«Η Χουρμουζ με τους 7 αντρες», κωμωδια πολλα υποσχομενη

Το έργο «Η Χουρμούζ με τους 7 άντρες» του Σαδίκ Σεντίλ, σε σκηνοθεσία της κ. Σουκράν Ραήφ και παραγωγή των θεατρικών ομάδων «Σπόρος» και «Πυρήνας», θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα σε 4 παραστάσεις στην Κομοτηνή και σε 3 παραστάσεις στην Ξάνθη. Πρόκειται για μια κλασική κωμωδία, που η κ. Ραήφ την παρομοίασε με τα έργα του Αριστοφάνη, τις «Εκκλησιάζουσες» και την «Λυσιστράτη», όπου μέσα από το χιούμορ περνάει πολλά σημαντικά μηνύματα στους θεατές. Το συγκεκριμένο έργο έχει παιχτεί σε όλα τα κρατικά και δημοτικά θέατρα της Τουρκίας, ενώ έχει μεταφερθεί επιτυχώς και στον κινηματογράφο.

Μιλώντας για την υπόθεση του έργου, η κ. Ραήφ εξήγησε ότι «ο συγγραφέας μας δείχνει μια τσαχπίνα γυναίκα στα τέλη του 19ου αιώνα, που για οικονομικούς λόγους βέβαια παντρεύεται με 7 άνδρες. Όμως δεν κοιμάται με κανέναν. Για οικονομικούς λόγους, από τον ένα παίρνει άλλα πράγματα, από τον άλλο άλλα. Μέσα από αυτήν την ιστορία βγαίνει πολύ χιούμορ». «Και στη χώρα μας και στην Τουρκία, σε χώρες μεσογειακές», επισήμανε, «το να πάει ο άντρας με πολλές γυναίκες, είναι κάτι επιτρεπτό στις αντίστοιχες κοινωνίες. Όμως ειδικά στην τουρκική κοινωνία και λόγω της θρησκείας, για τους άντρες είναι αποδεκτό, ενώ για τη γυναίκα καθόλου». «Ο σκοπός που έχουμε επιλέξει αυτό το θεατρικό έργο, το οποίο είναι κωμωδία», συνέχισε, «είναι η ανάγκη που έχει ο κόσμος να χαμογελάει και επίσης το ότι δεν έχει μάθει ακόμα η κοινωνία μας να βλέπει έργα υψηλού επιπέδου. Ο πρωταρχικός σκοπός μου είναι να κάνω τους ανθρώπους να δέχονται το θέατρο ως τέχνη και να μην το απορρίπτουν».

«Εμείς θέλουμε πάντα και από την ελληνόφωνη πλευρά θεατές»

Η κ. Ραήφ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους της περιοχής, χριστιανούς και μουσουλμάνους, να παρακολουθήσουν την παράσταση, τονίζοντας ότι «εμείς θέλουμε πάντα και από την ελληνόφωνη πλευρά θεατές» επισημαίνοντας ότι «για αυτούς έχουμε και αναλυτική περίληψη, για να μπορούν να μπουν στο πνεύμα».

Ανοιχτό κάλεσμα για συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Τέλος, ερωτηθείσα για ενδεχόμενη συνεργασία με τοπική θεατρική ομάδα ή με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η κ. Ραήφ ανέτρεξε στη θητεία της στη θέση αντιπροέδρου του ΔΗΠΕΘΕ, όπου έγιναν κάποιες προσπάθειες συνεργασίας με μειονοτικές ομάδες και δήλωσε ανοιχτή στη σημερινή διοίκηση για τυχόν τέτοιες περιπτώσεις. «Ήμουν 4 χρόνια αντιπρόεδρος στο ΔΗΠΕΘΕ», σημείωσε, «και τότε κάναμε μια προσπάθεια με τον κ. Παπασταμάτη και πήγαμε και συζητήσαμε με τον κ. Κοτσάκη, για να ανεβάσουμε το έργο ενός Τούρκου συγγραφέα, που είχε παιχτεί στην Αθήνα, όμως τελικά δεν μπόρεσε να γίνει». Επανερχόμενη στο παρόν και αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μαλαμίδου για το συγκεκριμένο θέμα, σχολίασε πως «η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, που προσπάθησε να εξηγήσει, μπορώ να πω ότι πιο πολύ λάθος έκανε». «Εγώ θα προτιμούσα να δείξει μια θέληση για συνεργασία», επισήμανε, «γιατί υπάρχουμε κι εμείς εδώ κι εγώ είμαι πάντα διαθέσιμη». «Γιατί εγώ έτσι ξεκίνησα», συνέχισε, «με κοινές τέτοιες δραστηριότητες. Γι’ αυτό ήρθα και κάνω όλα αυτά στη μειονότητα, γιατί έχει έλλειψη. Όμως εγώ είμαι πάντα διαθέσιμη για κοινές δουλειές, με πολύ θέληση για συνεργασία. Μέχρι τώρα ίσως έπρεπε να κάνουμε κάτι για την μειονότητα, για να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα θεατή. Τώρα εγώ πιστεύω ότι και οι θεατές της μειονότητας είναι έτοιμοι να δεχτούν ένα έργο, σε συνεργασία με την πλειονότητα. Επομένως περιμένω προτάσεις. Κι εγώ μπορώ να προτείνω βέβαια, γιατί όχι».

Χορογραφική έκπληξη, με την υπογραφή του Φιλοποίμενος Ανδρεάδη

Σημειώνεται πως οι 4 παραστάσεις στην Κομοτηνή θα λάβουν χώρα στο Πολιτιστικό Κύτταρο-πρώην ΡΕΞ στις 12, 13, 14 και 15 Απριλίου, ώρα 8.30. Ειδικά η τελευταία παράσταση θα απευθύνεται σε κατοίκους του δήμου Αριαννών. Οι παραστάσεις στην Ξάνθη, που θα γίνουν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, είναι προγραμματισμένες για τις 18, 19 και 20 Μαΐου, ώρα 8.30 μ.μ. Το έργο υπόσχεται πολλές εκπλήξεις στους θεατές, μεταξύ αυτών τη μια χορογραφία ξεκίνημα, με την υπογραφή του Φιλοποίμενος Ανδρεάδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.