«Η ασκηση κοινωνικης πολιτικης ειναι προιον συνολικης πολιτικης βουλησης και δεν υπακουει σε κοντοφθαλμες ψηφοθηρικες λογικες»

Δύο νέες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Ιλχάν Αχμέτ για αγρότες -κτηνοτρόφους και τους πληγέντες από την θεομηνία της Π.Ε. Ροδόπης

Δύο ακόμη μείζονος σημασίας κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έλαβαν χώρα από τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, δύο μέρες πριν την διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας ενόψει θερινών διακοπών.
 
Η πρώτη ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 259/7-8-2019, αφορά στην ανταπόκριση στο αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την «Διατήρηση ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για κατηγορίες γεωργών- κτηνοτρόφων» οι οποίοι έλαβαν για το προηγούμενο έτος ενισχύσεις μέσω de minimis και τώρα κινδυνεύουν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, να τηρούν δηλαδή βιβλία εσόδων εξόδων, με το ανάλογο κόστος προς το λογιστή τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει επιπλέον να καταθέσουν ετεροχρονισμένα και με πρόστιμα και τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ, όπως κι ό,τι άλλο γραφειοκρατικό προκύπτει από την ένταξή τους αυτή, ενώ  ταυτόχρονα θα είναι υπόχρεοι του τέλους επιτηδεύματος. 
 
Η δεύτερη ερώτηση με αριθμό κατάθεσης 269/7-8-2019 αφορά «Χορήγηση παράτασης και αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς την ΔΟΥ στους δημότες περιοχών της Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα»
 
Σε αυτή τονίζεται πως ο υφυπουργός Οικονομικών έξω  και πέρα από κάθε λογική και έννοια δικαίου χορήγηση ειδικά φορολογικά ευεργετήματα σε πολίτες άλλων περιοχών της Β. Ελλάδας που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές του Ιουλίου, εξαιρώντας τους πολίτες της Ροδόπης που είδαν να καταστρέφονται 100.000 αγροτικής γης και να έχουν τεράστιες απώλειες σε οικοσκευές και υποδομές.
 
Ζητείται λοιπόν από τον Ιλχάν Αχμέτ. να αποκατασταθεί και αυτή η αδικία σε βάρος των πολιτών του νομού Ροδόπης, πέρα και έξω από φιλολογίες για ελλιπή ή επαρκή εκπροσώπηση που ζήσαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
 
 

Επερώτηση για την διατήρηση ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ

 
Η πρώτη επερώτηση έχει ως εξής:
 
«Διατήρηση ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για κατηγορίες γεωργών- κτηνοτρόφων»
 
Για το έτος 2018 αποφασίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η έκτακτη ενίσχυση μέσω de minimis των αιγο-προβατοτρόφων της χώρας. Η ενίσχυση αυτή ήταν στην ουσία αποζημίωση για μέρος της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν οι αιγο-προβατοτρόφοι, λόγω των πολύ χαμηλών έως εξευτελιστικών τιμών στο αιγο-πρόβειο γάλα.
 
Να σημειωθεί ότι ενίσχυση μέσω de minimis δόθηκε τοπικά και για διάφορα είδη καλλιεργειών, όπως και για αιγο-προβατοτρόφους συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, για δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κυρίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και της μείωση της παραγωγής τους.
 
Μέσω του de minimis στην ουσία αποζημιώνονται άμεσα ζημιές ή προβλήματα στο ζωικό, στο φυτικό κεφάλαιο και στην παραγωγή, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ή μέσω των χρονοβόρων ΠΣΕΑ.
 
Στις φορολογικές δηλώσεις που κατέθεσαν φέτος, σε πολλές περιπτώσεις μικρών κτηνοτρόφων που λαμβάνουν επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ, προέκυψε να ξεπερνούν το όριο αυτό, λόγω του de minimis.
 
