ καθαροί ότι η πολιτική μας στόχοι στην Ευρώπη, ήταν να την δούμε ελεύθερη συνολικά με ειρήνη και ευημερία. Η Ελλάδα και ειδικότερα οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές για την οικονομική ανάπτυξη, έτσι ώστε οι χώρες της περιοχής που δεν είναι ακόμα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να έχουν την προνομιακή ικανότητα να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να γίνει η περιοχή περισσότερο ασφαλής, πιο σταθερή και πιο οικονομικά αναπτυγμένη, κάτι που θα ενισχύσει τη ασφάλεια κάθε αμερικανού πολίτη, κάθε έλληνα κάθε πολίτη της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Και είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί με τους έλληνες συμμάχους μας για να βοηθήσουμε την υπόλοιπη περιοχή να ενσωματωθεί στους διεθνείς δυτικούς οργανισμούς. Και είμαι προσωπικά πολύ ικανοποιημένη να βλέπω την Ελλάδα να εργάζεται με σθένος για την επίτευξη των κοινών στόχων.
Δ.Δ.: Έχετε ασχοληθεί στην διάρκεια της διπλωματικής σας καριέρας με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Η.Π.Α. επιδεικνύουν ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση που υπάρχει εκεί σήμερα;
Kay: Δεν έχει πράγματι σημασία, ποια είναι η προσωπική μου άποψη και νομίζω ότι η θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι πολύ-πολύ σαφής. Και αυτό γιατί μόλις τώρα ολοκληρώσαμε την ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το έτος 2009. Αυτή είναι και η επίσημη θέση του αρμόδιου τμήματος χωρίς παρανοήσεις, χωρίς κρυφή ατζέντα, ακριβώς ότι νομίζουμε ότι είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην Δυτική Θράκη, την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.
Η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματοποιείται γιατί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συμφωνία για την παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν συστατικά στοιχεία της αμερικανικής πολιτικής.
Έτσι, λοιπόν, το υπουργείο Εξωτερικών επιφορτίζεται από το Κογκρέσο με το καθήκον της καταγραφής των συνθηκών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε χώρα του κόσμου και να υποβάλει μια έκθεση προς το Κογκρέσο μια φορά τον χρόνο για το τι παρατηρήσαμε σε αυτόν τον χρόνο που έτρεξε.
Όταν, λοιπόν, συμπληρώνουμε αυτές τις εκθέσεις, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε προέρχονται μέσα από οδηγίες που δίνονται από το Κογκρέσο και μας υποχρεώνουν να τις παράγουμε επιτόπου, μας καθορίζεται ποιες περιοχές θα πρέπει να εξετάσουμε και ο μπούσουλας που χρησιμοποιούμε όταν εξετάζουμε μια περίπτωση είναι η παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου που έχει υπογραφεί από εμάς και από όλα τα μέλη της Ε.Ε. Νομίζω πριν μιλήσω ειδικότερα, ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για την σύνταξη αυτών των εκθέσεων είναι διαφανείς, δίκαιοι και αποδεκτοί διεθνώς. Γράφουμε εκθέσεις για κάθε μέρος του κόσμου. Κανείς δεν εξαιρείται. Ακόμα και για τις ΗΠΑ, ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι κατέχουμε το φωτοστέφανο.
