«Η αναπτυξη θα πρεπει πρωτα να ειναι, οχι δικαιη, αλλα αληθινη»

Επίσκεψη του προέδρου του ΤΕΕ στην Κομοτηνή - Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστο Μέτιο είχε ο Γ. Στασινός

Τα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς αλλά και την Αυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια ΑΜΘ και τη Ροδόπη γνώρισε χθες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία σε Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο.

Ο κ. Στασινός είχε συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστο Μέτιο, ο οποίος του εξέθεσε τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί με τον τελευταίο νόμο για τις αναθέσεις έργων και μελετών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν κάποια έργα να προχωρήσουν, θέματα που αφορούν την εφαρμογή του  ΕΣΠΑ καθώς και γενικότερα προβλήματα που αφορούν την Ροδόπη και την Περιφέρεια ΑΜΘ. 

Φυλλοροεί ο κλάδος των Μηχανικών 

Ο κ. Στασινός από την πλευρά του σημείωσε πως σκοπός της περιοδείας του στην περιφέρεια είναι να ενημερώσει και να ενημερωθεί για τα προβλήματα που πλήττουν τους μηχανικούς, όσο και για τοπικά θέματα και προβλήματα.
 
«Είμαστε ίσως ο επιστημονικός κλάδος που έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλον από την κρίση» σημείωσε, τονίζοντας πως τα βασικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι μηχανικοί είναι αυτά της ανεργίας και του ασφαλιστικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους.
Προτεραιότητα όμως για τους μηχανικούς είναι και να προχωρήσουν τα έργα ΕΣΠΑ, που έχουν παγώσει γιατί μετά την ψήφιση του νόμου 4412/16 δεν έχουν βγει τα πρότυπα τεύχη, επομένως δεν μπορούν να γίνουν δημοπρατήσεις των έργων και διαγωνισμοί μελετών.
 

Τέλος ένα από τα θέματα που είναι κρίσιμο για το μέλλον του κλάδου είναι το νομοσχέδιο που έχει βγει στη διαβούλευση και αλλάζει τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο οποίος πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τους πολίτες, τις συναλλαγές και άλλα επαγγέλματα όπως οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι αλλά και με τους πολίτες.
 
«Πρέπει να συζητήσουμε τα τοπικά προβλήματα και να δούμε πως μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε, αυτός είναι ο στόχος» σημείωσε ο κ. Στασινός, τονίζοντας πως οι διαγραφές μηχανικών πέρυσι έφτασαν τις 4 χιλιάδες και φέτος υπολογίζεται πως θα αγγίξουν τις 6 χιλιάδες, ένας ρυθμός με τον οποίο μετά από μερικά χρόνια δεν θα έχει απομείνει κανένας μηχανικός στην Ελλάδα. 

Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας 

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, το μόνο που μπορεί να αναστρέψει αυτή την εκροή, και την γενικότερη απαξίωση του κλάδου, είναι να ενεργοποιηθεί ξανά ο ιδιωτικός τομέας, ώστε να μην εξαρτώνται από τα έργα του ΕΣΠΑ, τα μοναδικά μέσω των οποίων γίνονται έργα στη χώρα.
 
«Το ΤΕΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι ρεαλιστικές και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, όπως ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, ο απεγκλωβισμός των οικοδομικών συνεταιρισμών οι οποίο είναι εγκλωβισμένοι για πάνω από 40-50 χρόνια, και η τράπεζα γης η οποία μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθούν όλα τα διατηρητέα κτίσματα» σημείωσε ο κ. Στασινός για να υπογραμμίσει πως  «για να δώσουμε ώθηση στο κομμάτι της ανάπτυξης και να μιλάμε για αληθινή ανάπτυξη, όχι δίκαιη, γιατί πρέπει πρώτα να είναι αληθινή, θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποια απλά πράγματα τα οποία θα κινητοποιήσουν ιδιωτικούς πόρους, καθώς δεν φτάνουν οι πόροι που προέρχονται από το ΕΣΠΑ».
 
Τόνισε όμως και ότι θα πρέπει οι δομές και τα μέτρα τα οποία υιοθετούνται και ψηφίζονται να εφαρμόζονται άμεσα, και να μην μένουν κενό γράμμα. «Δεν μπορεί ένα νομοσχέδιο που ψηφίζεται να είναι σε επίπεδο μιας κουβέντας που έχει γίνει σε ένα καφενείο με τσίπουρα. Ο νόμος πρέπει να είναι κάτι που θα εφαρμόζεται την επόμενη μέρα» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο ίδιος κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.