Η εκκλησια απεναντι στην κριση

Την περασμένη Κυριακή στους ναούς της χώρας μοιράστηκε εκτός από το αντίδωρο και ένα κείμενο με τον τίτλο «Η Εκκλησία απέναντι στην κρίση». Το κείμενο το υπογράφει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας και περιλαμβάνει τις θέσεις της Εκκλησίας για το Μνημόνιο και την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας» αναφέρει το κείμενο και συμπληρώνει «είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας». Σε άλλο σημείο του τετρασέλιδου κειμένου επικρίνεται η ηγεσία της χώρας γιατί «στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού» ενώ «καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας».

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής λέγοντας ότι «αυτό το κείμενο έχει ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα» και υπενθύμισε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αρμοδιότητες του καθενός μας και να ξέρουμε ότι όλα κρίνονται με βάση την αρχή «τα του καίσαρος τω καίσαρι».

Το περιεχόμενο του ενημερωτικού αυτού φυλλαδίου φαίνεται να έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, κι αυτό γιατί υπάρχουν μητροπολίτες που το υπερασπίζονται και άλλοι που παίρνουν αποστάσεις από αυτό.

Το θέμα αυτό απασχόλησε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ραδιοφώνου του Παρατηρητή. Επικοινωνήσαμε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή» τον Νίκο Παπαχρήστου, ο οποίος είναι και ένας εκ των διαχειριστών του διαδικτυακού τόπου www.amen.gr , ο οποίος μας είπε ότι το κείμενο αυτό «είναι μια ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδας που προέκυψε από την Σύνοδο του Οκτωβρίου. Αυτό που κάνει εντύπωση συμπληρώνει ο κ. Παπαχρήστου «είναι ότι τον Οκτώβριο η Σύνοδος είχε εκδώσει ένα άλλο ανακοινωθέν που ήταν πιο ήπιο εντελώς διαφορετικό από αυτό που κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή στους ναούς».

Νίκος Παπαχρήστου, «Στην εκκλησία υπάρχει πλουραλισμός»

ΠτΘ: Ποια είναι η επίσημη θέση της εκκλησίας στην οικονομική κρίση τελικά;
Ν.Π.:
Φαίνεται να υπάρχουν δύο επίσημες θέσεις της Ιεραρχίας για την οικονομική κρίση, μια ήπια και μία αρκετά αυστηρή και πιο πολιτικοποιημένη. Το τελευταίο κείμενο κάνει μια σκληρή κριτική απέναντι στην πολιτική ηγεσία του τόπου και δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε αντίστοιχη κριτική, πολλές φορές η Ιεραρχία συνυπήρξε, συνεργάστηκε με την πολιτική εξουσία.

ΠτΘ: Πολλές φορές όμως αντιτάχθηκε στην πολιτική εξουσία, όπως με το θέμα των ταυτοτήτων…
Ν.Π.:
Ναι, μόνο που αυτές οι αντιδράσεις δεν μπορούμε να πούμε ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της κριτικής. Στο κείμενο αυτό η εκκλησία επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι ταυτότητες ή το μάθημα των θρησκευτικών είναι θέματα, τα οποία εκκλησία και πολιτική ηγεσία τα προσεγγίζουν διαφορετικά. Εδώ όμως έχουμε μια πιο στοχοποιημένη ανακοίνωση, αφού περιλαμβάνει σαφείς αιχμές σε πολιτικά πρόσωπα των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η θέση της εκκλησίας είναι η ήπια ανακοίνωση που εκδόθηκε τον Οκτώβριο ή η ανακοίνωση της περασμένης Κυριακής. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί και οι δύο ανακοινώσεις αποφασίστηκαν στην ίδια Σύνοδο.

ΠτΘ: Δηλαδή η Ιερά Σύνοδος άλλαξε γνώμη στην πορεία;
Ν.Π.:
Νομίζω ότι έχει να κάνει περισσότερο με τον συντάκτη του κειμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο που διανεμήθηκε την Κυριακή δεν έχαιρε της έγκρισης της Ιεραρχίας μιας και είχαν τελειώσει οι εργασίες. Εξουσιοδοτήθηκε ένας μητροπολίτης να συντάξει το κείμενο, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας δεν εγκρίθηκε από κάποιο από τα σώματα της διοίκησης της εκκλησίας.

ΠτΘ: Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι στην Ιεραρχία της εκκλησίας υπάρχει ένας πλουραλισμός, και από ανακοίνωση σε ανακοίνωση βλέπουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στο ίδιο θέμα…
Ν.Π.:
Υπάρχει πλουραλισμός, εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν διαχωρίζει τη θέση του από την Ιεραρχία, αυτό σημαίνει ότι τιμά και σέβεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Ιεραρχίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.