Η αποποινικοποιηση της κανναβης απο ιατρικη και νομικη σκοπια

Στέλιος Κουτνατζής, Παύλος Παυλίδης και Άγγελος Νεστορίδης ανέλυσαν όλα τα δεδομένα σε εκδήλωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Νομικής

Το τοπίο που διαμορφώνεται με την αποποινικοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς σε εγχώριο επίπεδο ανέλυσαν το απόγευμα της Τετάρτης οι κ. Στέλιος Κουτνατζής, Παύλος Παυλίδης και Άγγελος Νεστορίδης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Νομικής. Αντλώντας εμπειρία από τη διεθνή πρακτική οι τρεις ομιλητές εξέτασαν το θέμα από νομική και ιατρική σκοπιά. Κοινή συνισταμένη και των τριών ομιλητών ήταν πως πρόκειται πράγματι για ένα επίκαιρο θέμα, που απασχολεί όχι μόνο την ελληνική αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Εκκινώντας από την πρόσφατη αποποινικοποίηση για ιατρικούς σκοπούς, οι ομιλητές προσπάθησαν να διερμηνεύσουν τις αλλαγές που μπορεί να φέρει σε κοινωνικό επίπεδο η εν λόγω εξέλιξη, εξετάζοντας παράλληλα το κομμάτι που έχει να κάνει με την ενδεχόμενη αποποινικοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στο μέλλον.   

Στέλιος Κουτνατζής «Στην Ελλάδα φέτος υπήρξε νομιμοποίηση της φαρμακευτικής θεραπευτικής κάνναβης, αλλά η χρήση της απαγορεύεται για ψυχαγωγικούς σκοπούς» 

Εξετάζοντας το ζήτημα από συνταγματική σκοπιά ο κ. Στέλιος Κουτνατζής, λέκτορας συνταγματικού δικαίου στη Νομική Σχολή ΔΠΘ έκανε λόγο για ένα «διεθνώς επίκαιρο ζήτημα». Κατά την διάρκεια της εισήγησής του, σχολίασε «υπάρχουν πολλές εξελίξεις, ακόμα και τους τελευταίους μήνες».
 
«Υπάρχει η πιο “παραδοσιακή” προσέγγιση» εξήγησε «που αφορά το πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα από πλευράς ισχύοντος ελληνικού δικαίου, εάν η ποινικοποίηση δηλαδή της κάνναβης είναι συνταγματική ή όχι. Αυτή η προσέγγιση απορρίπτει το δικαίωμα χρήσης της για ψυχαγωγικούς σκοπούς».
 
«Βεβαίως η συγκριτική εμπειρία των τελευταίων ετών οδηγεί σε άλλη κατεύθυνση», έσπευσε να συμπληρώσει αναφορικά με την παραπάνω υπόθεση για να διευκρινίσει πως «σε άλλες έννομες τάξεις αυτό γίνεται μέσω δικαστικών αποφάσεων που ερμηνεύουν το σύνταγμα, αλλού μέσω της νομοθετικής διαδικασίας, ή αλλού μέσω της αμεσοκρατικής οδού με δημοψηφίσματα».
 
«Στην Ελλάδα φέτος υπήρξε νομιμοποίηση της φαρμακευτικής θεραπευτικής κάνναβης, αλλά εξακολουθεί η χρήση της να απαγορεύεται για ψυχαγωγικούς σκοπούς» ξεκαθάρισε ο ίδιος κλείνοντας για να μην αποκλείσει ωστόσο το ενδεχόμενο στο μέλλον να αλλάξει αυτή η απαγόρευση καθώς είναι ένα ζήτημα που τα δεδομένα, οι συνθήκες και οι προσεγγίσεις συνεχώς αλλάζουν. 

Άγγελος Νεστορίδης «Υπάρχει μία πιθανή αποποινικοποίηση της ειδικής κάνναβης αν αποδειχθούν μέσω δικαστηρίου συγκεκριμένες συνθήκες» 

Από πλευράς του ο δικηγόρος ΔΣ Ροδόπης, κ. Άγγελος Νεστορίδης διευκρίνισε ότι «υπάρχει μία οιονεί αποποινικοποίηση της χρήσης της ινδικής κάνναβής, αυτήν που ονομάζουμε “ελαφρά ναρκωτικά” στην περίπτωση που αποδειχθούν μέσω δικαστηρίου κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες».
 
«Η ποσότητα παίζει πάντα ρόλο» συμπλήρωσε για να εξηγήσει πως «πρέπει να διευκρινίσουμε, αν μιλάμε για εξαρτημένο άτομο ή περιστασιακό χρήστη, άτομα τα οποία παραμένουν πάντα ατιμώρητα. Όλα αυτά βέβαια είναι θέμα απόδειξης στο δικαστήριο».
 
Συνεχίζοντας ο έμπειρος δικηγόρος ανάφερε ότι «υπάρχει επίσης ένα προνόμιο σε απλές χρήσης κάνναβης. Οποιοδήποτε καταδίκη μπαίνει στο ποινικό μητρώο δεν φαίνεται σε καμία άλλη λειτουργία, παρά μόνο αν υποπέσει ο ίδιος σε αδίκημα περί ναρκωτικών, οπότε αναβιεί αυτή η καταδίκη, προκειμένου να φανεί αν υπάρχει σχέση εξάρτησης».
 
Θέλοντας να μιλήσει με αριθμούς σχετικά με την χρήση ναρκωτικών, προσέθεσε «αυτήν την στιγμή σε σχέση με παλαιότερα θα έλεγα πως υπάρχει μία αύξηση, αλλά όχι δραματική, ίσως λόγω της κατάργησης των συνόρων και της εισόδου χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς είναι λίγο πιο εύκολη η πρόσβαση».
 
Όσο για την αποποινικοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους ο κ. Νεστορίδης τάχτηκε κατά υποστηρίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε. 

Παύλος Παυλίδης «Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ελεύθερη βούληση που θα προστατεύεται από αυστηρά νομικά πλαίσια» 

Κλείνοντας τον λόγο πήρε και ο επίκουρος καθηγητής ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΔΠΘ, κ. Παύλος Παυλίδης, μιλώντας για τις ιατρικές προεκτάσεις που έχει η αποποινικοποίηση της κάνναβης. «Είναι ένα επίκαιρο θέμα με μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις, καθώς αγγίζει μεγάλο ποσοστό πολιτών, νεαρών και ενηλίκων. Στα περισσότερα κράτη η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς έχει αποποινικοποιηθεί. Προσφάτως ο Καναδάς έχει επιτρέψει και την χρήση για τους χρήστες ινδικής κάνναβης. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ και κατά», εξήγησε εκθέτοντας την προσωπική του άποψη. «Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ελεύθερη βούληση που θα προστατεύεται από αυστηρά νομικά πλαίσια, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση» είπε ολοκληρώνοντας τον συλλογισμό του, για να εξετάσει στην συνέχεια την γνώμη της επιστημονικής κοινότητας. «Η κάνναβη από πολύ παλιά χρησιμοποιούταν για ιατρικούς σκοπούς. Είναι γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο και υπάρχουν ενδείξεις ότι η κάνναβη μπορεί να επιφέρει κάποια επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι ένα εργαλείο που θα προσφέρει στην ιατρική επιστήμη, όπως κάθε φάρμακο, δηλαδή με μέτρο και κατόπιν οδηγιών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.