Η διαχρονικη κωμωδια του Δημητρη Ψαθα “Ζητειται Ψευτης” στο Θεατρο «Διονυσος» της Ορεστιαδας

Η κόρη του σπουδαίου συγγραφέα, Μαρία Ψαθά, αναμένεται να παρακολουθήσει την παράσταση

Το πάντα επίκαιρο, πολυμεταφρασμένο στο εξωτερικό αλλά και πολυπαιγμένο έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται ψεύτης» ανεβαίνει στο θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ στη Νέα Ορεστιάδα από αυτό το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και για όλα τα επόμενα Σαββατοκύριακα μέχρι το τέλος του έτους, από την Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ.
 
Με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα (1979-2019), η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του με την άδεια και της κόρης του Μαρίας Ψαθά, η οποία αναμένεται στο προσεχές μέλλον να παρακολουθήσει την παράσταση στη Νέα Ορεστιάδα. Παρότι δεινός χρονογράφος, ο Δημήτρης Ψαθάς κατάφερε να ξεπεράσει με τα γραπτά του την εποχή του. Τα έργα του διαθέτουν μια διαχρονική χροιά, αφού εκτός από το καυστικό σχολιασμό του επίκαιρου, ακουμπούν με μαεστρία σε πανανθρώπινες αγωνίες, παθογένειες και προβληματισμούς.
 

Το έργο

 
Ένα τέτοιο διαχρονικό έργο, που ξεπερνάει και την εποχή του αλλά και τον τόπο (αφού μεταφράστηκε και παίχτηκε και σε πολλές άλλες χώρες), είναι και το “Ζητείται Ψεύτης”. Η διάσημη πολιτική σάτιρα – όπως αποκάλυψε η κόρη του συγγραφέα Μαρία Ψαθά – γράφτηκε το 1953 πάνω στον Βασίλη Λογοθετίδη αλλά, αφού αυτός απέρριψε τον ρόλο, ο Ντίνος Ηλιόπουλος τη μετέτρεψε σε μεγάλη επιτυχία τόσο στο θέατρο με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη όσο και στον κινηματογράφο. Τις πελατειακές σχέσεις και τα ψέματα των πολιτικών καυτηριάζει αυτή η πάντοτε επίκαιρη πολιτική σάτιρα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα και δημοσιογράφου, με πρωταγωνιστή έναν επαγγελματία ψεύτη. Το ψέμα χρησιμοποιείται εδώ για να συμβολίσει την ανάγκη των ανθρώπων να πιστέψουν σε κάτι.
 

Οι συντελεστές

 
Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ έσκυψε με προσοχή και αγάπη πάνω στη γνωστή ιστορία του Ψευτοθόδωρου, του βουλευτή Φερέκη και της συζύγου του Τζένης, των ψηφοφόρων και φίλων τους. Η σκηνοθεσία είναι του Άκη Τσονίδη, το σκηνικό του Νίκου Πατούνα, ενώ στα κοστούμια συνεργάστηκαν η Ξανθή Εμμανουηλίδου, η Στέλα Τζαμπαζίδου και ομαδικά ο θίασος τον οποίο αποτελούν οι: Ιωάννα Δημητριάδου, Σοφία Διάκα, Βάσια Ζάχρα, Φανή Καρασμανάκη, Ιωάννης Κάρμης, Άρης Καρυπίδης, Πέτρος Κοττανίδης, Δημήτρης Μωρίδης, Νίκος Πατούνας, Μαρία Πετρίδου, Ξένη Τσολακίδου και ο Άκης Τσονίδης. Στα φώτα και στους ήχους οι: Γιάννης Μητούδης, Ιορδάνης Βροχίδης.
 
 

Πληροφορίες παραστάσεων

 
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν κάθε Σαββατοκύριακο έως τις 29 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ (Δέκα παραστάσεις: 30/11-1/12, 7-8/12, 14-15/12,  21-22/12 και 28-29/12).
Τιμές εισιτηρίων: 9 ευρώ (κανονικό) και 6 ευρώ (μειωμένο: μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων, στρατιωτών, ομαδικό).
Πληροφορίες και κρατήσεις: 2552028280 – Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ, Ορέστου 76, Νέα Ορεστιάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.