Η κατάσταση στην Θράκη για την μουσουλμανική μειονότητα είναι σίγουρα μια από τις περιπτώσεις για τις οποίες συντάσσονται εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως πιθανώς γνωρίζετε κάνουμε την έκθεση, στέλνοντας έναν υπεύθυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την πρεσβεία στην Αθήνα στην Θράκη. Ο ίδιος ταξιδεύει και σε άλλες περιοχές για να εξετάσει άλλες περιπτώσεις που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί θέλουμε να έχουμε πρωτογενή ενημέρωση και πληροφόρηση. Ο ίδιος αποστέλλεται για να εξετάσει «ιδίοις όμασι» τι πράγματι συμβαίνει να μιλήσει ευθέως με τα πρόσωπα που έχουν μιαν άποψη για το τι πράγματι συμβαίνει, για να προβάλει τις πιο αμερόληπτες κατά το δυνατόν πληροφορίες στην έκθεση που θα στείλει στην Ουάσιγκτον. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην υπάρχουν διαφωνίες και αμφισβητήσεις γι΄ αυτό. Δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνεις αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Εγώ προσωπικά έχω εμπειρία από ανθρώπινα δικαιώματα από πολύ δύσκολες περιοχές και πρέπει να πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ακολουθεί τους νόμιμους κανόνες και όταν οι Έλληνες πολίτες έχουν παράπονα από την αντιμετώπισή τους, για το γεγονός αν προστατεύονται ή όχι τα δικαιώματά τους, υπάρχει ένα σύστημα δικαιοσύνης που μπορούν να καταφύγουν και αν δεν τους ικανοποιούν τα αποτελέσματα μπορούν να καταφύγουν σε δεύτερο βαθμό ή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα με ελεύθερη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη και γι΄ αυτό υπάρχουν δυνατότητες εδώ για τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που βλέπουν να υπάρχουν και αυτό λέει η εμπειρία και είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ελλάδα έχει επαινεθεί γι΄ αυτό.
Δ.Δ.: Πρέπει να σας ομολογήσω ότι πολλοί Έλληνες εκφράζουν καχυποψία για τις προθέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς θεωρούν ότι το ενεργό τους ενδιαφέρον για την Β. Ελλάδα συνδέεται με σενάρια αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Πώς απαντάτε σε αυτές τις ανησυχίες;
Kay: Οι ΗΠΑ σε καμιά περίπτωση δεν ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν μια περιοχή οπουδήποτε. Μιλούσαμε προηγουμένως για τα Βαλκάνια και τονίσαμε ότι ο βασικός στόχος είναι να έχουμε μιε Ευρώπη ελεύθερη και ειρηνική. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η αποσταθεροποίηση. Είναι απολύτως αντίθετη με τα ενδιαφέροντα μας για εθνική ασφάλεια στις ΗΠΑ. Δεν θέλουμε περισσότερες εμπλοκές, θέλουμε λιγότερες. Θέλουμε ειρηνικές και ευημερούσες χώρες που θα αγοράζουν τα προϊόντα μας και δεν θα μας υποχρεώνουν να στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Αυτή η προοπτική δεν μας ενδιαφέρει και δεν υπάρχει Αμερικανός πολίτης που θέλει να στείλει το παιδί του στον πόλεμο. Η αποσταθεροποίηση σε μια περιοχή κάνει την ζωή μας δυσκολότερη και λιγότερο ασφαλή.
Δ.Δ.: Υπάρχουν πάντως πάρα πολλοί δημοσιογράφοι και διαμορφωτές κοινής γνώμης στην Ελλάδα που έχουν αυτή την άποψη για τις ΗΠΑ…
Kay: Ισχύουν όσα σας ανέφερα. Μας ενδιαφέρει η σταθερότητα στην περιοχή και αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να είναι καθαρό στους αναγνώστες σας.
Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η δέσμευση του προέδρου Ομπάμα για κλείσιμο του Γκουαντάναμο
Δ.Δ.: Ο Πρόεδρος Ομπάμα μετά την εκλογή του είχε δεσμευτεί ότι στο πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα κλείσει την φυλακή κρατουμένων υπόπτων για τρομοκρατία στην βάση του Γκουαντάναμο. Δύο χρόνια μετά η φυλακή αυτή παραμένει σε λειτουργία. Συνιστά αυτό μια πολιτική υπαναχώρηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ έναντι των αρχικών της διακηρυγμένων προθέσεων;
Kay: Μπορώ να καταλάβω την διάψευση των ελπίδων. Νομίζω ότι και πολλοί Αμερικάνοι αισθάνονται το ίδιο. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του προέδρου Ομπάμα. Ήταν μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που πήρε σαν πρόεδρος.
Δ.Δ. Σας το επισημαίνω αυτό γιατί υπάρχουν σενάρια για μεταφορά φυλακισμένων από το Γκουαντάναμο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Αλβανία και σε άλλες χώρες. Ισχύουν αυτές οι πληροφορίες.
