Η χειροτερη χρονια της αγορας

Η πόλη στολίστηκε, οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης λάμπουν από τις όμορφες βιτρίνες που φέτος στολίστηκαν από τους ιδιοκτήτες πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, αλλά το θερμόμετρο της αγοράς είναι κατεβασμένο κι έχει σπάσει ρεκόρ μειωμένων πωλήσεων.

Ο πρόεδρος των καταστημάτων ένδυσης – υπόδησης Κομοτηνής, Γιάννης Λόης δίνει μια εικόνα της αγοραστικής κίνησης της Κομοτηνής στο παρά πέντε των Χριστουγέννων. «Τα οικονομικά του κόσμου είναι άσχημα. Σ’ όλη την Ελλάδα τα μηνύματα δεν είναι καλά. Όπως λένε άνθρωποι που είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, περισσότερα από 40, στην αγορά τέτοια χρονιά δεν έχουν ξαναπεράσει». Ο κ. Λόης αποδίδει την πτώση τόσο στο φόβο του κόσμου ότι θ’ ακολουθήσουν χειρότερες μέρες όσο και στη μεγάλη έλλειψη σε ρευστό. «Οι καταναλωτές είναι τρομοκρατημένοι και σ’ αυτό έχουν παίξει ρόλο και τα ΜΜΕ. Το παιχνίδι που γινόταν κάποια στιγμή με το πετρέλαιο αν θ’ ανέβει ή όχι έπαιξε ρόλο. Όταν ανέβαινε ήταν πρώτη είδηση, όταν όμως κατέβηκε ήταν δέκατη. Οι ειδήσεις επηρεάζουν την ψυχολογία του αγοραστικού κοινού».

Κυρίαρχο το πλαστικό χρήμα

Πολλοί καταφεύγουν στα εορτοδάνεια για να καλύψουν τις ανάγκες των ημερών, αλλά όπως σημειώνει ο κ. Λόης δεν είναι λύση. Οι πελάτες πληρώνουν με κάρτα, όλο και περισσότερο. Δεν έχει βέβαια ακούσει να επανέρχεται το βερεσέ αν και σε αρκετές περιπτώσεις ακούγεται ότι πολλοί πελάτες δεν πληρώνουν.

«Οι τιμές είναι αρκετά καλές στο γενικό μέσο όρο. Μπορεί ο αγοραστής να βρει κάτι καλό σε λογική έως και χαμηλή τιμή. Ειδικά στην αγορά της Κομοτηνής υπάρχουν φθηνά και καλά προϊόντα» σημειώνει ο κ. Λόης. Η παλιά αντίληψη για καινούριο ρούχο στο ρεβεγιόν εγκαταλείπεται όλο και περισσότερο λόγω έλλειψης χρημάτων. Ο Γιάννης Λόης αποδίδει μεγάλο μέρος των προβλημάτων στο ευρώ. «Είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο κι όχι μόνο ελληνικό. Προχθές παρακολουθούσα ένα ρεπορτάζ στη γαλλική τηλεόραση και οι γάλλοι επαγγελματίες και καταναλωτές μεταφέρουν τα ίδια προβλήματα μ’ εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Βέλγοι ζήτησαν την έκδοση σε χαρτονόμισμα του ενός και των δύο ευρώ».

Η αγορά θα είναι ανοιχτή σήμερα Παρασκευή, θα είναι κλειστή το Σάββατο και την Κυριακή και από την ερχόμενη Δευτέρα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 5.00 μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 3.00.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.