«Η δικαιοσυνη δεν πορευεται με ορους του παρελθοντος»

Το νέο, υπερσύγχρονο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής, εγκαινίασε χθες το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του, παρουσία των τοπικών αρχών, δικηγόρων, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων της περιοχής.

Το έργο θεμελιώθηκε το έτος 1994 για να ολοκληρωθεί 9,5 χρόνια αργότερα, λόγω χρονοβόρων προβλημάτων που εντοπίστηκαν σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου όπου ανεγέρθηκε αλλά και κατασκευαστικών δυσκολιών-την περίφημη σκάλα- για τις οποίες χρειάστηκε και προσωπική παρέμβαση του κ. Πετσάλνικου για να διευθετηθούν.

Το κόστος κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής ανήλθε στα 10.343.506 ευρώ. Έχει συνολικό εμβαδό 8.000 τ.μ ενώ σε αυτό στεγάζονται το Εφετείο Θράκης, η Εισαγγελία Εφετών Θράκης, το Πρωτοδικείο Ροδόπης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, το Ειρηνοδικείο Κομοτηνής, το Πταισματοδικείο Κομοτηνής, το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, η υπηρεσία Ανηλίκων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης.


Το μέγαρο διαθέτει 10 αίθουσες ακροατηρίων, άνετα γραφεία δικαστών, υπαλλήλων, χώρους αναμονής και όλους τους αναγκαίους βοηθητικούς και μηχανολογικούς χώρους για σύγχρονη, άνετη και ασφαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.

Στο κτίριο τοποθετήθηκε σύγχρονο επεκτάσιμο ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο είναι σε θέση να καλύψει τόσο τις υπάρχουσες όσο και τις μελλοντικές τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του νέου δικαστικού μεγάρου.

Πρόκειται για το δέκατο το οποίο παραδόθηκε σε χρήση το τελευταίο διάστημα, μετά το Διοικητικό Εφετείο και Πρωτοδικείο Αθηνών, το Διοικητικό Εφετείο Θεσ/νίκης, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Δικαστικό μέγαρο Κατερίνης, Ηγουμενίτσας, Πολύγυρου Αιγίου και Καλαβρύτων.

Όπως επισήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων «η δικαιοσύνη πάνω από όλα δικαιούται στέγης αντάξιας του ρόλου και της αποστολής της. Το κτίριο που μας φιλοξενεί, με τις εγκαταστάσεις του αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της προόδου που συντελείται. Δείχνει ότι πολλά αλλάζουν στην ελληνική περιφέρεια και σε όλη τη χώρα».

Ο κ. Πετσάλνικος προσδιόρισε ως κεντρική επιδίωξη του Υπουργείου την εξασφάλιση της ταχύτητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας απονομής της δικαιοσύνης. Με προτεραιότητα την εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη προωθούνται, όπως διευκρίνισε, μια σειρά από σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ο νόμος 3160 για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας που επέφερε ριζική τομή για πρώτη φορά από το 1951 στον κώδικα της ποινικής δικονομίας. Ο νόμος 3189 που αναμόρφωσε ριζικά την ποινική νομοθεσία για τους ανηλίκους, καθιερώνοντας μέτρα για την κοινωνική επανένταξη τους και την εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων έκτισης της ποινής με προσφορά κοινωφελούς εργασίας.

Ο Υπουργός δικαιοσύνης αναφέρθηκε ακόμη στο σχέδιο νόμου το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και αφορά στην καθιέρωση του θεσμού της νομικής βοήθειας στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες. Το ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος, έχει μια ξεχωριστή κοινωνική διάσταση καθώς κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών απέναντι στη δυνατότητα προσφυγής τους στη δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Ο ίδιος μίλησε επιπλέον για την επεξεργασία νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής και στη διοικητική δικαιοσύνη με αναμόρφωση του κώδικα διοικητικής δικονομίας αλλά και για το νέο σχέδιο του κώδικα δικηγόρων.

Σχετικά με την στελέχωση των υπηρεσιών της δικαιοσύνης ο κ. Πετσάλνικος τόνισε

την αύξηση, κατά 138, των οργανικών θέσεων των δικαστών σημειώνοντας ότι 2 εξ αυτών δόθηκαν στο νομό Ροδόπης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Παράλληλα ενισχύθηκαν οι δικαστικές υπηρεσίες του νομού με την πρόσληψη ειδικών επιστημόνων, καθώς επίσης 2 επιμελητών ανηλίκων και 3 επιμελητών κοινωνικής αρωγής για την εφαρμογή στην περιφέρεια, του θεσμικού μέτρου της έκτισης της εναλλακτικής ποινής. Ενώ συγχρόνως προχωρά και η στελέχωση με χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Ειδικά στα δικαστήρια της Κομοτηνής το διάστημα 2002-2003 ενισχύθηκε η στελέχωση των γραμματειών με 19 δικαστικούς υπαλλήλους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απαρίθμησε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων, εκτός του δικαστικού μεγάρου, που υλοποιήθηκαν ή προγραμματίζονται στη Ροδόπη. Αναλυτικότερα ανέφερε τις εργασίες συντήρησης και επισκευής του Ειρηνοδικείου Σαπών που ολοκληρώθηκαν κι είχαν κόστος 11.738 ευρώ. Στην ανακαίνιση του παλιού διατηρητέου δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής που κόστισε περί τις 306.000 ευρώ. Ενώ ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών εκσυγχρονισμού του καταστήματος κράτησης Κομοτηνής, για τη διαμόρφωση χώρου λειτουργίας σύγχρονης βιβλιοθήκης καθώς επίσης την πρόσληψη 1 ψυχιάτρου και 1 ψυχολόγου.

