«Η Αληθεια για την κριση» δια χειρος Γιωργου Παπακωνσταντινου

Η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών στην Κομοτηνή ευκαιρία διαλόγου γύρω από τα γεγονότα που σημάδεψαν την έναρξη της οικονομικής κρίσης

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αφορμή της επίσκεψής του αλλά και του ανοιχτού διαλόγου που διεξήχθη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και τα γεγονότα που σημάδεψαν την αρχή της κρίσης το 2009 και τα όσα ακολούθησαν, η παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Game Over – Η αλήθεια για την κρίση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος».
 
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα Public της Κομοτηνής, παρουσία αρκετών συμπολιτών μας, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία να ακούσουν τα όσα έχει να καταθέσει τόσο δια των σελίδων του βιβλίου του όσο και δια ζώσης ο πρώην υπουργός Oικονομικών για την κρίσιμη περίοδο των πρώτων χρόνων της οικονομικής κρίσης, τα γεγονότα που οδήγησαν στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου, τα όσα έλαβαν χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ένα βιβλίο που ξεκινά από τον εκλογικό θρίαμβο της 4ης Οκτωβρίου του 2009 και φτάνει έως την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού οικονομικών για τη Λίστα Λαγκάρντ, όπως επεσήμανε ο κ. Ιωάννης Μουρμούρης, καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος μίλησε πρώτος για το βιβλίο.
 
Ο κ. Μουρμούρης αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο του βιβλίου, κάνοντας λόγο για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον αντικειμενικό κριτή των γεγονότων αλλά και τους ιστορικούς, θέτοντας κυρίως ερωτήματα προς τον συγγραφέα σχετικά με τα όσα καταγράφει στο βιβλίο, τονίζοντας παράλληλα πως οι «άνθρωποι που έχουν σηκώσει το δημοσιονομικό βάρος της χώρας στις πλάτες τους και μάλιστα πρωτογενώς, όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι πάντα χρήσιμοι για την διερεύνηση της αλήθειας. 

Γιώργος Πεταλωτής «Σήμερα έχουμε την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να ξανασυζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε την αλήθεια, ανεξάρτητα από κόμματα αλλά και κομματικές και μικροκομματικές επιδιώξεις» 

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο πρώην υπουργός και εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ. Γιώργος Πεταλωτής ο οποίος χαρακτήρισε την όλη εκδήλωση ως «μία ευκαιρία να ακούσουμε και να ακουστούν αλήθειες». «Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με τον χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση Παπανδρέου,  υπάρχουν πλέον αλήθειες και μέτρα που μπορούμε να συγκρίνουμε. Οι εποχές για την χώρα  είναι δύσκολες, είναι εποχές που απαιτούν περίσκεψη και έναν ευρύ δημόσιο διάλογο.  Δεν είναι θέμα ούτε δικαιώσεων, ούτε καταδιώξεων και αντιθέσεων. Υπό την έννοια αυτή η συμβολή στη δημόσια συζήτηση  του βιβλίου του κ. Παπακωνσταντίνου είναι πολύ σημαντική» ανέφερε ο ίδιος για να επισημάνει πως μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού, που αποτελεί ένα χρονικό του χειρισμού της κρίσης, «κρύβεται και η δική μου συμβολή και προσωπική ιστορία μέσα σε όλο αυτό που πέρασε η χώρα από το 2009 έως το 2012, λόγω της κυβερνητικής θέσης που κατείχα».
 
«Σήμερα, κάποια χρόνια μετά, έχουμε τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να ξανασυζητήσουμε, να σκεφτούμε τι έγινε, τι θα μπορούσε να γίνει και να προσπαθήσουμε να βρούμε την αλήθεια, ανεξάρτητα από κόμματα αλλά και κομματικές και μικροκομματικές επιδιώξεις» συμπλήρωσε. 

