Η αναδιαρθρωση ξεκιναει απ’ την Περιφερεια

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα η Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο κτίριο της Περιφέρειας, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Άρη Παπαδόπουλου.

Στην πρώτη της Επιτροπής κατατέθησαν οι προτάσεις από πλευράς Περιφέρειας σχετικά με τα έργα και τις δράσεις για προένταξη, προτάσεις που έχουν σαν στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, και του επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, προκειμένου για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Η δεύτερη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μετά την κατάθεση προτάσεων από πλευράς Νομαρχιών και Δήμων.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, συνεδρίασε σήμερα με αντικείμενο την εξέταση των δράσεων καθώς και την ενημέρωση γύρω από τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος.

Στην επιτροπή παρακολούθησης του «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Άρης Παπαδόπουλος, στελέχη της Περιφέρειας καθώς και οι 5 Νομάρχες και οι 5 Πρόεδροι των ΤΕΔΚ της Περιφέρειάς μας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση γύρω από τις δράσεις, τους στόχους, τις κατευθύνσεις αλλά και για το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας τόνισε μεταξύ άλλων, πως σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Πρωθυπουργών των 15 Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει μετά την Οικονομική Σύγκλιση να υπάρξει και Διοικητική Σύγκλιση, με την αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα 15 Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση λοιπόν αυτές τις αποφάσεις προσδιορίστηκε η Πολιτική της χώρας μας για τη Δημόσια Διοίκηση και τα Αναπτυξιακά Προγράμματα, που στοχεύουν:

•Στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

•Στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης.

•Στην απλούστευση των θεσμικών και άλλων διαδικαστικών λειτουργιών, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική στον πολίτη.

•Στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και ως προς τη στελέχωση και ως προς την εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευσή τους.

•Στον περιορισμό του Δημόσιου Τομέα και τέλος

•Στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφερειακή Διοίκηση.


Όπως υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, με βάση αυτή την πολιτική καθώς και με το συντονισμό του Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» από την Κεντρική Επιτροπή Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης συγκροτήθηκαν τα Επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν τα Υπουργεία, καθώς και τα Επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν τις Περιφέρειες.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο έχοντας ήδη καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει 4 άξονες – υποπρογράμματα, τα οποία αφορούν:

•την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού (βελτίωση αναλογίας πτυχιούχων και μη, ο προσδιορισμός των προσόντων των ειδικών θέσεων κτλ.)

•τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (κτιριακά, μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, δημιουργία δικτύων κτλ.)

•τις νέες μεθόδους Διοίκησης (βελτίωση των Διοικητικών μεθόδων, οργάνωση συγκεκριμένου στόχου με χρονοδιάγραμμα και την αξιολόγηση της υλοποίησης αυτών των στόχων κτλ.)

•την εξυπηρέτηση του πολίτη (κατοχύρωση των δικαιωμάτων του πολίτη).


Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο 5ο υποπρόγραμμα το οποίο αφορά την Τεχνική Βοήθεια – οργανωτική υποστήριξη του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Στόχος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σ’ αυτή την πρώτη φάση του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», είναι η ετοιμότητα από πλευράς Νομαρχιών και Δήμων και η υποβολή των προτάσεών τους έως τις 5 Νοεμβρίου πάνω σε τρία ζητήματα:

•Στην πρόσβαση του Πολίτη στις Δημόσιες Υπηρεσίες.

•Στον εξοπλισμό των Δημοσίων Υπηρεσιών.

•Στην βελτίωση του εξοπλισμού και της λειτουργίας της Πολεοδομίας, όπου και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση.


Αμέσως μετά την κατάθεση των προτάσεων των Νομαρχιών και Δήμων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, πρόκειται να ακολουθήσει η δεύτερη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες προεντάξεις δράσεων – έργων.

Η χρηματοδότηση του Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» προέρχεται από Εθνικούς Πόρους, από το Γ΄ ΚΠΣ καθώς και από πόρους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ καθώς και από ίδιους πόρους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», η Περιφέρεια ως υπηρεσία, προχώρησε και στις πρώτες προεντάξεις έργων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.