Η Ελενη Λαφτση για το τεχνικο προγραμμα, το ΤΕΒΑ και τον προυπολογισμο του δημου Κομοτηνης

«Είδαμε από τον αντιδήμαρχο μια ειλικρινή προσπάθεια να κάνει κάποια βήματα αλλά η θετική μας ψήφος είναι με επιφύλαξη»

«Παρόλες τις λύσεις που δώσαμε ο δήμος αρνείται πεισματικά να προβεί στη διανομή των τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ»

«Ζητήσαμε πάρα πολλές φορές η εισήγηση να αποστέλλεται πολύ καιρό πριν∙ υπό τις συνθήκες αυτές συζήτηση με ουσιαστικές προτάσεις για τον προϋπολογισμό δεν μπορεί να γίνει»

Τη δική της οπτική επί του τεχνικού προγράμματος που συζητήθηκε την Πέμπτη στο δημοτικό συμβούλιο διά τηλεδιάσκεψης, κατέθεσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» η επικεφαλής της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής κ. Ελένη Λαφτή.  «Εμείς προβληματιστήκαμε με το τεχνικό πρόγραμμα, γιατί η πρώτη επαφή με την εισήγηση η οποία μας απεστάλη, ήταν πάρα πολύ αρνητική, από την άποψη ότι βλέπουμε μια επανάληψη  των προηγούμενων τεχνικών προγραμμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Λαφτή.

Όπως εξήγησε η ίδια «τεχνικό πρόγραμμα σημαίνει για τον περισσότερο κόσμο, ότι κάνω τέτοιες παρεμβάσεις στις υποδομές της πόλης και των οικισμών, ώστε να αλλάξει, ή έστω να βελτιώσει την λειτουργικότητα αυτής της πόλης και την αισθητική της εικόνα βέβαια». Όμως σύμφωνα με την κ. Λαφτή «τέτοιες παρεμβάσεις δεν είδαμε στο παρόν τεχνικό πρόγραμμα».

Μάλιστα η επικεφαλής της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής, ερωτηθείσα σχετικά για τις προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχει το τεχνικό πρόγραμμα επεσήμανε πως «για μας ένα σοβαρό δομικό πρόβλημα αυτής της πόλης είναι το κυκλοφοριακό. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για μια πόλη 60 χιλ. κατοίκων να έχει τέτοιο όγκο αυτοκινήτων και να δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Είναι η εφαρμογή του σχεδίου πόλης που δεν τολμά και λόγω έλλειψης χρημάτων βέβαια, αλλά έστω με κάποιον προγραμματισμό ανά έτος να ανοίξουμε το ζήτημα της εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου με τις διανοίξεις οδών, ώστε πραγματικά να αλλάξει η μορφή αυτής ης πόλης. Να γίνει πιο λειτουργική, χώρους πρασίνου, όλα αυτά τα οποία εμείς τα θέτουμε σε όλα τα τεχνικά προγράμματα τα τελευταία χρόνια, δεν είδαμε μεγάλα βήματα, δεν είδαμε θαρραλέα βήματα».

Παρόλα αυτά η παράταξη παρείχε την ψήφο της «με επιφύλαξη» για την έγκριση του προγράμματος καθώς κατά την κ. Λαφτσή, «από τον αντιδήμαρχο είδαμε μια ειλικρινή προσπάθεια να κάνει κάποια βήματα. Δεν θέλουμε να έχουμε μια στείρα αντιπολίτευση. Απλά θέλουμε να συνδράμουμε στην προσπάθεια, αυτή η πόλη και οι οικισμοί που έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών, πραγματικά να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα».

«Την αλληλεγγύη την εισπράττεις και σαν ψυχολογική στήριξη»

Η επικεφαλής της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής κατά τη συνομιλία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα άλλο μείζον θέμα για την τοπική κοινωνία που ανέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα και έχει να κάνει με τη διανομή των προϊόντων ΤΕΒΑ στους δικαιούχους. Για το θέμα άλλωστε η δημοτική παράταξη κατέθεσε και σχετική επερώτηση. Όπως εκμυστηρεύθηκε η κ. Λαφτσή  «όταν πληροφορηθήκαμε αυτό για την αδυναμία του δήμου να διανείμει τα προϊόντα ΤΕΒΑ στους δικαιούχους ΤΕΒΑ και αγανακτήσαμε. Και τούτο διότι το πρόγραμμα διανομής αφορά στη Ροδόπη έναν αριθμό γύρω στα 4,5 χιλ. άτομα. Πρόκειται για «έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό συμπολιτών μας» εκτίμησε η κ. Λαφτσή για να σταθεί και στο προ εορταστικό διάστημα που σταμάτησε η διανομή, «όπου οι ανάγκες ίσως και πολλαπλασιάζονται. «Την αλληλεγγύη την εισπράττεις και σαν ψυχολογική στήριξη από πλευράς των φορέων, νομίζω ότι θα έπρεπε ο δήμος να το ξανασκεφτεί, γι’ αυτό και το θέσαμε το ζήτημα αυτό με ερώτημά μας στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί πραγματικά μας συγκλόνισε» υπογράμμισε η επικεφαλής της ΠΟΛΗτικής Ανατροπής. «Παρόλα αυτά» συνέχισε «η απάντηση από τον δήμο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κοινωνικών Θεμάτων αλλά και από τον δήμαρχο, ήταν απόλυτη, ότι δεν μπορούμε να ρισκάρουμε λόγω πανδημίας και ότι δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να προβούμε στη διανομή των προϊόντων του ΤΕΒΑ». Παρά την αρνητική απάντηση κ. Λαφτσή επέμεινε στη διενέργεια της διανομής, προτείνοντας μάλιστα και μια σειρά από άλλες λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόγραμμα του συνωστισμού και φέρνοντας τα παραδείγματα άλλων δήμων της περιφέρειας που θα κάνουν κανονικά τη διανομή.

