Η Ελεγκτικη Επιτροπη της EXPO 2008 σημερα στη Θεσσαλονικη

Από την περασμένη Κυριακή βρίσκονται στην Ελλάδα τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής του BIE (Γραφείο Διεθνών Εκθέσεων) με σκοπό την αξιολόγηση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της EXPO 2008.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην υπουργός Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέας Λοβέρδος προχώρησαν σε συνέντευξη τύπου με αντικείμενο την έκθεση –αντικείμενο οι λεγόμενες καθυστερήσεις στο θέμα της υποψηφιότητας- και οδήγησαν σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, ο οποίος εμμένει επί των καθυστερήσεων και στα μεγάλα έργα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου μίλησε στον ΠτΘ επί των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υποστηρίζοντας ότι κατά βάση υπάρχει ενότητα. «Ο δήμαρχος και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπακατσέλος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης και οι κκ Καστανίδης και Λοβέρδος, η ΔΕΘ και η Helexpo επιθυμούμε να κερδίσουμε αυτό το στόχο, που θα είναι μια σημαντική ένεση για την Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι μια έκθεση που θα μας κάνει γνωστούς σε παγκόσμιο επίπεδο για την ικανότητα που διαθέτουμε στη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων».

Κρίσιμες εξελίξεις μέχρι το Δεκέμβρη

Όσο για τη διαφωνία ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζει: «Αυτές οι πολιτικές κόντρες είναι από δύσκολο έως αδύνατο να αποφευχθούν στο μέτρο που υπάρχει η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που υπήρξαν ή υπάρχουν στην εξουσία. Αυτό που μπορώ να μεταφέρω είναι ότι η υπόθεση της EXPO 2008 θα διεκδικηθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2004 και στο μέτρο που κερδηθεί πρέπει να στηθεί με τρόπο επιτυχή, ώστε να αποτελέσει ένα κόσμημα για τον πολιτισμό και το εμπόριο της Βόρειας Ελλάδος αλλά και όλης της Ελλάδος μέχρι το 2008.

Μέχρι το 2008 πρέπει να γίνουν πολλά, επομένως ο χρόνος πάντα θα μας πιέζει. Στην ιστορία της διεκδίκησης της έκθεσης οι ημερομηνίες που τέθηκαν από το BIE έχουν τηρηθεί απόλυτα μέχρι σήμερα. Τίποτα δεν είναι ετεροχρονισμένο. Όλες οι ενέργειες που έγιναν κινήθηκαν στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος, το οποίο το BIE έχει προγραμματίσει και η ελληνική πλευρά, όπως και οι άλλες δύο που διεκδίκησαν την έκθεση, τήρησαν αυτές τις ημερομηνίες. Απόδειξη αποτελεί η παρουσία των μελών του BIE τις μέρες που διανύουμε και οι συναντήσεις που θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Βασικότατο ρόλο θα παίξει η οικονομική διπλωματία κι εκεί θα είναι ένα σκληρό διπλωματικό παιχνίδι».

Απαραίτητο το μετρό και όχι το αεροδρόμιο

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνδέει την έκθεση με τα μεγάλα έργα, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία μετρό και υποθαλάσσιας αρτηρίας. Το μεν μετρό δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το Μάιο του 2008, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, για τη δε υποθαλάσσια αρτηρία μέχρι τις 22 Απριλίου οι κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν προεπιλεγεί θα παραλάβουν τα οριστικά τεύχη δημοπράτησης. Ο πρόεδρος της Helexpo διασαφηνίζει ότι τα έργα είναι μείζονος σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από το αν θα πάρει ή όχι την EXPO 2008 και από την άλλη δεν αποτελούν προϋπόθεση για την επιλογή της ελληνικής πρότασης. «Τα μεγάλα έργα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη θα γίνουν επ’ ευκαιρία της EXPO 2008. Ο φάκελος της υποψηφιότητας δεν απαιτεί από τη Θεσσαλονίκη μετρό ή υποθαλάσσια αρτηρία, προκειμένου να την κερδίσει. Απαραίτητη είναι η παρουσία αεροδρομίου με ικανοποιητική σύνδεση με την έκθεση. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχουν γίνει ήδη σημαντικές παρεμβάσεις και θα ολοκληρωθούν. Η υποθαλάσσια αρτηρία, εφόσον κερδηθεί η EXPO 2008, θα είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί, είναι όμως ένα έργο που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από μεγάλα έργα, θέλει να παίξει το ρόλο της στα Βαλκάνια σαν πρωτεύουσα κι αυτό απαιτεί κάποια έργα».

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου θα συμμετέχει σε μία συνάντηση που θα γίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τα μέλη του BIE, ως διευθύνων σύμβουλος. «Είμαστε στη διάθεση των μελών του BIE για όποια διευκρίνιση χρειαστούν».

Βέβαια τα δυο διοικητικά συμβούλια είναι υπό παραίτηση. «Έχουμε υποβάλει γραπτώς τις παραιτήσεις μας. Παραμένουμε στη διοίκηση των εταιριών της Helexpo και της ΔΕΘ διότι ο υπουργός το ζήτησε και δε θέλουμε να φέρουμε δυσκολίες σ’ αυτή τη φάση των εξελίξεων. Πιστεύουμε ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα υπάρχει η αντικατάστασή μας και πιθανότατα κάποια καινούρια πράγματα, γιατί δεν γνωρίζω τι σκοπεύει να προτείνει ο υπουργός. Νομίζω ότι υπάρχουν και καλύτερα στελέχη στο χώρο που γνωρίζει καλύτερα από μένα ο υπουργός και δε θα υπάρξει δυσκολία στη συνέχιση της διοίκησης των δύο μεγάλων εταιριών».

Δεν είναι αβέβαιο μόνο το μέλλον των διοικητικών συμβουλίων των εταιριών, αλλά και των ίδιων των εταιριών: «Η τύχη και το μέλλον της ΔΕΘ και της Helexpo εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κατάληξη της διεκδίκησης της EXPO 2008. Δεν ξέρω τι σκοπεύει στο μέλλον να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση. Ίσως να σκοπεύει να τις ιδιωτικοποιήσει, να τις επανενώσει, να τις μετοχοποιήσει, ή και να τις αφήσει όπως είναι γιατί είναι κερδοφόρες».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.