Η χαρα του Μπαιραμιου

Το Κουρμπάν Μπαϊράμι γιορτάστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό σε όλη τη Θράκη. Για ακόμη μια χρονιά τα μέλη της μειονότητας έζησαν την ικανοποίηση της εκπλήρωσης της προσευχής του «κουρμπάν»(θυσία). Το έθιμο της προσφοράς των θυσιών σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, το οποίο εδραιώνεται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο, ήταν και πάλι αξιοπρόσεκτο. Οι θυσίες που συγκεντρώθηκαν τόσο με τις προσπάθειες των Μουφτειών όσο και από προσωπικές δωρεές φιλόδωρων συμπολιτών μας, παραδόθηκαν σε κοινωφελή ιδρύματα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπου πολλοί άνθρωποι δίνουν αγώνα κατά της πείνας.

Στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή οι ευχές έγιναν δεκτές κατά τη 2η μέρα του Μπαϊραμιού. Τα μέλη της μειονότητας κατέκλυσαν το χώρο του προξενείου. Μέσα στην ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Νεολαίας Κομοτηνής γιορτή κατά τη διάρκεια της οποίας μέλη των μειονοτικών συλλόγων αντάλλαξαν ευχές.

Ο ενθουσιασμός του Μπαϊραμιού διατηρήθηκε κατά παραδοσιακό τρόπο και στα χωριά. Οι οικογένειες σμίξανε και οι μικροί χαρήκανε από τα χαρτζιλίκια που πήρανε. Οι μειονοτικοί που έχασαν τους δικούς τους επισκέφτηκαν τα νεκροταφεία κατά την ημέρα της παραμονής. Η στρατιωτική ηγεσία επισκέφτηκε ορισμένα χωριά ευχόμενη «Καλό Μπαϊράμι» σε κόσμο και ιμάμηδες και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας Μουσταφά Σαρνίτς τέλεσε την καθιερωμένη προσευχή του Μπαϊραμιού στο Σούννε Τζαμί της Ξάνθης.

Στην ευχετήριο γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο Προξενείο συμμετείχαν ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή, ο τέως βουλευτή ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ, οι τέως βουλευτές Χασάν Χατίπογλου, Ισμαήλ Ροδοπλού και Αχμετ Φαϊκογλου, ο υπερνομάρχης Έβρου Γιώργος Μηνόπουλος, ο Νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, οι Αντινομάρχες Μεχμέτ Δεβετζήογλου και Σιμπέλ Μουσταφάογλου, το μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κώστας Κατσιμίγας, ο αιρετός Μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ο δήμαρχος Αρριανών Χαλήτ Μεχμέτ, ο δήμαρχος Φιλύρας Χασάν Κιασήφ, ο δήμαρχος Ιάσμου κ.Αμούτζας, μέλη συλλόγων και μέλη της μειονότητας.

Ουζγκιούρ Μεμέτ – Μεχμέτ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.