Η ΔΕΕΠ Ροδοπης για την Παγκοσμια Ημερα για την Εξαλειψη της Βιας κατα των Γυναικων

«Είναι η κοινωνία που πρέπει να ευαισθητοποιηθεί»

Το δικό της μήνυμα στέλνει η ΔΕΕΠ Ροδόπης για την 25η  Νοεμβρίου που έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από το  1999. Όπως υπογραμμίζει: «πρόκειταιγια ένα φαινόμενο που δεν έχει χρώμα, παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλες τις χώρες και τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από έθιμα, παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο. Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτωντων γυναικών. Είναι εργαλείο ελέγχου και εκφράζεται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπωςστην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση της γυναίκας από τον άντρα, στη μειονεκτική θέση των γυναικών στον τόπο της εργασίας, στις άνισες ευκαιρίες μόρφωσης για κορίτσια και γυναίκες, στην χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών σε πολιτικές θέσεις και σε πολλά ακόμη.

Η εξάλειψη του φαινομένου μας αφορά όλες και όλους. Είναι η κοινωνία που πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, ώστε να πάψει να ανέχεται την άσκηση της βίας εναντίον των γυναικών και βέβαια να λειτουργήσει εναντίον των δραστών.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ως κατεξοχήν αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, δημιούργησε και λειτουργεί σε όλη τη χώρα ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών το οποίο προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας.

Το μήνυμα για τις δύσκολες μέρες που διανύουμε είναι :

Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές.

Η παραμονή στο σπίτι δενσημαίνει ανοχή στη βία.

Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή να στείλει emai στο: [email protected]

Επίσης, μπορεί να απευθυνθεί στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.