«Η δευτερη γεννα»

Το ανέκδοτο αφήγημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη με τίτλο «Η δεύτερη γέννα», παρουσιάζεται από χθες σε μορφή θεατρικού αναλογίου, με ερμηνεύτρια τη Φιλαρέτη Κομνηνού, τη Δευτέρα, στην Αποθήκη Οργανισμού Λιμένα Καβάλας (πίσω από το τελωνείο), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καβάλας – Φιλίππων 2009.

«Μια γυναίκα από την Καβάλα, έρχεται για ένα τριήμερο στην Αθήνα να ετοιμάσει τη γενέθλια γιορτή της φοιτήτριας κόρης της. Εγκλωβισμένη στο στοιχειωμένο διαμέρισμα και στην περίκλειστη ζωή της, καθώς περιμένει την αδικοχαμένη κόρη της, κατατρύχεται από θολές μνήμες και αβέβαιες σκέψεις. Εφτασε η στιγμή να λυτρωθεί από τους φόβους, να αποδεχτεί την αλήθεια ως μάνα, να ανασυντάξει το παρελθόν της ως γυναίκα» σημειώνει για το έργο ο συγγραφέας.

Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία που εμπεριέχει τα τρία βασικά συστατικά της ζωής και της τέχνης: τη γέννηση, τον έρωτα και τον θάνατο. «Μία εξομολογητική αφήγηση που ελλόχευε από καιρό και που έφτασε η καρμική στιγμή της να ξαναγεννηθεί στην πατρίδα της ηρωίδας, εκεί απʼ όπου ξεκίνησαν όλα. Μαζί και οι δικές μου εμμονές: η βόρεια χώρα, οι βορειοελλαδίτες, οι εσωτερικές μεταναστεύσεις, οι άγρυπνες νύχτες, τα άδεια λιμάνια της ψυχής, τα φαντάσματα όσων αγαπήσαμε».

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Θοδωρή Γκόνη και η σκηνική επιμέλεια της Ελένης Στρούλια.

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου του νομού Καβάλας το 1956. Σπούδασε αγγλική γλώσσα και φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εμφανίστηκε στον χώρο της ελληνικής πεζογραφίας το 1990 με το μυθιστόρημα “Κρυμμένοι άνθρωποι”. Ακολούθησαν η συλλογή διηγημάτων “Ο αρχαίος φαλλός” και τα μυθιστορήματα “Ο ναύτης”, “Ο χορευτής στον ελαιώνα”, “Τα νερά της Χερσονήσου”, “Το Παρτάλι”, “Έξω απʼ το σώμα”. Την τριετία 1999-2003 διοργάνωσε σειρά λογοτεχνικών σεμιναρίων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. “Το Παρτάλι” εκδόθηκε στη Γαλλία, την άνοιξη του 2003, από τις εκδόσεις “AlterEdit”. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ολλανδικά. Ζει στη Νέα Σμύρνη και διδάσκει αγγλικά στη μέση εκπαίδευση. Σελίδες για τον συγγραφέα φιλοξενούνται στο διαδίκτυο, στο www.serrelib.gr (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών).

Το 100σέλιδο αφήγημα του Θ. Γρηγοριάδη «Δεύτερη Γέννα» κυκλοφορεί τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις «Πατάκη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.