Η ανοδος της σταθμης των υδατων σε Αδρα και Εβρο στην Κομισιον

Ερώτηση της Μ. Σπυράκη για την τήρηση των κανόνων από την πλευρά της Βουλγαρίας

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τήρηση των κανόνων στην απελευθέρωση υδάτων από την πλευρά της Βουλγαρίας που οδήγησαν στην άνοδο της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς Άδρα και Έβρο, κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.
 
Η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η κατάσταση οδήγησε στη λήψη έκτακτων μέτρων από την πλευρά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ώστε να προστατευτούν οι παραγωγοί αλλά και οι δημόσιες υποδομές και καλεί την Κομισιόν να διασφαλίσει την αξιοπιστία των δεδομένων που δίνει η Βουλγαρία για την αποδέσμευση ή τη διακράτηση των υδάτων. Η κ. Σπυράκη υπενθυμίζει πως η σχετική διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Βουλγαρίας λήγει το 2024 και ζητά να πληροφορηθεί εάν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης επικαιροποίησης της δεδομένης της κατάστασης που δημιουργείται συχνά στον Έβρο με την διαχείρηση των υδάτων από τη γειτονική χώρα. 

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Άρδα, στον Έβρο, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να θέσει σε εφαρμογή δέσμη μέτρων για την αποφυγή ζημιών σε δημόσιες υποδομές, όπως αρδευτικά αντλιοστάσια και αποστραγγιστικά δίκτυα καθώς και σε αγροκτηνοτροφικές μονάδες.

Η αύξηση της στάθμης των υδάτων οφείλεται σε χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Βουλγαρία ενώ επίκεινται και αποδεσμεύσεις υδάτων από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ σύμφωνα με ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας τη Δευτέρα 7 Απριλίου.

Έχοντας υπόψη ότι υπάρχει Διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη διαχείριση υδάτων του ποταμού Άρδα από την οποία απορρέει η υποχρέωση της Βουλγαρικής πλευράς για την διοχέτευση ποσοτήτων ύδατος εκ του ποταμού Άρδα στην Ελληνική επικράτεια και η οποία λήγει το 2024, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ποιο ευρωπαϊκό πλαίσιο διέπει τη διασυνοριακή διαχείριση υδάτων για την πρόληψη πλημμυρών ή/και την αποφυγή ξηρασίας και διάβρωσης των παραποτάμιων εδαφών ειδικά όταν αφορά κράτη- μέλη της ΕΕ;
  2. Υπάρχει ευρωπαϊκό παρατηρητήριο ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των δεδομένων για την αποδέσμευση ή διακράτηση υδάτων από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα καθώς και μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες ή έλλειψη υδάτων που οφείλονται σε αποδεσμεύσεις υδάτων ή σε εκτροπές αυτών;
  3. Μπορεί να επικαιροποιηθεί η διακρατική συμφωνία Ελλάδος-Βουλγαρίας , διαχείρισης των υδάτων του Άρδα και με βάση ποιο ευρωπαϊκό πλαίσιο;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.