Η «δικη μας» Κωνσταντινα Κοτζαμανη στις σελιδες της «Καθημερινης»

Με νέα διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο για το “Limbo” - «Ακόμη νιώθω μίσος και αγάπη για την Αθήνα, που σημαίνει ότι ακόμη δεν την έχω βαρεθεί»

Μία πολύ ωραία έκπληξη μας περίμενε κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης «βόλτας» μας στις σελίδες του Αθηναϊκού τύπου, καθώς στις σελίδες της «Καθημερινής της Κυριακής» πέσαμε πάνω στο άρθρο που αφορούσε στη «δική μας» Κομοτηναία σκηνοθέτη Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη.
 
Στο σύντομο αφιέρωμα στην Κομοτηναία σκηνοθέτη ο συντάκτης του άρθρου ξεκινάει με την πολυβραβευμένη «Ουασινγκτόνια», την μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας που αποτέλεσε και την πτυχιακή της εργασία, για να καταλήξει στην τελευταία δουλειά που φέρει την υπογραφή της το “Limbo”, με την οποία πήρε μέρος στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.
 
Μιλώντας για την «έξοδό» της από τα στενά όρια της χώρας μας η Κωνσταντίνα μιλάει για την έως τώρα εμπειρία της από την «αγορά» του εξωτερικού υπογραμμίζοντας πως για έναν σκηνοθέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική η επαφή με την ξένη κινηματογραφική βιομηχανία καθώς εκεί υπάρχει ακόμα αγορά για τις μικρού μήκους ταινίες, σε αντίθεση με την Ελλάδα που οι αγοραστές είναι λίγοι. « Η συμμετοχή στα μεγάλα φεστιβάλ σε βοηθάει στο να βρεις χρηματοδότες» δήλωσε η ίδια περιγράφοντας τη «διαδρομή» της «Ουασινγκτόνια» μέχρι και την επιλογή του από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου όταν και ξεκίνησαν όλα. 
 
 «Πριν από λίγα χρόνια όλα αυτά θα μου φαίνονταν ουτοπικά, ωστόσο πιστεύω ότι οι ξένες συμπαραγωγές είναι δύσκολες, και πολλές φορές μπορεί να σταθούν εμπόδιο στη δημιουργική διαδικασία. Επίσης, όλα τα χρήματα που έρχονται από έξω δεν καταλήγουν ακριβώς στην ταινία, αλλά ξοδεύονται κατά κύριο λόγο στη συμπαραγωγό χώρα σε υπηρεσίες που υπερκοστολογούνται σε σχέση με τα δικά μας δεδομένα. Νομίζω ότι αυτό όμως ήταν ένα καλό μάθημα – θα είμαι πιο έτοιμη την επόμενη φορά» τόνισε η ίδια ερωτηθείσα για την εμπειρία του εξωτερικού, ενώ σε άλλη ερώτηση σχετικά με την «επιμονή» της να δημιουργεί στην Ελλάδα δήλωσε πως «Ακόμη νιώθω μίσος και αγάπη για την Αθήνα, που σημαίνει ότι ακόμη δεν την έχω βαρεθεί».
 
Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του εν λόγω άρθρου το “Limbo”  έλαβε το βραβείο της καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού μήκους για το 2016 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο.
 
Συγχαρητήρια για πολλοστή φορά Κωνσταντίνα!Ν.Β.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.