Η Ε. Λαφτση για τα φαινομενα εξαγορας ψηφων Ρομα συμπολιτων

Με αφορμή ψήφισμα της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»

Ένα ψήφισμα του ΔΣ της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά,  σχετικά με τα κρούσματα απόπειρας εξαγορά ψήφων σε κοινότητες Ρομά ήταν που κοινοποίησε την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή» και υποψήφια δήμαρχο Κομοτηνής κ. Ελένη Λαφτσή να λάβει θέση στο θέμα με απαντητική επιστολή της προς την Συνομοσπονδία.
 
«Διάβασα με πολύ μεγάλη  προσοχή και ενδιαφέρον είναι αλήθεια, την καταγγελία σας, ως Πανελλαδική  Συνομοσπονδία των Ρομά, για τα γενικευμένα κρούσματα δωροδοκίας των συμπολιτών μας και τις απόπειρες εξαγοράς της ψήφου τους στις επερχόμενες εκλογές, με αναφορά μάλιστα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές» σημειώνει αρχικά η κ. Λαφτσή για να επισημάνει πως «οι εύστοχες επισημάνσεις σας για την βάναυση προσβολή της προσωπικότητας των πολιτών Ρομά, αλλά και η έκκλησή σας να δοθεί ένα τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη και, με αίσθημα ευθύνης, τις προσυπογράφω».
 
Ταυτόχρονα η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής δράττεται της ευκαιρίας για να θέσει δύο προβληματισμούς της που άπτονται του ζητήματος με αναφορά στα του Δήμου Κομοτηνής. Ο πρώτος, όπως εξηγεί είναι ότι ως γνωστό, ο Δήμος Κομοτηνής διαθέτει μεγάλους οικισμούς Ρομά, που παρότι  βρίσκονται στις παρυφές της  πόλης μας, διαβιούν  σε συνθήκες που δεν τιμούν κανέναν, λόγω των ελλείψεων σε  βασικές υποδομές, του αναλφαβητισμού και της ανεργίας. «Ζητήματα για τα οποία  οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις όσοι άσκησαν και ασκούν διοίκηση στο Δήμο και βέβαια να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ουσιαστικής συζήτησης και αναζήτησης λύσεων» σχολιάζει η κ. Λαφτσή για να προσκαλέσει τη Συνομοσπονδία να επισκεφθεί την πόλη μας, προκειμένου να διεξαχθεί ο επίμαχος διάλογος κατά το δυνατόν εντελέστερα.
 
«Ο δεύτερος λόγος, εξίσου σημαντικός», συνεχίζει η κ. Λαφτσή «είναι αυτός που επισημαίνετε στην ανακοίνωσή σας και αφορά στη συμμετοχή του πολιτικού συστήματος σε αυτά τα φαινόμενα εξαγοράς». «Προφανώς» διευκρινίζει «αναφέρεστε στην αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετώ και δεν σας κρύβω ότι συμμερίζομαι απόλυτα τις καταγγελίες σας». «Λέτε αλήθειες για τις μεθόδους και τα μέσα προσεταιρισμού των Ρομά», εκτιμά η κ. Λαφτσή  για να προσθέσει πως «πρωτίστως όμως αφορά αυτούς που άσκησαν, ασκούν διοίκηση και είναι οικονομικά ισχυροί. Αυτοί συναλλάσσονται και χρησιμοποιούν τους “δήθεν εκπροσώπους” των Ρομά, στο όνομα των πολλών, μετατρέποντάς τους σε ιμάντα αναπαραγωγής αυτών των φαινομένων εξαγοράς, που και εσείς καταγγέλλετε».
 
Κλείνοντας η κ. Λαφτσή δεν παραλείπει να καταθέσει προς τους συνυποψήφιους δημάρχους και την πρόταση «να προσυπογράψουν το κείμενο αυτό και βέβαια να απέχουν έμπρακτα από τέτοιες πρακτικές, οι οποίες  προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Το ψήφισμα της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ 

Για την πλήρη καταγραφή, ακολουθεί αμέσως παρακάτω ολόκληρο το ψήφισμα της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ :
 
«Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καταδικάζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πρακτικές του παρελθόντος με γενικευμένα κρούσματα δωροδοκίας πληθυσμών Ρομά κατά τις αναμετρήσεις εθνικών ή αυτοδιοικητικών εκλογών με χρηματοροή και εξαγορά ψήφων. 
 
Οι πιο πάνω πρακτικές δεν τιμούν το νομικό μας πολιτισμό, προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητα των πολιτών Ρομά και συνιστούν κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και του Ποινικού Κώδικα. 
 
Δηλώνουμε πως θα είμαστε απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και καλούμε τους Έλληνες Τσιγγάνους πάρα τις τρομακτικές δυσκολίες για την καθημερινή τους επιβίωση να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοια περιστατικά και να καταγγέλλουν αμέσως τέτοιες απόπειρες τόσο στη νομική υπηρεσία της Συνομοσπονδίας όσο και στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές της χώρας. 
 
Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ θα επισκεφθεί σύντομα την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ενημερώσει σχετικώς και να επιστήσει την προσοχή στην αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης της Δικαιοσύνης σε τέτοια συμβάντα. Στο ύψος των περιστάσεων καλούμε να σταθεί και το πολιτικό σύστημα της χώρας επιδεικνύοντας τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στις παθογένειες του παρελθόντος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.