Η ανεπαρκης σημανση δημιουργει «παγιδες»

STOP κρυμμένα σε φυλλωσιές δέντρων και ενίοτε ανύπαρκτα

Πινακίδες φθαρμένες και ετοιμόρροπες, πινακίδες αχρηστεμένες από τα συνθήματα ή από κάθε λογής αυτοκόλλητα που τις κοσμούν, πινακίδες οι οποίες «αχνοφαίνονται» πίσω από τις φυλλωσιές δέντρων, αλλά και πινακίδες εντελώς ανύπαρκτες! Τέτοιες αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του «ΠτΘ», σε μία σύντομη βόλτα σε γειτονιές της Κομοτηνής, όπως στη Ρέμβη, πίσω από το γήπεδο, αλλά και πέριξ των οδών Σισμάνογλου και Ζυμβρακάκη.
 
Ο φακός έκανε ζουμ στις πινακίδες STOP, οι οποίες ενημερώνουν τους οδηγούς ότι τα οχήματα, που κινούνται στον δρόμο στον οποίο πλησιάζουν, έχουν προτεραιότητα. Η μη συμμόρφωση με το μήνυμα των συγκεκριμένων πινακίδων μπορεί να αποβεί μοιραία για τους χρήστες των δρόμων, κάτι που δυστυχώς έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί στο παρελθόν.
 
Δυστυχώς, όμως, οι αρμόδιοι φορείς, δήμος και τροχαία εν προκειμένω, εξακολουθούν να επιδεικνύουν πλημμελή μέριμνα στο τόσο σοβαρό ζήτημα της σήμανσης. Οι φωτογραφίες, που επισυνάπτονται, είναι ενδεικτικές της ανεπαρκούς σήμανσης που παρατηρείται στους δρόμους της Κομοτηνής και προφανώς παρόμοιες εικόνες οι οδηγοί συναντούν και σε άλλες γειτονιές της πόλης.
 
Η μία σοβαρή διάσταση της υστέρησης, που παρατηρείται, έχει να κάνει με την παντελή απουσία πινακίδων STOP στην κατάληξη οδών, οι οποίες διασταυρώνονται με κεντρικές αρτηρίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού εντοπίσαμε στις συμβολές των οδών Διγενή, Ιωάννη Καραβέλα και Κάρπου Παπαδόπουλου με την- διπλής μάλιστα κατεύθυνσης- οδό Σισμάνογλου. Ένας ανυποψίαστος οδηγός, που μπορεί να κινείται σε κάποια από τις παραπάνω οδούς, δεν πρόκειται να προειδοποιηθεί για την υποχρέωσή του να παραχωρήσει την προτεραιότητα και διατρέχει τον κίνδυνο να το αντιληφθεί καθυστερημένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια εικόνα συναντά κανείς και διασχίζοντας την οδό Βιζύης, πίσω από το ΙΚΑ, στη διασταύρωσή της με την οδό Μάρκου Μπότσαρη.
 
Λίγο πιο κάτω, στην περιοχή της Ρέμβης, το πρόβλημα της ανεπαρκούς σήμανσης αλλάζει διάσταση και αντί για παντελή απουσία πινακίδων STOP εντοπίζουμε πινακίδες «κρυμμένες» σε φυλλωσιές δέντρων, που μάλλον έχουν χρόνια να κλαδευτούν. Οι κινούμενοι επί των οδών Κουντουριώτου και Μιαούλη, από όπου οι σχετικές επισυναπτόμενες φωτογραφίες, ή θα πρέπει να γνωρίζουν επαρκώς τη γειτονιά ή να έχουν καλά αντανακλαστικά, για να σταματήσουν άμεσα μόλις πλησιάσουν στη διασταύρωση και διαπιστώσουν την ύπαρξη των πινακίδων. Παρόμοια η εικόνα και στην οδό Σαμακοβίου, πριν από τη διασταύρωσή της με τη Ζυμβρακάκη, αλλά και σε κάποια σημεία στην περιοχή πίσω από το γήπεδο και τον σταθμό.
 
Όπως γίνεται κατανοητό, η παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών κρίνεται επιτακτική. Τόσο για την τοποθέτηση νέων πινακίδων, όπου δεν υπάρχουν, όσο επίσης για τη βελτίωση και την ανάδειξη των υφιστάμενων. Πρόκειται για ένα ζήτημα εξόχως σοβαρό, που δεν επιδέχεται πλημμελούς φροντίδας ή αδιαφορίας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.