Η αριστουργηματικη τριλογια της «Ορεστειας» ανεβαινει απνευστι στο Αρχαιο Θεατρο των Φιλιππων

Με την «Ορέστεια» του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο συνεχίζεται το 44ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου αύριο, Παρασκευή, 13 Ιουλίου. Ο μύθος των Ατρειδών, η πιο συναρπαστική ιστορία αίματος, εγκλήματος και τιμωρίας, είναι το θέμα της «Ορέστειας». Η μοναδική τριλογία που έχει περισωθεί από την κλασική, αθηναϊκή δραματουργία, το τελευταίο έργο του Αισχύλου, παρουσιάζεται ολόκληρο στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων αύριο το βράδυ, στις 9. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τρία έργα «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι», «Ευμενίδες» παίζονται σε ενιαία παράσταση. Είναι όμως η πρώτη φορά που η «Ορέστεια» παίζεται απνευστί, χωρίς διάλειμμα και διαρκεί 3,5 ώρες. Έχουν περάσει είκοσι εννέα χρόνια από την τελευταία φορά που το Εθνικό ανέβασε την αισχύλεια τριλογία και αυτή η παράσταση έχει όλα τα συστατικά για να αποτελέσει μία από τις καλύτερες παραγωγές που έγιναν ποτέ.

Το έργο ενσωματώνει σε μια ενιαία παράσταση τρία έργα: «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι», «Ευμενίδες» και διηγείται όλο το ιστορικό των Ατρειδών.

Αγαμέμνων

Στο πρώτο μέρος της τριλογίας, την επιστροφή του Αγαμέμνονα από την Τροία που φέρνει μαζί του αιχμάλωτη την Κασσάνδρα, ακολουθεί η δολοφονία του από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Η Κλυταιμνήστρα, αγέρωχη ίσαμε τη στερνή σκηνή του Αγαμέμνονα, θριαμβολογεί για τη μιαρή της πράξη.

Χοηφόροι

Ο θεατής στο δεύτερο μέρος θα αντιληφθεί την ειρωνεία που έχουν τα στερνά λόγια του πρώτου, με το θάνατο της ίδιας της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου απ’ το χέρι του Ορέστη, που φθάνει εκδικητής του πατέρα του.

Ευμενίδες

Ο μητροκτόνος Ορέστης, στοιχειωμένος από τις Ερινύες, καταφεύγει ικέτης στο ναό του Απόλλωνα. Από εκεί, με την παρότρυνση και την προστασία του Απόλλωνα, παρουσιάζεται να δικαστεί στον Άρειο Πάγο της Αθήνας. Χάρη στην Αθηνά αθωώνεται. Οι Ερινύες με την κατάλληλη επιχειρηματολογία της Αθηνάς πείθονται να δεχτούν την αθωωτική απόφαση και στο εξής θα λατρεύονται ως Ευμενίδες. Το σκοτάδι του μύθου, το φως του καινούργιου.

Η Αθηνά, η θεά που γεννήθηκε χωρίς μητέρα, ψηφίζει υπέρ του Αρείου Πάγου. Φοράει κατάλευκο ανδρικό κοστούμι και διαθέτει την ψηλόλιγνη επιβλητικότητα και αγνότητα της Μαρίας Ναυπλιώτου.

Δίπλα της οι ηττημένες αντίδικες του Ορέστη, οι παλιές θεές Ερινύες, αυτές που υπερασπίζονται και αντιπροσωπεύουν την πρωτοκαθεδρία της μητέρας, είναι ακριβώς όπως τις θέλει ο Αισχύλος και το νέο πατριαρχικό σύστημα θεών και ανθρώπων: σκοτεινές, φρικτές, καθυστερημένες φιγούρες του παρελθόντος της ανθρωπότητας. Ο σκηνοθέτης διαλέγει σοφά να τις αφήσει στο σκοτάδι, απαγορεύοντας τις γραφικές λεπτομέρειες. Το τέλος της παράστασης της «Ορέστειας» βρίσκει τον αθώο πια Ορέστη (Νίκο Κουρή) πάνω στη στέγη του πατρικού παλατιού και στην προστατευτική σκιά μιας πελώριας ελιάς, σύμβολο της Αθηνάς. Ο αιματηρός, σκοτεινός, μυθικός κόσμος του Άργους συνυπάρχει κάθε στιγμή με το φως και τη λογική ενός νέου κόσμου και μιας νέας μυθολογίας, που ανατέλλουν. Μιας μυθολογίας που μέσα από το αξεπέραστο αριστούργημα του Αισχύλου φτάνει ως τις μέρες μας και αγγίζει ένα κοινό που ζει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, ένα κόσμο που η επιστήμη και οι κατακτήσεις της κάνουν τον σύγχρονο άνδρα να αναρωτιέται πάλι για το ρόλο του.

Ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του διεθνούς καταξιωμένου σκηνοθέτη και σκηνογράφου Γιάννη Κόκκου, που για πρώτη φορά σκηνοθετεί στην Ελλάδα, αφού ζει και εργάζεται στη Γαλλία από το 1963, και συγκεντρώνει μια ομάδα εξαιρετικών Ελλήνων ηθοποιών: Νικήτας Τσακίρογλου (Αγαμέμνων), Λυδία – Κονιόρδου (Κλυταιμνήστρα), Αμαλία Μουτούση (Ηλέκτρα), Όλια Λαζαρίδου (Κασσάνδρα), Θέμης Πάνου (Αίγισθος), Όλγα Τουρνάκη (Τροφός), Χρήστος Στέργιογλου (Φύλακας), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Κήρυκας), Γιώργος Βελέντζας και Θόδωρος Δημήτριεφ, επικεφαλής του χορού κ.ά.

Εκτός από τον Γιάννη Κόκκο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία, αλλά και τη σκηνογραφία, οι υπόλοιποι συντελεστές είναι: ο Δημήτρης Δημητριάδης, που έχει κάνει τη μετάφραση, η Λιλή Κεντάκα τα κοστούμια, ο Γιώργος Απέργης τη μουσική, ο Πατρίς Τροτιέ τους φωτισμούς, η Μελίνα Παιονίδου τη μουσική διδασκαλία.

Καλπάνης Μπάμπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.