Η αναγκαιοτητα δημιουργιας ενος Ομιλου «Νεστoρα Τσανακλη» που θα υπερασπιζεται την κληρονομια του στην Κομοτηνη

Στην τελευταία συνομιλία μας με τον εκπρόσωπο τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ.Γιώργο Πεταλωτή, εκτός από πολλά και ενδιαφέροντα για την ιστορία εξέλιξης του τηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας που μας κατέθεσε, θυμίζοντάς μας τον «πολύ» υπουργό επικρατείας κ. Θοδωρή Ρουσόπουλο, που έθεσε μεταξύ άλλων πρώτος το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, θεωρώντας το πολύ πριν από τον Νίκο Παππά, ζήτημα ενός μόνον ανδρός, καταλογίζοντας στον νυν μεγάλο άνδρα απλή επανάληψη, σ’ αυτήν ακριβώς τη συνομιλία ο Γιώργος Πεταλωτής πρότεινε και τη δημιουργία ενός Ομίλου Νέστoρα Τσανακλή, « για να απαιτήσει από τον δήμο, που σίγουρα θα έχει ευήκοα ώτα, την αποκατάσταση όχι μόνο του μνημείου Τσανακλή, αλλά και του έργου του, γιατί αλλιώς θα είναι μισή δουλειά, αλλά και απαξίωση αυτού του ανθρώπου που ήταν Κομοτηναίος, έφυγε στην Αίγυπτο, μεγαλούργησε και χρηματοδότησε πολύ δημιουργικά και γερά την περιοχή του, όταν άλλοι πλούσιοι της περιοχής έφευγαν και εξαφανίζονταν.»
 

Εξάλλου, όπως ο ίδιος είπε, «στην πόλη μας δεν υπήρχαν πολλοί ευεργέτες και ένας από τους ελάχιστους ήταν ο Τσανακλής. Ένας άνθρωπος για τον οποίο μιλάει η παγκόσμια κοινότητα. Δεν είναι απλά ένας άνθρωπος που έκανε την Τσανάκλειο εδώ με μία δωρεά. Προτού το κάνει αυτό πήγε και εγκατέστησε την καπνοβιομηχανία και την αμπελουργία στην Αίγυπτο. Σήμερα υπάρχουν τσιγάρα Τσανακλής στην Αίγυπτο. Υπάρχουν κρασιά Τσανακλής γνωστά σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί λοιπόν το κτίσμα, που αποκαθίσταται σήμερα, να φιλοξενεί εκεί μέσα άλλους συλλόγους ή άλλες δραστηριότητες και να μην υπάρχει έστω ένα μόρφωμα που να αναφέρεται απευθείας στον Τσανακλή.».
 

Μια ιδιαίτερης αξίας πρόταση, την οποία νομίζουμε ότι η πόλη οφείλει να υιοθετήσει… Εξάλλου είναι η εποχή που είναι μείζονος σημασία η συστηματοποίηση και η διεκδίκηση αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ροδόπης, την οποία ή θα φροντίσουμε τώρα ή ολοσχερώς, ως ξεχασμένη, θα διαγραφεί… Στη μνήμη πρώτα…Τ.Β, Ν.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.