Η αλληλεγγυη ως «οπλο» των νεων εναντια στον πολεμο και τον εθνικισμο

Με εργαλείο μια αλληγορική βαλίτσα αναπαράστασης της ζωής ενός πρόσφυγα

Μέσω πολιτιστικού δρωμένου και ακόλουθης αντιπολεμικής πορείας αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, εξέφρασαν νέοι τη ρητή τους αντίθεση στο σφράγισμα των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο και την αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, το πρωί της Τετάρτης 11 Μαρτίου, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Τόσο το πολιτιστικό δρώμενο, όσο και η πορεία αλληλεγγύης, υπήρξαν αποτέλεσμα σύμπραξης του Αντιπολεμικού Συντονιστικού Κομοτηνής που συντίθεται από τις συλλογικότητες: Παρανομία-ΕΑΑΚ, Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Κομοτηνής, ΑΡ.ΚΙ-ΕΑΑΚ, Κοινότητα Νέων Κομοτηνής και Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Αρχής γενομένης της πολιτιστικής δράσης, παρουσιάστηκε αλληγορικάένα έργο που πραγματεύεται την πορεία ενός ανθρώπου μέσα από μια βαλίτσα. Ξεκινώντας από τη γέννηση και συνεχίζοντας στα σχολικά χρόνια, ακολούθησε μια σκηνή πολέμου όπου η βαλίτσα μετατρέπεται άλλοτε σε μέρος για να κρυφτούν, άλλοτε σε συντρίμμια που κινούνται  στον αέρα και άλλοτε σε κτίριο που καταρρέει. Έπειτα από το πέρας του πολέμου, η βαλίτσα έρχεται στην πρότερη μορφή της και φιλοξενεί αντικείμενα που καλείται κάποιος να συμπεριλάβει εντός της, στην προσπάθεια που καταβάλει για να αφήσει τη χώρα του. Έπειτα, η βαλίτσα παίρνει τη μορφή βάρκας που όταν φτάσει στον προορισμό της, αφήνεται. Η κατακλείδα της δράσης, φέρνει τους φερόμενους πρόσφυγες να ζητούν χέρι βοηθείας ενώπιον όσων την παρακολουθούν. Κάποιοι φαίνεται να προσφέρουν βοήθεια, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Σε συνέχεια της δράσης, ακούστηκαν ζωντανά, τραγούδια αντιπολεμικού χαρακτήρα, ενώ ακολούθησε ανάγνωση των θέσεων των συμμετεχόντων.

Αναλυτικά το κείμενο που διαβάστηκε είναι το εξής:

«1. HΤουρκία δεν θα δεχθεί τους πρόσφυγες και μετανάστες-τριες πίσω, κι αν αυτό συμβεί, θα είναι επειδή ΝΑΤΟ και Ε.Ε θα έχουν συμφωνήσει να εμπλακούν στην Συρία πλάι της, πράγμα που σημαίνει νέοι νεκροί και νέοι πρόσφυγες.
2. Η Ελλάδα  δεν θα δεχθεί επίσης τους πρόσφυγες και μετανάστες-τριες. Επίσης, αν το κάνει, θα είναι για να τους-ις στιβάξει σε κέντρα κράτησης σε απάνθρωπες συνθήκες, ακόμα και σε ξερονήσια (κατά τις δηλώσεις Γ. Γεραπετρίτη).
3. Οι εγκλωβισμένοι-ες στη γκρίζα ζώνη του Έβρου, ή στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι-ες και θα εξοντωθούν εκεί.

Μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, η μόνη απάντηση μπορεί να είναι αντιπολεμική διεθνιστική και να θέτει τον πραγματικό εχθρό στο στόχαστρο. Αυτός ο εχθρός είναι όποιος προκαλεί την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τον πόλεμο και τη φτώχεια, όλα εκείνα δηλαδή που γεννούν τα μεταναστευτικά ρεύματα. Έτσι, δεν πρέπει να φοβηθούμε να πούμε ότι ο εχθρός μας είναι τόσο η Συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας που αντιλαμβάνεται τους πρόσφυγες-μετανάστες-τριες ως εμπόρευμα, όσο και οι ίδιοι οι εκφραστές της , η ΕΕ, το ελληνικό κράτος και το ίδιο το κεφάλαιο συνολικά. Δεν μπορούμε να μην πούμε ότι όσο θα υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις, από όπου θα εφορμούν δυνάμεις για να χτυπήσουν στη Μ. Ανατολή και οπουδήποτε αλλού (με τη συμμετοχή και της ίδιας της Ελλάδας), τόσο θα υπάρχει πόλεμος και προσφυγιά. Δεν μπορούμε να μην βάλουμε απέναντί μας τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές, όπως και τη σκληρή καταστολή των αγώνων ή τις εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης. Δεν μπορούμε να μην απαιτήσουμε την παροχή ασύλου, περίθαλψης και στέγασης, καθώς και των αναγκαίων εγγράφων για να ταξιδέψουν όπου θέλουν, σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και ίσα εργασιακά δικαιώματα ντόπιων και μεταναστών. Δεν μπορούμε τέλος, να μην απαιτούμε την μη εμπλοκή των φαντάρων για την καταστολή του κινήματος, των προσφύγων  ή των μεταναστών, την καταδίκη κάθε φασιστικής ή μιλιταριστικής πρακτικής, να μην βάζουμε σαν πρώτο στόχο το κλείσιμο κάθε στρατοπέδου συγκέντρωσης (ανοιχτού ή κλειστού τύπου στα νησιά ή αλλού) ή το διπλό άνοιγμα των συνόρων, τόσο από μεριάς Τουρκίας και Ελλάδας, όσο και από μεριάς της Ε.Ε. Εχθρός λοιπόν, δεν είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες-τριες. Καταδίκη των πολιτικών Ε.Ε-ΝΑΤΟ-ελληνικού κράτους που φυλακίζουν ανθρώπους και φέρνουν μόνο θάνατο. Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες-τριες, κλείσιμο κάθε στρατοπέδου συγκέντρωσης, διπλό άνοιγμα των συνόρων».

Η δράση κορυφώθηκε με την πραγματοποίηση αντιπολεμικής πορείας αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες/-ριες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.