Η Δευτερα του Πασχα, ημερα «τσουγκρισματος» για το Θρυλοριο

Τις Αυγομαχίες του αναβίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου

Τις καθιερωμένες Αυγομαχίες του πραγματοποίησε για ακόμη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, Δευτέρα 17 Απριλίου 2015 στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου.
 
10 «μεγάλοι» και 12 «μικροί» συμμετείχαν φέτος στο Ποντιακό έθιμο, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες των περιφερειακών Αυγομαχιών, μετά από αίτημα των περισσότερων αυγομάχων.
 

Έτσι οι διαγωνιζόμενοι, μικροί και μεγάλοι, έλαβαν μέρος με 15 αυγά κότας, βρασμένα και άβαφα, τα οποία ελέγχθηκαν, φυσικά, ενδελεχώς από την επιτροπή.
 
Οι μικροί αυγομάχοι ξεκινούσαν από την ηλικία των 7 ετών ως την ηλικία των 15 ετών, ενώ οι μεγάλοι αυγομάχοι ξεκινούν από την ηλικία των 16 ετών, χωρίς περιορισμό στη μεγαλύτερη ηλικία.
 

Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός, οι διαγωνιζόμενοι έφεραν τα καλύτερα αυγά τους, και τελικά στους μικρούς πρώτος αναδείχθηκε ο Λάζαρος Μακρίδης, δεύτερος ο Σάββας Νικολαΐδης και τρίτη η Πελαγία Λαζαρίδη.
 
Στους μεγάλους πρώτος αναδείχθηκε ο Ματθαίος Αποστολίδης, δεύτερη η Ελένη Αποστολίδου και τρίτος ο Δημήτρης Αποστολίδης.
 

Παράλληλα η πρώτη αποχωρήσασα, Κούλα Σιδηροπούλου, έλαβε ως «βραβείο» ένα τηγάνι, μια και τα αυγά της «μονάχο για φούστορον είναι» δηλαδή για ομελέτα, ένα βραβείο το οποίο έχει λάβει υπερήφανα και άλλες φορές στο παρελθόν.
 
Καθοριστική ήταν, για μία ακόμη φορά, στην πραγματοποίηση του εθίμου, η συμβολή του Θεόφιλου Παπαδόπουλου, κορυφαίου «αυγομάχου». Στις Αυγομαχίες παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Ναβροζίδης.
 

 

Επεκτείνονται οι Αυγομαχίες

 
«Οι Αυγομαχίες πλέον γίνονται για πολλά χρόνια, με τους αυγομάχους να έχουν γίνει ακόμα πιο συνειδητοποιημένοι», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, επισημαίνοντας πως πλέον έχουν ξεχωρίσει τις κότες που γεννούν το γερό αυγό και παρακολουθούν τα αυγά όλη τη χρονιά, όλα σε προετοιμασία για τη μάχη που θα γίνει τη Δευτέρα του Πάσχα.
 
«Αυτό δίνει και μια εγγύηση για το μέλλον των αυγομαχιών, και το πάθος το οποίο έχουν όλο το χρόνο, με τους “ανταγωνιστές” να ανταλλάσσουν στρατηγικές και να ετοιμάζονται» σημείωσε, με την όλη διαδικασία να κορυφώνεται στους αγώνες.
 

Βέβαια το σημαντικό δεν είναι τόσο το ίδιο το κύπελλο, όσο η δόξα του νικητή, αλλά και το δικαίωμα να περηφανεύονται για τη νίκη τους απέναντι στους υπόλοιπους για όλο το υπόλοιπο διάστημα, μέχρι τις επόμενες αυγομαχίες.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αυγομαχίες διαδίδονται σε όλη τη Περιφέρεια τα τελευταία 10 χρόνια, μέσω των Περιφερειακών Αυγομαχιών, που φέτος θα γίνουν στη Δράμα, και έχουν βοηθήσει πολύ ώστε οι ποντιακοί πληθυσμοί της Περιφέρειας, και όχι μόνο, να συστηθούν ξανά με το έθιμο.  «Όταν σαν σύνδεσμος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας βρεθήκαμε και είπαμε να κάνουμε το έθιμο, είχε ξεκινήσει από το γεγονός ότι επιβίωνε μόνο σε λίγες εστίες στην ΑΜΘ, για αυτό και αποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε τις Περιφερειακές Αυγομαχίες ώστε να το ξαναθυμηθούν και να ενεργοποιήσουμε τα χωριά με ποντιακό πληθυσμό που άφησαν το έθιμο» εξήγησε σχετικά η κ. Μαυρίδου, τονίζοντας πως πλέον είναι τόσοι οι οικισμοί που αναγκάστηκαν να μετακινήσουν τις Περιφερειακές Αυγομαχίες την Κυριακή 30 Απριλίου.
 

Αυτό είναι ακόμα ένα κίνητρο και για τους αυγομάχους του Θρυλορίου, οι οποίοι δεν εξαντλούν την προσπάθεια στις τοπικές αυγομαχίες αλλά αναμετρώνται και με δυνατότερους αντιπάλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.