Kay: Ειλικρινά δεν γνωρίζω τίποτα συγκεκριμένο για τα σενάρια αυτά. Προφανώς η πολιτική για το Γκουαντάναμο δεν είναι κάτι που το διαχειρίζεται πολιτικά το προξενείο της Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό δεν γνωρίζω προσωπικά λεπτομέρειες. Δεν θα ήταν καλό για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών να τους αφήναμε αυτούς να χαθούν, δεν θα ήταν επίσης πολύ καλό για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και οποιωνδήποτε άλλων στον κόσμο και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση δουλεύει πολύ σκληρά προκειμένου να υλοποιήσει κατά το δυνατόν συντομότερα τις οδηγίες του προέδρου. Αλλά είναι πολύ δύσκολο και οι λύσεις σε αυτά τα θέματα παίρνουν πολύ μεγαλύτερο διάστημα για να υλοποιηθούν σε σχέση με τις πραγματικές προσδοκίες. Αλλά τονίζω ότι είναι κάτι για το οποίο η Αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και είναι κάτι επίσης που οι Αμερικανοί πολίτες το αναμένουν να υλοποιηθεί.
Δ.Δ.: Το περιμένει όμως και ο υπόλοιπος κόσμος…
Kay: Βεβαίως το γνωρίζω δεν είναι εύκολο. Πρέπει να γίνει με τρόπο ασφαλή και σωστό και για τον λόγο αυτό το εγχείρημα εμπεριέχει δυσκολίες.
Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνορεύει με χώρες που ανήκουν στις ίδιες συμμαχίες με εκείνη
Δ.Δ.:Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας επιδεικνύει μια διπλωματική κινητικότητα στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος. Συμμερίζεστε την άποψη ότι πρώτα θα πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος και στην συνέχεια να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να ξεμπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.;
Kay: Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα στο οποίο οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να δουν την Ελλάδα και τους βόρειους γείτονές της να βρουν μια λύση που είναι αποδεκτή από τις χώρες τους. Το ενδιαφέρον μας είναι να σας δούμε να λύνεται τα προβλήματά σας γιατί έχουμε το ειδικό ενδιαφέρον για την περιοχή ώστε να αναπτυχθεί μέσα στους δυτικούς οργανισμούς. Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ και την ένταξη χωρών σε αυτήν είναι κάτι που αφορά εκείνην. Μας ενδιαφέρει όμως η περίπτωση του ΝΑΤΟ και το πρόβλημα είναι αν τα μέλη του ΝΑΤΟ γίνονται λιγότερο ασφαλή με μια συγκεκριμένη πολιτική. Τότε ναι αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί. Δεν σημαίνει ότι θα υποδείξουμε εμείς ακριβώς τον τρόπο. Δεν το κάνουμε αυτό υπάρχει μια διαδικασία στον ΟΗΕ ξέρετε, είστε ανεξάρτητες χώρες που θα θέλαμε πάρα πολύ να σας δούμε μαζί, να έχετε την ικανότητα να λύσετε τα προβλήματά σας, γιατί αφορά στην ελληνική οικονομία όταν δεν έχει την ικανότητα η χώρα να έχει κανονικές εμπορικές σχέσεις με τους γείτονές της. Δεν είναι καλό για την ασφάλεια της Ελλάδας να έχει γείτονες που βρίσκονται έξω από το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα είναι πολύ πιο ασφαλής, αν κάθε συνορεύουσα χώρα, θα συνυπογράψει μια δεσμευτική συνθήκη που θα δεσμεύει αυτές τις χώρες για την προστασία της Ελλάδας. Για αυτό λοιπόν θέλουμε να ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να βρεθεί μια λύση που θα είναι αποδεκτή από εσάς, που θα μπορεί ο καθένας να την ακολουθήσει και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όλες τις προσπάθειες για την σταθερότητα στην περιοχή. Είναι καλό για όλους.
Δ.Δ.: Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάκαμψης των ελληνοαμερικανικών ανταλλαγών στην Βόρεια Ελλάδα και σε ποια επίπεδα βλέπετε ότι μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η οικονομική συνεργασία;
Kay: Είναι μια από τις ευθύνες μου που έχω ως πρόξενος στη Θεσσαλονίκη να διευκολύνω την επιχειρηματικότητα και τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και όταν υπάρχει ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον η επιχειρηματικότητα είναι πιο δύσκολη. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν πάρα πολλές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και για την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Σε αυτό βοηθά με μεγάλη επιτυχία και η ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Δ.Δ.: Σας ευχαριστούμε πολύ.