Όμως όπως εξήγησε για το θέμα η κ. Λαφτσή «παρόλες τις λύσεις που δώσαμε και θωρούμε ότι είναι λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος της διανομής των τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ, ο δήμος αρνείται πεισματικά να προβεί σε αυτή την πράξη, επικαλούμενος το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες 190-250 ατόμων. Δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των 4,5 χιλ. ατόμων. Και δυστυχώς οι συμπολίτες μας θα μείνουν χωρίς αυτή τη συγκεκριμένη βοήθεια, αυτό το διάστημα των γιορτών, όπου πολλαπλασιάζεται η ανάγκη για να έχεις ένα γιορτινό τραπέζι, να έχεις κάτι να δώσεις στα παιδιά σου, στην οικογένειά σου».

«Σε αυτό που δίνουμε μεγαλύτερη σημασία είναι ουσιαστικά η κοινωνική πολιτική του δήμου»

Η ίδια αναφέρθηκε και στα όσα επίκεινται στο δημοτικό συμβούλιο. Μετά τον ισολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, όπως κάθε χρόνο σειρά έχει ο προϋπολογισμός. Όμως επί του διαδικαστικού η κ. Λαφτσή  επεσήμανε πως  «ο προϋπολογισμός μας στάλθηκε μόλις χθες. Υπό τις συνθήκες αυτές σοβαρή συζήτηση με ουσιαστικές προτάσεις για τον προϋπολογισμό δεν μπορεί να γίνει. Ζητήσαμε πάρα πολλές φορές η εισήγηση να αποστέλλεται πολύ καιρό πριν, γιατί αφορά τη δραστηριότητα του δήμου για όλο το επόμενο διάστημα και μάλιστα σε συνθήκες τέτοιες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα, είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει μια σοβαρή προσέγγιση των πραγματικών αναγκών που θα πρέπει να ιεραρχήσουμε ώστε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα».
Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε, «θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να κάνουμε πιο ουσιαστικές προτάσεις» για να συμπληρώσει πως «σε αυτό που δίνουμε μεγαλύτερη σημασία είναι ουσιαστικά η κοινωνική πολιτική του δήμου, η οποία θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, γιατί αυτό που θα δούμε μετά το τέλος της πανδημίας δεν θα το έχουμε φανταστεί ούτε στους πιο ακραίους εφιάλτες μας. Πρέπει ίσως κάποια άλλα ζητήματα τα οποία δεν έχουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον που διανύουμε τόσο πρωταρχικό ρόλο να τα βάλουμε λίγο στην άκρη, και να ιεραρχήσουμε ως πρώτα τις κοινωνικές ανάγκες των συμπολιτών μας, και να αυξήσουμε τα κονδύλια και τις δαπάνες σε αυτόν τον τομέα. Σε αυτή τη φάση είμαστε, και σε αυτή τη φάση θα κινηθούν οι προτάσεις μας και από κει και πέρα μπορούμε να έχουμε μια συζήτηση όταν γίνει η συζήτηση του προϋπολογισμού, να δούμε τι ακριβώς θα βγει κι από αυτή τη συζήτηση».

Δέσμευση για δημοσιότητα των συνεδριάσεων

Αξίζει να σημειωθεί κλείνοντας ότι η κ. Λαφτσή έθιξε στο δημοτικό συμβούλιο και το ζήτημα της δημοσιότητας των συνεδριάσεων επισημαίνοντας πως «οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες και αυτό πρέπει να το κάνουμε ουσιαστικό. Δημόσια σημαίνει πως ό,τι λέγεται πρέπει να δημοσιοποιείται και προς τα έξω. Υπήρξε η δέσμευση, αν όχι από την επόμενη συνεδρίαση, τουλάχιστον από την μεθεπόμενη θα ισχύσει αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα εφαρμοστεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.