Η αναγνωση ανθιζει στην Ορεστιαδα

Aπό τις 23 μέχρι τις 29 Μαΐου η Ορεστιάδα θα φιλοξενήσει την αξιόλογη πολιτιστική διοργάνωση «Βιβλιοδιαδρομές με την Τέχνη του Λόγου» την οποία συνδιοργανώνουν 10 δήμοι και φέτος αφιερώνονται στις εκδόσεις «Καστανιώτη». Εκλεκτές παρουσίες συγγραφέων, βιβλιοκριτικών, ηθοποιών θα δώσουν πολιτιστική ανάσα σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας που διψάει για διάλογο με την Τέχνη.

Ο Άκης Τσονίδης από το θρακικό κέντρο πολιτισμού «Διόνυσος» μίλησε στον ΠτΘ για τις Βιβλιοδιαδρομές και τις ενδιαφέρουσες συμμετοχές που περιλαμβάνει.
Οι φετινές εκδηλώσεις αφιερώνονται στις εκδόσεις Καστανιώτη και το τελευταίο τριήμερο θα παραστεί και ο ίδιος ο εκδότης. «Το πάνελ που έχει στηθεί για τον κ. Καστανιώτη θα αποτελούν οι Σεραφείμ Φυντανίδης, Θανάσης Λάλας, Δημήτρης Γκιώνης, Θανάσης Νιάρχος, Θανάσης Βαλτινός, Παύλος Κάγιος και οι συγγραφείς που θα είναι εδώ».

Ο κ. Τσονίδης μιλάει για τα αφιερώματα που διοργανώνονται, με αρχή αυτό που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του Λυκούργου Καλλέργη. «Είναι ένα αφιέρωμα σε όλο το συγγραφικό του έργο. Θα μιλήσουν γι’ αυτόν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Γιώργος Χριστοφιλάκης. Αμέσως μετά θα βρεθεί εδώ ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος, ο σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης ο οποίος ασχολείται και με τη συγγραφή κι έχει ολοκληρώσει μια τριλογία με το τελευταίο του μυθιστόρημα, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο Παύλος Μάτεσις, ο Γιάννης Ξανθούλης, η Μπέτυ Λιβανού. Σε ό,τι αφορά στο παιδικό βιβλίο θα βρεθούν εδώ η Ελένη Πριοβόλου, η Σοφία Μαντούβαλου, η Γιολάντα Τσαμπούκαλου και η Άλκη Ζέη. Επιθυμία μας είναι να προβληθεί ο Έβρος, να γίνει γνωστός για θετικά πράγματα. Αν και η Θράκη είναι ξεχασμένη από παντού αντιστεκόμαστε και προσπαθούμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις που να μας αγγίζουν όλους».

Τις «Βιβλιοδιαδρομές» θα παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι εξειδικευμένοι στα θέματα βιβλίου από την «Καθημερινή», το «Έθνος», το «Βήμα», τη «Βραδινή», τα «Νέα» και την «Ελευθεροτυπία».

Ο κ. Τσονίδης στέκεται σε κάποια από τα ονόματα που θα παραστούν. «Θα είναι μαζί μας ο Θανάσης Βαλτινός που είναι ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ο κ. Μαυρωτάς ο οποίος είναι διευθυντής του Ιδρύματος «Πιερίδη», ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Δημήτρης Νόλλας.

Ως μέλη του θεατρικού εργαστηρίου «Διόνυσος» θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας την παρουσία της ηθοποιού Ράνιας Οικονομίδου και της ηθοποιού Ντίνας Κώνστα για να διευκολύνουν στις παρουσιάσεις με την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα βιβλία. Θα είναι παρόντα δύο μέλη της Λυρικής Σκηνής, για να ξεκινάει κάθε μέρα με μουσική και καλό ελληνικό τραγούδι».

Ο Άκης Τσονίδης κάνει λόγο για ένα πλούσιο πρόγραμμα επισκέψεων σε όλο το νομό, το οποίο ετοίμασαν για τους επισκέπτες.

«Στις προθέσεις μας είναι να γνωρίσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους όλο το νομό Έβρου, από το Τριεθνές, μέχρι το Δέλτα του Έβρου, το Δάσος της Δαδιάς, τη Σαμοθράκη, για να διαμορφώσουν μια σφαιρική άποψη για τον Έβρο. Πέρασαν τα χρόνια που επικρατούσε η εντύπωση ότι ο Έβρος είναι τόπος εξορίας και θέλουμε να μεταφέρουμε τη θετική αύρα του τόπου».

Οι συμμετέχοντες υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις και μάλιστα ο Σεραφείμ Φυντανίδης ζήτησε να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους της περιοχής.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.