Η Ανθολογια Μικροδιηγηματος «Με μια Σχεδια» στο Φεστιβαλ Ταινιων Μικρου Μηκους Δραμας

Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων «Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα»

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αποτέλεσε τον δεύτερο σταθμό στο «ταξίδι» της Ανθολογίας μικροδιηγήματος «Με μια Σχεδία» των Εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης». Η ανθολογία που δημιουργήθηκε με στόχο την ενίσχυση των αστέγων που υποστηρίζονται από το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα στην ενότητα των «Αίθριων λογοτεχνικών Απογευμάτων» με παρουσιαστές τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Παύλο Μεθενίτη, καθώς και την Δραμινή στην καταγωγή δικηγόρο και ποιήτρια Πολύνα Μπανά.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα στον ανακαινισμένο, ειδικά για τις ανάγκες της φετινής διοργάνωσης, Θερινό Κινηματογράφο Αλέξανδρο το απόγευμα της Πέμπτης, 24 Σεπτεμβρίου, παρουσία μεταξύ άλλων, τόσο του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιάννη Σακαρίδη, όσο και  Δραμινών συμμετεχόντων στην Ανθολογία όπως η κ.Μαρία Πουγιούδογλου, η οποία ανέγνωσε το κείμενο της με τίτλο «Φρούριο Οχυρό» καθώς και του επίσης Δραμινού Βασίλη Τερζόπουλου με τίτλο «Με μια σχεδία».

Παύλος Μεθενίτης
«Όλα τα κείμενα της ανθολογίας σαν μία ψηφίδα σχηματίζουν μια λέξη, την λέξη αλληλεγγύη»

Την εκδήλωση άνοιξε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ.Παύλος Μεθενίτης ο οποίος μίλησε για την ιστορία της δικής μας «σχεδίας». «Οι λέξεις αφηγούνται την ιστορία μας, την ιστορίας της σκέψης, της δράσης και των συναισθημάτων μας. Την ιστορία της σκληρότητας και της αλληλεγγύης μας. Της απανθρωπιάς και της ανθρωπιάς μας» σημείωσε ο ίδιος στην αρχή συμπληρώνοντας πως «σε καιρούς ταραγμένους μία “σχεδία” από λέξεις σχεδιασμένη για να περισώσει ό,τι αξίζει να εκφραστεί, ό,τι αξίζει να διαφυλαχθεί από την ενσυναίσθησή μας είναι ένα κατάλληλο όχημα για να μπαρκάρει η σκέψη μας και να ταξιδέψει σε άλλους κόσμους. Αυτή η σχεδία των λέξεων είναι μικρή, ο ναυπηγός της ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας, του παραπάνω δρόμου της σκοτεινής μας πόλης, την φτιάχνει όπως γουστάρει με όσα υλικά του βρίσκονται πρόχειρα».

Αναφερόμενος στα 100 λεκτικά όπως τα χαρακτήρισε διηγήματα της ανθολογίας, ο ίδιος έκανε λόγο για διηγήματα που έχουν «μορφή μηνύματος σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σύντομα, ευανάγνωστα, ίσως κωδικοποιημένα, σε νέο φορμάτ το οποίο όμως δεν αποστερεί από το περιεχόμενο τους χυμούς της». Ο λόγος σύμφωνα με τον ίδιο για μία «ψηφιακή ποιητική, ένα είδος ηλεκτρονικής λογοτεχνίας, που διακρίνεται από ένα επίσημο ύφος και τον εξομολογητικό της τόνο, σαν να εκμυστηρεύεσαι κάτι στους ακολούθους σου». «Ένα οικείο ατημέλητο κείμενο, ένα κείμενο με “πιτζάμες”, χωρίς να φορά το ταγέρ ή το κοστούμι της σοβαρής λογοτεχνίας. Δεν πειράζει όμως καθώς τόσο στα διηγήματα αυτά, όσο και στην τέχνη και τη ζωή, αυτό που μετράει είναι η ουσία, ο πυρήνας και το ζουμί, και το ζουμί και από τα 500 διηγήματα της Ανθολογίας από ζουμί έχουν μπόλικο».

Ο κ. Μεθενίτης παρέθεσε αναλυτικά το γενικό πλαίσιο του διαγωνισμού υπογραμμίζοντας τον βασικό στόχο που είναι η ενίσχυση των ανθρώπων του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» για να καταλήξει λέγοντας πως «όλα τα κείμενα της ανθολογίας σχηματίζουν μια λέξη, την λέξη αλληλεγγύη» για να καλέσει τέλος τους παρευρισκομένους, και μη, «να πιαστούμε από την Σχεδία αυτή, αγοράζοντας την Ανθολογία, όχι επειδή είναι για καλό σκοπό, αλλά επειδή είναι ένα καλό βιβλίο».

Η «Σχεδία» στη Δράμα

Τη δική της προσωπική μαρτυρία, ως συμμετέχουσα στην Ανθολογία παρουσίασε η ποιήτρια και δικηγόρος Πολύνα Μπανά. Αφιερώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της εισήγησής της στο έργο του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και επικεντρώνοντας στην ανταπόκριση του κόσμου, στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας που γεννήθηκε εν μέσω του lockdown.

Τον λόγο έλαβαν ακολούθως τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής κ.κ. Σπύρος Κιοσσές, Φωτεινή Ναούμ και Χάρης Μιχαλόπουλος, ενώ τις εκδόσεις του «Παρατηρητής της Θράκης» εκπροσώπησε με έναν σύντομο χαιρετισμό η Νατάσσα Βαφειάδου.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, υπήρχε διαθέσιμο δωρεάν πληροφοριακό υλικό για το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», το νέο τεύχος του περιοδικού προς πώληση καθώς και μία μικρή έκθεση από προηγούμενα τεύχη της «Σχεδίας», προσφέροντας την ευκαιρία στους παριστάμενους να το γνωρίσουν από κοντά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.