«Η αποπερατωση του Λαογραφικου Μουσειου πρωτος στοχος»

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, που προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν την Κυριακή 9 Γενάρη. Για δεύτερη φορά εξελέγη πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής η κ. Λίτσα Πολιτσάκη. Τη θέση της αντιπροέδρου ανέλαβε η Βάιτσα Μοντσάκη, ταμία ο Ιωάννης Χριστιανάκης και γραμματέα η Κατίνα Ιωαννίδου. Υπεύθυνοι του χορευτικού συγκροτήματος ανέλαβαν η Βαίτσα Μοντσάκη η Ιωάννα Αλατάκη και η Κατίνα Ιωαννίδου. Βασικός στόχος του νέου Δ.Σ. είναι η απορρόφηση των 100.000 ευρώ για την αποπεράτωση του Λαογραφικού Μουσείου, αλλά και η συνέχιση των δραστηριοτήτων του Ομίλου που αφορούν στον εκδοτικό τομέα, όπως και η συνέχιση των εκδηλώσεων που παραδοσιακά οργανώνει ο ΠΟΞ.

Απολογισμός της προηγούμενης διετίας

Μιλώντας στον ΠτΘ και κάνοντας απολογισμό της προηγούμενης διετίας η κ. Πολυτσάκη ανέφερε ότι προσπάθησαν και το 2004, να διεκπεραιώσουν ο,τιδήποτε αφορά στους βασικούς πυρήνες δράσης και, συγχρόνως, προσπάθησαν ν’ ανοίξουν καινούργιες προοπτικές.

«Στον τομέα έκδοσης της εφημερίδας, καταφέραμε να εκδώσουμε 12 φύλλα, διατηρώντας την ταχυδρομική ατέλεια, πετυχαίνοντας έτσι τη μείωση του κόστους διανομής της εφημερίδας κατά 3.100 ευρώ ετησίως.

Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε, όμως για την εφημερίδα μας είναι το γεγονός ότι «ανοίξαμε» πολύ περισσότερο προς τον κόσμο της Ξυλαγανής. Έτσι, με ιδιαίτερη χαρά δεχτήκαμε τις συνεργασίες από καινούργιους συνεργάτες όπως την κ. Τασούλα Τζελαρά, τον κ. Σιδέρη Παπαγιανάκη, την κ. Χρύσα Δουλάκη, την κ. Ελένη Στεργιανίδου, τον κ. Ευστράτιο Παπαγιαννάκη και την κ. Μαρία Παπαμιχαήλ όπως και τους παλιούς και αγαπητούς συνεργάτες, τον κ. Γεώργιο Μαστρομαρτίνη και τον κ. Ιωάννη Κοτίτσα. Όλοι οι παραπάνω συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες στήλες στην εφημερίδα μας, όπως «Οι Γιορτές του Μήνα», η «Ξυλαγανιώτικη Κουζίνα» και «Στήλη της Ποίησης» που πλούτισαν το περιεχόμενο της εφημερίδας μας δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους συντοπίτες μας να εκφράσουν τις σκέψεις και τα ενδιαφέροντά τους μέσα από τον έντυπο λόγο. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Στον τομέα των εκδόσεων, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, εκδώσαμε και πάλι το Ημερολόγιο του Ομίλου για το 2005, το οποίο μοιράστηκε μαζί με την εφημερίδα μας.

Στον τομέα των εκδηλώσεων ο Όμιλος στο πλαίσιο διατήρησης της παράδοσης αναβίωσε με επιτυχία το «Κουρμπάνι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης».

Συμμετείχε με το χορευτικό του συγκρότημα στον ετήσιο χορό Ξυλαγανιωτών Θεσσαλονίκης, το μικρό χορευτικό πραγματοποίησε ψυχαγωγική διήμερη εκδρομή στη Θάσο, ενώ το μεγάλο χορευτικό πραγματοποίησε διήμερη ψυχαγωγική εκδρομή μαζί με την μπάντα του Δήμου Μαρώνειας, στο Φαλακρό Δράμας. Τέλος όσον αφορά το χορευτικό συγκρότημα όχι μόνο το διατήρησε αλλά αύξησε τον αριθμό των μελών του στο τμήμα των Μικρών Χορευτών.

