Η αστυνομια εγγυητης της προστασιας των ατομικων και κοινωνικων δικαιωματων
Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριό της διοργάνωσε το Σάββατο 9 Ιουνίου στην Κομοτηνή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Βασίλης Γραμματίκας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η αστυνομία εγγυητής της προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη».
Ως λέκτορας Διεθνούς Δικαίου, ο οποίος διαπραγματεύεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ειδικότερα, ο Βασίλης Γραμματίκας αναφέρθηκε στην ομιλία του στο ιστορικό της εξέλιξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επιχείρησε να αναπτύξει το ρόλο που καλείται να παίξει η αστυνομία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών.
Επίκαιρο χαρακτήρισε ο κ. Γραμματίκας το ζήτημα της προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. «Αυτά τα ζητήματα είναι επίκαιρα ανά πάσα στιγμή, καθώς πάντοτε θα υπάρχει ένα έναυσμα προκειμένου να συζητήσουμε τη θέση των ατομικών δικαιωμάτων και τα όρια της επιτρεπτής δράσης των πολιτών σε σχέση με τα συνταγματικά ή άλλα δικαιώματά τους».
Μιλώντας για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων μέσα από την αστυνομία, ο κ. Γραμματίκας έκανε αναφορά στο Σύνταγμα, το οποίο «έχει ένα ευρύτατο φάσμα ατομικών κατ’ αρχήν και κοινωνικών κατά δεύτερο λόγο δικαιωμάτων, τα οποία προστατεύονται. Επίσης, είναι διεθνώς κατοχυρωμένη η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αστυνομία είναι εκείνος ο φορέας του κράτους, ο οποίος καλείται να εγγυηθεί αυτή την προστασία και να εγγυηθεί την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων μέσα στο κοινωνικό σύνολο».
Τόνισε δε ότι το έργο της αστυνομίας θεωρητικά δεν μπορεί να προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί «το κράτος προστατεύει μέσω του Συντάγματος και της νομοθεσίας τα ανθρώπινα δικαιώματα και φυσικά η αστυνομία είναι ένα όργανο του κράτους».
Επίσης, έκανε λόγο για σημαντικές παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων που υπάρχουν στην πράξη, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να πει ότι η αστυνομία ως φορέας «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το γεγονός ότι ένας αστυνομικός μπορεί να είναι διεφθαρμένος ή μπορεί να κακοποιήσει τον κρατούμενο, αυτό δεν σημαίνει ότι η αστυνομία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως, επειδή ένας πολιτικός είναι διεφθαρμένος, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για όλους τους πολιτικούς. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους κλάδους της δημόσιας δράσης».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