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω όμως, το de minimis είναι ουσιαστικά αποζημίωση και δεν θα έπρεπε να προσμετράται στο άθροισμα των επιδοτήσεων. Ταυτόχρονα όμως η προσμέτρηση αυτή δημιουργεί αλυσιδωτά οικονομικά βάρη στον κτηνοτρόφο. Οι κτηνοτρόφοι που εμπίπτουν στην παραπάνω περιπτωσιολογία θα έχουν εφεξής την  υποχρέωση να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, να τηρούν δηλαδή βιβλία εσόδων εξόδων, με το ανάλογο κόστος προς το λογιστή τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει επιπλέον να καταθέσουν ετεροχρονισμένα και με πρόστιμα και τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ, όπως κι ό,τι άλλο γραφειοκρατικό προκύπτει από την ένταξή τους αυτή, ενώ  ταυτόχρονα θα είναι υπόχρεοι του τέλους επιτηδεύματος.
 
Το χαρακτηριστικό στην περίπτωση του de minimis είναι ότι κατά κόρων δίνεται για μία χρονιά κι αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις του κτηνοτρόφου το επόμενο έτος, επανέρχονται λογικά κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ και μπορεί να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς.
 
 Το συγκεκριμένο θέμα αφορά πάρα πολλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.
 
 Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
Α) Προτίθεστε να προχωρήσετε στην λήψη απόφασης ώστε η συγκεκριμένη ενίσχυση να μην υπολογίζεται στο άθροισμα των επιδοτήσεων αλλά να προσμετράται ως αποζημίωση;
 
Β) Παράλληλα με τα παραπάνω, προτίθεστε να εκδώσετε διευκρινιστική οδηγία ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους λογιστές να προχωρήσουν σε διορθώσεις των ήδη κατατεθειμένων φορολογικών δηλώσεων, χωρίς την επιβολή προστίμων;
 
 

Επερώτηση για την αναστολή οφειλών των αγροτών

 
Η δεύτερη ερώτηση έχει ως εξής:
 
«Χορήγηση παράτασης και αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς την ΔΟΥ στους δημότες περιοχών της Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα»
 
Με απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών δίνεται παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τις ΔΟΥ μέχρι τις 10-1-2020, στους δήμους που επλήγησαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.
 
Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για τους δήμους Πολυγύρου, Νέας Προποντίδας, Σιθωνίας, Κασσάνδρας και Αριστοτέλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τους δήμους Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
«Είναι μια οφειλόμενη και αυτονόητη ρύθμιση για τις συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των συγκεκριμένων περιοχών», όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
 
Όπως ευκόλως συμπεραίνεται από τα παραπάνω, ο υφυπουργός με την συγκεκριμένη απόφαση αγνόησε είτε εσκεμμένα είτε εκ λάθους περιοχές που επλήγησαν εξίσου, αν όχι περισσότερο, από την πρόσφατη θεομηνία, όπως είναι η Π.Ε. Ροδόπης.  Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο στατιστικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Ροδόπη κατατάσσονταν στην πρώτη θέση αναφορικά με τα στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (100.000 περίπου).
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Μαρωνείας- Σαπών και Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης οι οποίοι δέχθηκαν και τα ισχυρότερα πλήγματα τόσο στις υποδομές όσο και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους από την θεομηνία του Ιουλίου του 2019.  
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
 
Α) Στην βάση ποιου σκεπτικού εξαιρέθηκε η Π.Ε. Ροδόπης από το ευεργετικό μέτρο της παράτασης και αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τις ΔΟΥ μέχρι τις 10-1-2020 στους δήμους που επλήγησαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, όταν είναι αποδεδειγμένο ότι υπήρξε ο νομός με τις πιο εκτεταμένες καταστροφές τόσο σε υποδομές όσο και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις;
 
Β) Σκοπεύετε να άρετε αυτή την προφανή αδικία εις βάρος των πολιτών της Ροδόπης που υπέστησαν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών και να τους εντάξετε στην ευεργετική ρύθμιση, όπως προνοήσατε να κάνετε για πολίτες άλλων περιοχών, ειδικά της βόρειας Ελλάδας;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.