Η Εκπαιδευση οπισθοδρομει, καταγγελλει η Δ.Α.Κ.Ε. Ν Ροδοπης

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου περί «Οργάνωσης των περιφερειακών υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και άλλων διατάξεων».

Η Δ.Α.Κ.Ε. Δ/Ν Ν. Ροδόπης επισημαίνει τα εξής:


Το Υπουργείο Παιδείας δεν επιδιώκει να δώσει στην εκπαίδευση ένα αξιολογικό σύστημα στηριγμένο στις αρχές και τις αξίες της επιστήμης, της δικαιοσύνης, της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας, της αξιοκρατίας και του ουσιαστικού δημοκρατικού προγραμματισμού και εκπαιδευτικού συστήματος.

Ουσιαστικά δρομολογείται η επιστροφή στο παρελθόν, στην αστυνόμευση του σχολείου, στο ασφυκτικό έλεγχο και ποδηγέτηση του εκπαιδευτικού. Επανέρχεται πολυώροφος μηχανισμός συγκεντρωτικού ελέγχου και καταστολής κάθε απελευθερωτικής διαδικασίας και δημιουργικής πρωτοβουλίας που αποτελείται απ’ το Διευθυντή σχολείου, Σχολικό Σύμβουλο, Προϊστάμενο Γραφείου, Προϊστάμενο Διεύθυνσης, Περιφερειακό Διευθυντή. Και βέβαια, οι αρμοί αυτού του πυραμιδικού μηχανισμού μπορεί να διαπλέκονται με σχέσεις εξάρτησης και υποτέλειας του κατώτερου προς τον ανώτερο με κύριο στόχο την πλήρη υποταγή και υπακοή στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας.

Είναι ,όντως, λυπηρό και αφήνει κατάπληκτο τον εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας το γεγονός ότι καταφεύγει η πολιτεία σε πρότυπα εποπτείας παρωχημένων εποχών και παχυλών αποδοχών, πιστεύοντας ότι με την παντοδυναμία αυθαιρέτων και άδικων κριτών, προάγεται η μορφωτική και εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου.

Ο κλάδος έχει διαμορφωμένο πλαίσιο θέσεων για ένα ποιοτικό αξιολογικό σύστημα. Δυστυχώς το Υ.Π.Ε.Θ. αντί να σκύψει με ενδιαφέρον στο ζήτημα αυτό και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, επιλέγει την πολιτική της πυγμής.

Αποφάσεις όμως χωρίς …. Παιδεία, επιφέρουν αντιδράσεις με …. αιτία

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.