Η χαμηλη συμμετοχη καταστηματαρχων «καταδικασε» την προταση της Κομοτηνης στα Ανοιχτα Κεντρα Εμποριου

Η παρέμβαση στην Ερμού, αλλά και η ανταλλαγή ανακοινώσεων μετά την απένταξη από το πρόγραμμα έφτασε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής - Στην αναθεώρηση της ΟΧΕ θα προωθηθεί το σχέδιο του Δήμου για τις αλλαγές στην περιοχή

Το θέμα της απένταξης της πρότασης του Δήμου Κομοτηνής από το πρόγραμμα για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου του ΕΠΑνΕΚ, αλλά και ο πόλεμος ανακοινώσεων που ακολούθησε μεταξύ του Δημοτικού Σύμβουλου και υποψήφιου Δημάρχου Κομοτηνή κ. Αντώνη Γραβάνη και του νυν Δημάρχου κ. Γιώργου Πετρίδη, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τετάρτη 24 Απριλίου.
 
Και ενώ η συνεδρίαση δεν έφερε τα «πυροτεχνήματα» που κάποιοι περίμεναν, μένοντας αυστηρά στο ζήτημα του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου και μην ανοίγοντας τη συζήτηση σε άλλα θέματα, φάνηκε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν… ότι διαφωνούν. 

Το ιστορικό της πρότασης για το Ανοιχτό κέντρο Εμπορίου 

Ο κ. Πετρίδης, κάνοντας προηγουμένως την παραίνεση ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να παραθέτονται όλες οι πλευρές τους, εξέθεσε στο συμβούλιο σύντομα την ιστορία της όλης προσπάθειας για την ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ για τα ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, και θεώρησαν πως ήταν καλή ευκαιρία να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς τις μελέτες και να προσπαθήσουν να χρηματοδοτήσουν.
 
Όμως υπήρχε η ιδιομορφία της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής, με μικρό ποσοστό, του Εμπορικού Συλλόγου, μιας και οι υποδομές έπρεπε να γίνει σε περιοχές που γειτνίαζαν σε εμπορικότητα.
 
Για αυτό και επιλέχθηκε η Ερμού, όμως προϋπόθεση ήταν η συγκέντρωση του 70% των επιχειρήσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο, κάτι το οποίο γινόταν πιο δύσκολο, παρόλο που υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.
 
Ο κ. Πετρίδης παραδέχτηκε ότι προβληματίστηκαν για τη συμμετοχή, γιατί προϋπέθετε την έγκριση των παρεμβάσεων, με βάση τις προδιαγραφές στο ΦΕΚ που διέπει το χώρο.
 
Ενημέρωσαν δε τους επαγγελματίες, μην θέλοντας να τους παραπλανήσουν, ότι στη πλειοψηφία των όψεων, πριν δώσει την έγκριση η Εφορία, θα έπρεπε να γίνουν αλλαγές από τους ίδιους, που μπορεί να τους επιβάρυνε οικονομικά, παρόλο που μακροπρόθεσμα θα ωφελούνταν από την όλη ανάπλαση.
 
Για αυτό και ο ίδιος θεωρεί πως δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το ελάχιστο του ενδιαφέροντος, παρόλα αυτά την κατέθεσαν, θεωρώντας πως σε περίπτωση αναθεώρησης των όρων, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, να μειωθεί το όριο του 70% που απαιτούνταν και να ενταχθούν.
 
Γνωρίζοντας όμως το πρόβλημα, αναζήτησαν και εναλλακτική, υποβάλλοντας αίτημα για υπαγωγή του έργου, χωρίς το κομμάτι των επαγγελματιών, στην αναθεώρηση του ΟΧΕ που έχει προαγγελθεί. 

«Δεν μπορεί να ακυρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια» 

Όσο για το πολιτικό σκέλος της αντίδρασής του, χαρακτήρισε υπερβολή την ανακοίνωση του κ. Γραβάνη στην οποία θεωρούσε πως η διοίκηση εγκαλούνταν γιατί είχε εναλλακτικό σχέδιο και για τη βούλησή της να είναι ειλικρινής απέναντι στον κόσμο και τη δυνατότητά της να σχεδιάζει και να εκτελεί έργα.
 
