Η αποπειρα πραξικοπηματος στην Τουρκια, η αποτυχια του και η επομενη μερα

Γρηγόριος- Ευάγγελος Καλαβρός, «Ηγέτης ο οποίος αποφασίζει να κάνει εκκαθαρίσεις και να στήσει αγχόνες, δεν έχει μεγάλα χρονικά περιθώρια» - «Μια στρατιωτική κυβέρνηση στην Τουρκία θα καθιστούσε μετά βεβαιότητας αδύνατη τη λύση του Κυπριακού, ενώ θα δημιουργούσε προβλήματα και στο Αιγαίο και στη Θράκη»

Στην εκτίμηση ότι κάθε άλλο παρά ενισχυμένος θα βγει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από την αποτροπή του πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε εναντίον του και τις εκκαθαρίσεις που ξεκίνησε στις ένοπλες δυνάμεις, στο δικαστικό σώμα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της χώρας, προέβη μιλώντας στον «ΠτΘ» ο Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, κ. Γρηγόριος-Ευάγγελος Καλαβρός. Ο κ. Καλαβρός διέκρινε ότι η Τουρκία εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο παρατεταμένης αστάθειας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν ανάλογες προσπάθειες ανατροπής του προέδρου Ερντογάν.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό που έγινε ήταν προειδοποίηση και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες κινήσεις»

«Είναι λάθος να προσεγγίσει κανείς επιφανειακά τα γεγονότα», υπογράμμισε, «δηλαδή να θεωρήσει ότι πρόκειται για μία απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία ξεκίνησε από μερικούς «θερμοκέφαλους» αξιωματικούς και ότι αυτή τη στιγμή αποκαταστάθηκε πλήρως η σταθερότητα μέσα στην Τουρκία και ότι η συνταγματική κυβέρνηση απέκτησε πάλι την εξουσία που της προβλέπει το τουρκικό Σύνταγμα σε όλη την προβλεπόμενη έκταση». Επικεντρώνοντας στο δεύτερο σκέλος της ανωτέρω εκτίμησης, παρατήρησε ότι «ο Ερντογάν από όλη αυτή την περιπέτεια σε καμία περίπτωση δε θα βγει ενισχυμένος». «Είμαι βέβαιος ότι αυτό που έγινε ήταν προειδοποίηση», συνέχισε, «όπως είμαι βέβαιος και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες κινήσεις και η Τουρκία θα μπει σε περίοδο μεγάλης αστάθειας». Εξάλλου, στην ερώτηση για το κατά πόσον οι επιχειρούμενες εκκαθαρίσεις μπορούν να αποτρέψουν τη μελλοντική αμφισβήτηση του Ταγίπ Ερντογάν , η απάντηση του κ. Καλαβρού ήταν κατηγορηματική:  «Ηγέτης ο οποίος αποφασίζει να κάνει εκκαθαρίσεις και να στήσει αγχόνες, δεν έχει μεγάλα χρονικά περιθώρια».

«Παρά τον αυταρχισμό, που αποδίδεται στον Ερντογάν, στις σχέσεις του με την Ελλάδα υπήρξε ήπιος»

Τα παραπάνω βέβαια κάθε άλλο παρά συμβατά με τα συμφέροντα της Ελλάδας αξιολογούνται, δεδομένου πως, όπως υπενθύμισε ο κ. Καλαβρός, «παρά τον αυταρχισμό, που αποδίδεται στον Ερντογάν, στις σχέσεις του με την Ελλάδα υπήρξε ήπιος». Επιπλέον τόνισε ότι «μια στρατιωτική κυβέρνηση στην Τουρκία πρώτα-πρώτα θα καθιστούσε μετά βεβαιότητας αδύνατη τη λύση του Κυπριακού, ενώ θα δημιουργούσε προβλήματα και στο Αιγαίο και στη Θράκη». «Εμάς δε μας συμφέρουν οι εξελίξεις αυτές», υπογράμμισε, «εμάς μας συμφέρει να έχουμε μια προβλέψιμη Τουρκία, επειδή έχουμε ανοιχτά μέτωπα μαζί της».

«Σαφώς το πραξικόπημα αυτό έβλεπε το πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ»

Σε ό,τι αφορά στα αίτια, από τα οποία εκπορεύτηκε η απόπειρα του πραξικοπήματος, ο κ. Καλαβρός εξέφρασε τη γνώμη ότι η εκδήλωση της αμφισβήτησης προς την πολιτική ηγεσία της χώρας «συνδέεται με τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που έχουν εμφανιστεί στις σχέσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες». «Οι δυσκολίες αυτές συνδέονται με τον πόλεμο στη Συρία», εξήγησε, «και ειδικότερα με την ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία, για να προστατεύσουν τους εκεί κουρδικούς πληθυσμούς. Αυτό είναι casus belli για την Τουρκία, γιατί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα προστατεύσει τους Κούρδους της Συρίας και θα είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ανεξαρτήτου Κουρδιστάν. Δεν είναι δε τυχαίο ότι μεγάλο τμήμα των στασιαστών, πέρα από την 1η Στρατιά, ήταν στη βάση του Ιντσιρλίκ, που συνδέεται με τις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Άρα σαφώς το πραξικόπημα αυτό έβλεπε το πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τη νύχτα της Παρασκευής ο πρόεδρος Ομπάμα  συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, για να αποφασίσουν τι στάση θα τηρήσουν. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το πρώτο ανακοινωθέν του Ομπάμα,  που έγινε γύρω στις 11 το βράδυ, μίλαγε για την ανάγκη συνεχείας στο τουρκικό κράτος. Δηλαδή ουσιαστικά έλεγαν ότι εμείς θα συνεργαστούμε με όποια κυβέρνηση πάρει την εξουσία στην Τουρκία».

«Ο λαϊκός παράγων, τον οποίο κινητοποίησε έξυπνα ο Ερντογάν, ήταν αποφασιστικός ώστε ένα τμήμα των στασιαστών να κάνει πίσω»

Τέλος, αναφερόμενος στους λόγους που το πραξικόπημα εντέλει απέτυχε, ο κ. Καλαβρός διέκρινε με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι υπήρξαν επιχειρησιακές αδυναμίες εκ μέρους των πρωτεργατών του και αφετέρου αποφασιστικό ρόλο έπαιξε ο λαϊκός παράγων. «Υπήρξε επιχειρησιακή αδυναμία», παρατήρησε, «δηλαδή δεν είχαν σαφώς μελετήσει και οργανώσει τη δουλειά αυτή πάρα πολύ καλά». Επιπλέον, εκτίμησε ότι «το κίνημα αυτό απέτυχε γιατί δε μετείχαν όλοι εκείνοι οι οποίοι αρχικά είχαν αποφασίσει να κάνουν το πραξικόπημα». «Δηλαδή στην πορεία του πραξικοπήματος υπήρξε ολιγωρία ορισμένων τμημάτων του στρατού», συμπλήρωσε.  «Η έκκληση του Ερντογάν στον λαό και στους πιστούς στα τζαμιά», συνέχισε, «είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσει την αίσθηση στους στασιαστές ότι δεν έχουν υπέρ αυτών το λαϊκό στοιχείο. Ο λαϊκός παράγων, τον οποίο κινητοποίησε έξυπνα ο Ερντογάν, ήταν αποφασιστικός ώστε ένα τμήμα των στασιαστών να κάνει πίσω».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.