Η Ανοιξη της Ευρωπης στο «Νεανικο Καλειδοσκοπιο»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο ανέπτυξαν την πρωτοβουλία της Άνοιξης της Ευρώπης, που σαν στόχο έχει να οδηγήσει τους νέους της Ευρώπης σε μια από κοινού αναζήτηση του μέλλοντος της Ευρώπης ενόψει της Διεύρυνσης. Το εγχείρημα υλοποιήθηκε από τα υπουργεία Παιδείας της ΕΕ και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος είναι η δημιουργία υλικού από μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μία από τις 10 νέες χώρες καθώς και για τις 3 υποψήφιες (Κύπρος, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσέχικη Δημοκρατία, Βουλγαρία, Τουρκία και Ρουμανία). Μέσα από τις πέντε αισθήσεις επιχειρούν να μεταφέρουν το μήνυμα της πολιπολιτισμικής ΕΕ, ενώ παράλληλα θα ασκηθούν στη συμπαραγωγή γραπτού λόγου μέσα από την συν- γραφή ενός δοκιμίου.

Το θέμα παρουσιάστηκε στο ραδιοφωνικό «Νεανικό Καλειδοσκόπιο» από τη διευθύντρια του Γραφείου Ενημέρωσης του Πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λουίζα Σαλτσίδου και τους συνεργάτες της εκπομπής και του γραφείου, Σπύρο Νάκο και Αντώνη Κουρουτάκη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας οι μαθητές αντάλλαξαν ένα ηλεκτρονικό αρχείο παρουσίασης της χώρας τους και των συνηθειών τους. Στη συνέχεια αντάλλαξαν ηλεκτρονικά μηνύματα για να προετοιμάσουν την κιβωτό με χαρακτηριστικά είδη όπως φωτογραφίες, έργα τέχνης, προϊόντα, ποιήματα. Χωρίστηκαν σε ομάδες κι επεξεργάστηκαν τα θέματα «ένα σύμβολο της πατρίδας μου, γεωγραφική θέση, αγαπημένο τοπίο και ποίημα, προϊόν του τόπου μου, παροιμία, ένας διάσημος έλληνας».

Η κ. Σαλτσίδου μίλησε για τους ορίζοντες που ανοίγει το πρόγραμμα στη νέα γενιά. «Το όμορφο κομμάτι του είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να επικοινωνήσουν με συμμαθητές από σχολεία των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στηριχτήκαμε σε μια ιδέα που υπάρχει στο site της Άνοιξης της Ευρώπης και λέγεται «Πολιτιστική Κιβωτός». Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ένα σχολείο και ν’ ανταλλάξουν ένα κουτί με διάφορα προϊόντα, σύμβολα και φωτογραφίες που συστήνουν το προφίλ της χώρας στο πολιτιστικό κομμάτι. Παροτρύνουμε μέσα από τις επιλογές που θα περιλαμβάνει το κουτί να ικανοποιούνται και οι 5 αισθήσεις γι’ αυτό και είναι βασικό στοιχείο η ανταλλαγή συνταγών. Μέσα από τις γεύσεις περνάει η ιστορία ενός λαού».

Από την Κομοτηνή συμμετέχουν το 2ο, 3ο και 4ο Γυμνάσιο, το 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 9ο και 10ο δημοτικό. Η κ. Σαλτσίδου αποτιμά ότι ανταποκρίθηκαν τα περισσότερα σχολεία και σημειώνει ότι την προσπάθεια στηρίζει η ΔΕΠΑΚ και ο δήμος Κομοτηνής. Την επόμενη Τρίτη 23 Μαρτίου, μέρα που χαρακτηρίστηκε ως «Άνοιξη της Ευρώπης», όλα τα σχολεία θα συμβάλουν στην υλοποίηση μιας εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στην πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής.

«Το υλικό που υπάρχει μέσα στις κιβωτούς θα εκτεθεί στην πλατεία, με στόχο να κατανοήσουν τα παιδιά και όλοι μας ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια γίνεται 25μελής, ενώ στον προθάλαμο βρίσκονται άλλα τρία κράτη». Από την επικοινωνία της με τα σχολεία διαπίστωσε ότι μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά πράγματα οι μαθητές κι έχουν μια έντονη φαντασία. «Για παράδειγμα, το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής επέλεξε την ανταλλαγή με τη Ρουμανία και πέρα από την κιβωτό που ετοίμασε συμμετέχει και σε μια άλλη εκδήλωση από την άνοιξη της Ευρώπης. Δόθηκε το πρώτο κεφάλαιο από μία νουβέλα που αφορά στο μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και το κάθε σχολείο θα τη συμπληρώσει μ’ ένα κεφάλαιο. Την αρχή έκανε το 2ο Γυμνάσιο που έγραψε το δεύτερο κεφάλαιο και θ’ ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Τα παιδιά δουλεύουν με μεράκι και φαντασία κι επιπλέον έχουν γνώσεις γύρω από την ΕΕ και μεταφέρουν τον προβληματισμό τους, ειδικά οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων». Η κ. Σαλτσίδου σημειώνει ότι τα σχολεία που συμμετέχουν ασχολήθηκαν και με τις 13 νέες χώρες, αναλαμβάνοντας κάποια από αυτά περισσότερες από μία χώρες.

Ένα κομμάτι που θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση της Τρίτης είναι η μουσική που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του κάθε τόπου.

Το συντονισμό ανέλαβε τριμελής εθελοντική ομάδα. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δημήτρης Καράμπελας, φοιτητής του Τμήματος Παρευξεινίων κι εθελοντής του Γραφείου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.