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως κατανοεί ότι σε μια προεκλογική περίοδο, οι πειρασμοί είναι μεγάλοι, και στην αντιπαράθεση με τον νέο επικεφαλής της παράταξης, να γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν ρωγμές που μπορεί να υπάρχουν. «Όμως δεν θεωρώ ανεκτό να μειώνεται μια μεγάλη, και επιτυχής εκ του αποτελέσματος, προσπάθεια και να ακυρώνεται στο βωμό προεκλογικών αντιπαραθέσεων» σημείωσε, αναφέροντας πως αφού δεν κατέρχονταν ως υποψήφιος, δεν ήθελε να εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο, αλλά θεωρεί ότι το χρωστά στη δουλειά που έχει γίνει στην παράταξη, αλλά και για να μην διαστρεβλώνεται από υπερβολές η πραγματική εικόνα. 

Δεν υποχωρεί ο Α. Γραβάνης 

Απαντώντας ο κ. Γραβάνης τόνισε πως κανείς δεν πανηγυρίζει για την απόρριψη της πρότασης, για αυτό και δεν θεωρεί πως υπήρχε απόκρυψη της αλήθειας στο επίμαχο δελτίο τύπου και την τοποθέτησή του. Εξ ου και ζήτησε από τον κ. Πετρίδη να μάθει γιατί υποβλήθηκε η πρόταση παρόλο που δεν συμπληρωνόταν το ποσοστό, αλλά και γιατί δεν μειώθηκε η περιοχή παρέμβασης, ώστε να έχει επιτυχία η πρόταση, μιας και υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες με τους επιχειρηματίες.
 
Όσο για την απάντηση του Δημάρχου, υπενθύμισε πως όταν ο ίδιος στα τέλη Φλεβάρη είχε καταθέσει τις προτάσεις του για την έξυπνη πόλη, η παράταξη της Κοινωνίας Πολιτών είχε εκδώσει δελτίο τύπου, με το οποίο κατηγορούνταν ότι κάνει προτάσεις που ήδη υλοποιούνται, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου. «Αυτό είναι παροχολογία και είναι δημαγωγία, όταν στέλνουμε ένα δελτίο τύπου για δράσεις που ήδη υλοποιούνται, και εγκαλούμαι γιατί έκανα αυτές τις προτάσεις» επισήμανε.
 
Το δελτίο τύπου του δεν  απέκρυπτε την αλήθεια, αποδέχτηκε την απάντηση για την μη ένταξη, όμως θεωρεί πως ορθά χρησιμοποίησε τις εκφράσεις στο δελτίο τύπου που εξέδωσε.
 
Σε απάντησή του ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως ο Δήμος μείωσε 2 φορές την περιοχή παρέμβασης, και η τρίτη θα αποτελούσε σημαντική μείωση, την στιγμή που υπήρχε η εναλλακτική της ΟΧΕ, ενώ για το ζήτημα της κατάθεσης της πρότασης, σημείωσε πως ήθελαν να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση αναθεώρησης των όρων. 

Προτάσεις για την αξιοποίηση της περιοχής από την αντιπολίτευση 

Τέλος παρεμβάσεις έκαναν από την πλευρά της αντιπολίτευσης για το ζήτημα του Ανοιχτού Κέντρου τόσο η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου όσο και η επικεφαλής της παράταξης Πολη-τική  Ανατροπή κ. Ελένη Λαφτσή.
 
Η κ. Καζακου, σημείωσε πως από τη στιγμή που επεκτείνεται η ΟΧΕ, η διοίκηση του δήμου πήρε αυτό το κομμάτι, χωρίς να έχει συζητηθεί το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για αυτό και η ίδια ζήτησε να προχωρήσει ο Δήμος στην κατάθεση πρότασης για ένα όσο γίνεται πιο διευρυμένο κομμάτι, της περιοχής.
 
Σε αυτό ο δήμαρχος απάντησε πως προς το παρόν η ΟΧΕ βρίσκεται προς αναθεώρηση, και σημείωσε πως τόσο αυτή η πρόταση, όσο και άλλες προτάσεις, θα έρθουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν την κατάθεσή τους στο πρόγραμμα.
 
Από την πλευρά της η κ. Λαφτσή σημείωσε πως ήταν ατυχής η έκβαση της υπόθεσης, παρατηρώντας πως ήταν αναποτελεσματικοί στο να πείσουν τους συμπολίτες μας για τα οφέλη προς την τοπική κοινωνία και τους ίδιους. Πρότεινε δε να διερευνηθεί και το ποσό των 936 χιλ. ευρώ από το Φιλόδημο, ώστε να καλυφθεί, έστω ένα κομμάτι του, από αυτόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.