Στόχοι του νέου Δ.Σ

Όπως τόνισε η κ. Πολιτσάκη βασικός στόχος της νέας διοίκησης είναι να συμβάλλει στην απορρόφηση του συνολικού ποσού των 100.000 ευρώ για την αποπεράτωση του Μουσείου και η αναζήτηση νέων πρόσθετων πόρων προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί. Επίσης η διατήρηση του χορευτικού συγκροτήματος του Ομίλου για τη συνέχιση διοργάνωσης των εκδηλώσεων αναβίωσης της παράδοσης καθώς και η συνέχεια έκδοσης της εφημερίδας του ΠΟΞ.

Το Λαογραφικό Μουσείο του ΠΟΞ

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ολοκλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου, που αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο και μέλημα πολλών διοικητικών συμβουλίων, καλέσαμε τον κάθε ενδιαφερόμενο να βοηθήσει, με όποιον τρόπο μπορούσε, προκειμένου να φτάσουμε πιο κοντά στο στόχο μας.

Είναι γνωστό ότι ο τότε υφυπουργός οικονομικών, κ. Πάχτας, ευρισκόμενος στην Ξυλαγανή διέθεσε στον Όμιλο, 100.000 ευρώ, μέσω του δήμου Μαρώνειας. Για να γίνουν κάποιες εργασίες, όπως υδραυλικές και γενικότερα λειτουργικές χρειάζεται μελέτη. Η τοποθέτηση και συντήρηση αντικειμένων απαιτεί εξειδίκευση. Πρέπει να είναι κάποιος μουσειολόγος και να αμείβεται από κρατικό φορέα γιατί το κοστολόγιο του είναι πολύ ανεβασμένο. Η κ. Σουλτάνα Πολιτσάκη, ιδρυτικό μέλος του ομίλου, η οποία είχε οραματιστεί το μουσείο άρχισε να κάνει κάποιες εργασίες και πιστεύω ότι θα έρθει να βοηθήσει και να συνεργαστεί με το καινούργιο ΔΣ, να κάνουμε τουλάχιστον ό,τι μπορούμε με τα χρήματα αυτά. Είναι γεγονός όμως και πρέπει να το τονίσω ότι στο κάλεσμά μας για στήριξη της προσπάθειάς μας ανταποκρίθηκαν αφιλοκερδώς ο Υπομηχανικός της Τ.Υ.Δ.Κ. κ. Αθανάσιος Ρόιδος και ο Μηχανολόγος κ. Παναγιώτης Καλογιάννης που αφιλοκερδώς επιμελήθηκαν τη μελέτη του Μουσείου μας»

Σύμφωνα με την κ. Πολιτσάκη το μουσείο αυτή τη στιγμή θέλει υδραυλική εγκατάσταση, θέρμανση, κάγκελα στις σκάλες, εξωτερικό βάψιμο, καθώς και ειδικά ράφια για να γίνει η τοποθέτηση των αντικειμένων.

«Η υλοποίηση του έργου είναι απλά θέμα χρόνου μιας που η μελέτη είναι από καιρό έτοιμη και το έργο θα είχε ήδη δημοπρατηθεί κατά τη διάρκεια του 2004 αν δεν είχε αλλάξει ο Νόμος Ανάθεσης Έργων και στο νέο Νόμο Σουφλιά σημειώνεται αλλαγή στην κοστολόγηση των τιμολογίων.

Τα νέα τιμολόγια είναι θέμα χρόνου να αποσταλούν όπως θέμα χρόνου είναι και η αποπεράτωση του Μουσείου μας».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.