«Ο χώρος της δικαιοσύνης χαρακτηρίζεται χωρίς αμφιβολία από τη δυναμική της αδιάκοπης κοινωνικής μετεξέλιξης. Το έργο όμως, που επιτελούμε με συνέπεια, θέτει ασφαλείς βάσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών του παρόντος αλλά και των απαιτήσεων του μέλλοντος», κατέληξε ο Υπουργός.

«Είναι το καλύτερο δικαστικό μέγαρο της χώρας»

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση χαιρέτισε την τελετή εγκαινίων του νέου δικαστικού μεγάρου ο Πρόεδρος Εφετών κ. Κωστής ο οποίος αφιέρωσε σημαντικό χρόνο και προσπάθεια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Ο κ. Κωστής παρουσίασε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του έργου, τονίζοντας ειδικότερα ότι πρόκειται για ένα καλλιμάρμαρο κτίριο με άνετα γραφεία και 10 ακροατήριο, το οποίο θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής ιδίως της ποινικής δικαιοσύνης και στην αξιοπρεπή εργασιακή παραμονή των εργαζομένων σε αυτό αλλά και όλων των εμπλεκόμένων με την δικαιοσύνη.

«Στο παλιό δικαστικό μέγαρο στεγάζονταν οι περισσότερες εισαγγελικές και δικαστικές υπηρεσίες λόγω όμως της παλαιότητας του και της έλλειψης επαρκών χώρων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της δικαιοσύνης με συνέπεια την συνεχή αναβολή δικών και την ταλαιπωρία των διαδίκων»παρατήρησε.

Ο κ. Κωστής χαρακτήρισε το νέο κτίριο ως το καλύτερο της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του. Ο Πρόεδρος Εφετών εξήρε τέλος και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φίλιππου Πετσάλνικου για την επίσπευση των εργασιών ανέγερσης του.

«Ευθύνη της πολιτείας η δημιουργία βέλτιστων συνθηκών»

«Έργο εξαιρετικής φιλοπονίας και σοβαρής οικονομικής χειρονομίας της πολιτείας» χαρακτήρισε το νέο δικαστικό μέγαρο, σε σχετικό χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Πεταλωτής. «Οι μεγαλοπρεπείς χώροι θεραπείας της δικαιοσύνης ασκούν μια ανερμήνευτη μυστική επιβολή στην σκέψη και στην συνείδηση των ανθρώπων . Δεν αρκούν ωστόσο από μόνοι τους απαιτείται νομική επιστήμη και λειτουργική κυρίως ψυχή. Ευθύνη της πολιτείας είναι η δημιουργία βέλτιστων συνθηκών ανάπτυξης των λειτουργών και ιερουργών του δικαίου ώστε η ελληνίδα θεά Θέμις να προσφέρει με τη δέουσα άνεση το αγαθοποιό έργο της. Εμείς αναζητούμε το στίγμα εκείνο που θα συνδέει την ιδέα της δικαιοσύνης με την σημερινή πραγματικότητα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Πεταλωτής έκανε ειδική μνεία «στο έργο, τη διεκδικητικότητα και το ζήλο που επέδειξαν για την ανέγερση του μεγάρου, τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια του Συλλόγου και οι προκάτοχοι (του) Πρόεδροι, Ζαφείρης Χατζηαντωνίου, Θανάσης Καμαράκης και Πέτρος Ματσκίδης». Τα σημερινά εγκαίνια ήταν ένα όνειρο μακρινό και ίσως άπιαστο για τους παλιότερους από μας και ζωντανή πραγματικότητα για τους νεότερους, είπε χαρακτηριστικά. Από το λόγο του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου δεν έλειψαν οι αναφορές στους συντελεστές της προσπάθειας πραγματοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Σημαντική η συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

«Το κτίριο συμπορεύεται με την άφιξη και την παρουσία της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης» σημείωσε με την σειρά του ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης ο οποίος υπογράμμισε την συμβολή του πρώην Νομάρχη Στέργιου Σταυρόπουλου στην μετουσίωση του οράματος ανέγερσης σύγχρονου δικαστικού μεγάρου στην Κομοτηνή . Ο ίδιος διατύπωσε επίσης την άποψη ότι το μέγαρο «πήρε το δρόμο του μέσα από τις πρωτοβουλίες ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας». Ενώ απευθυνόμενος στον κ. Πετσάλνικο επισήμανε την αναγκαιότητα στελέχωσης του με το απαραίτητο προσωπικό.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.