Kay: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Ελλάδα Τουρκία να βρουν μόνες τους τις λύσεις στα προβλήματά τους
Δ.Δ.: Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σταθερά το αίτημα της Τουρκίας για πλήρη ένταξη της στην Ε.Ε., σε αντίθεση με άλλες μεγάλες χώρες της συμμαχίας που της το αρνούνται, μιλώντας για «ειδική σχέση». Παρ΄ όλα αυτά όμως η Τουρκία συνεχίζει να επενδύει στην πολιτική των λεγόμενων «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, να παρεμβαίνει σε εσωτερικά θέματα της Ελλάδας όπως το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Ποια είναι η άποψή των ΗΠΑ γι’ αυτά τα ζητήματα;
Kay: Μου δίνετε την εντύπωση ότι το βασικό σας ερώτημα αφορά περισσότερο την ελληνική παρά την αμερικανική κυβέρνηση. Όλα αυτά τα θέματα αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία από την άποψη όμως της εθνικής ασφάλειας οι ΗΠΑ ανησυχούν για οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα λιγότερο ασφαλές περιβάλλον ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή. Και όπως σας είπα προηγουμένως θέλουμε περισσότερη και όχι λιγότερη σταθερότητα. Έτσι λοιπόν το ενδιαφέρον μας είναι να δούμε την Ελλάδα και την Τουρκία να βρουν λύσεις στις διαφορές τους που θα είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Προσωπικά δεν βλέπω ότι είναι δουλειά της αμερικάνικης κυβέρνησης να πει στην Ελλάδα και την Τουρκία τι θα έπρεπε να κάνουν.
Δ.Δ.: Σας το ανέφερε αυτό γιατί ως μέλη του ΝΑΤΟ που είμαστε οι ΗΠΑ έχουν ένα ειδικό ενδιαφέρον για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας. Μπορεί να μην πολεμούμε με όπλα με τους Τούρκους αλλά δεν παύουμε να έχουμε μείζονες διπλωματικές διαφορές.
Kay: Ξέρετε και εμείς με τον Καναδά έχουμε διαφορές επίσης. Όλοι έχουν διαφορές συνήθως με τους γείτονές τους και όταν υπηρετούσα στην Σλοβενία υπήρχε μια μακράς διάρκειας διαφορά ανάμεσα στην Σλοβενία και την Κροατία για μια ακτή. Έχουμε ανάλογα προβλήματα με τον Καναδά και στα σύνορά μας με το Μεξικό. Δεν είναι ασύνηθες για γείτονες να έχουν ανεπίλυτα προβλήματα και δεν περιμένουμε ασφαλώς κανείς να μας πει τι θα κάνουμε για τις διαφορές μας με τον Καναδά. Αναμένουμε από την Ελλάδα και την Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής αμυντικής συμμαχίας που ανήκουν να διευθετήσουν τα μεταξύ τους ζητήματα.
Δ.Δ.: Θα επιμείνω λέγοντάς σας ότι αν πηγαίναμε τώρα να πιούμε ένα καφέ στην πλατεία Αριστοτέλους και ρωτούσαμε απλούς Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί τη γνώμη τους για την Αμερικανική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα, θα σας απαντούσαν ότι οι Αμερικανοί πάντοτε υποστηρίζουν τους Τούρκους και ποτέ τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτή είναι η ιδέα που έχει ένας απλός Έλληνας πολίτης…
Kay: Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μπορούμε να υποδείξουμε στον καθένα από τους δύο το τι θα κάνουν. Η Ελλάδα δεν παίρνει οδηγίες από την Αμερική ούτε και η Τουρκία. Είναι λοιπόν στο χέρι των κυβερνήσεών σας και από ό,τι διαπιστώνω τους τελευταίους μήνες φαίνεται να υπάρχουν καλές δυνατότητες προκειμένου να διεξέλθετε αυτών των ζητημάτων. Φαίνεται ότι είναι καλύτερο και για τις δύο πλευρές να βρουν λύσεις παρά να δημιουργούν προβλήματα. Και αυτό είναι καλό για τον καθένα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