Γιάννης Λασκαράκης «Το βιβλίο αυτό  εξιστορεί τα γεγονότα χωρίς φόβο και πάθος, αλλά και με περισσή γενναιότητα ψυχής, αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι χωρίς μικρότητες και ρεβανσισμούς» 

«Το βιβλίο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προσφέρει με συναρπαστική αφήγηση των γεγονότων. Μετά από  όλον εκείνο τον ορυμαγδό και  την σκόνη που σήκωσε η  κρίση, νιώθεις ότι βρίσκεσαι  σε μια ήρεμη γωνιά μαζί με τον συγγραφέα που σου  αφηγείται  μια μοναδική πολιτική μαρτυρία με όλα  τα γεγονότα, όπως αυτός τα έζησε, με την χρονική σειρά και τους πρωταγωνιστές ολοζώντανους μπροστά σου. Η προσωπική  εκδοχή και η δική του οπτική βέβαια είναι κυρίαρχη, αλλά  νιώθεις ανήμπορος να την αμφισβητήσεις, έχοντας απέναντί σου στέρεα επιχειρήματα και επιστημονική γνώση του αντικειμένου» τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Γιάννης Λασκαράκης, εκδότης της εφημερίδας «Γνώμη».
 
«Διαβάζοντας το βιβλίο νιώθεις να συμπληρώνεις όσα κενά είχες και να αντιλαμβάνεσαι όχι μόνο αυτά που ακολούθησαν, αλλά και αυτά που προηγήθηκαν» συνέχισε ευχόμενος «όλοι οι έλληνες να διαβάσουν το βιβλίο για να καταλάβουν τι  συνέβη στη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια και κυρίως για να  συνειδητοποιήσουν ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το μνημόνιο την κρίση».
 

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στα γεγονότα εκείνα που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση, την υπογραφή των μνημονίων και τα όσα επακολούθησαν, ο κ. Λασκαράκης υπογράμμισε τόσο τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και της αδυναμίας συνεννόησης του σε καίρια ζητήματα που θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας, όσο και τις ευθύνες του Έλληνα πολίτη που όπως τόνισε «δεν έχει καλές σχέσεις με τον ορθό λόγο,  τα βάζει με τους πυροσβέστες και όχι με τους εμπρηστές,  αρέσκεται στον λαϊκισμό των ευχάριστων ψεμάτων και επιρρίπτει τις ευθύνες  σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του».
 
Για να καταλήξει πως «το βιβλίο αυτό  εξιστορεί τα γεγονότα χωρίς φόβο και πάθος, αλλά και με περισσή γενναιότητα ψυχής, αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι χωρίς μικρότητες και ρεβανσισμούς» επισημαίνοντας πως «θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια αφορμή για την επανένωση του χώρου της Κεντροαριστεράς, πριν είναι πολύ αργά». 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου «Η κρίση προϋπήρχε το μνημονίου» 

Με την σειρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου καλωσόρισε το κοινό εξηγώντας τους λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν στην καταγραφή των γεγονότων εκείνης εποχής, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία προσωπική μαρτυρία, με ευρύτερο ωστόσο ενδιαφέρον για το αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που απαντώνται στις σελίδες του βιβλίου σχετικά με τα γεγονότα της κρίσης.
 
Ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε πως η έξοδος από την κρίση ακόμα και σήμερα δεν είναι κοντά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο ελληνικός λαός εν συνόλω δεν έχει κατανοήσει τα γεγονότα εκείνα που  οδήγησαν σε αυτή, υπογραμμίζοντας πως το μνημόνιο δεν αποτέλεσε την έναρξή της. Ο ίδιος παρέπεμψε μάλιστα στον τίτλο του βιβλίου του εξηγώντας πως αυτός σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της επίπλαστης ευημερίας, ενός κράτους που δεν ήξερε καν πόσα ξόδευε και πού, και μίας οικονομίας που ζούσε με δανεικά και εισαγωγές, που οδήγησαν σε μία σειρά «καταστροφών και θριάμβων» στη σύγχρονη ελληνική ιστορία υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα έχει συγκλονιστικές προοπτικές και τη δυνατότητα να παράξει ευημερία για όλους – αρκεί να τολμήσουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στην πολιτική, την οικονομία, τους θεσμούς».
 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέχεια  απάντησε στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων, πολλές εκ των  οποίων αφορούσαν και στη γενικότερη πολιτική του άποψη σε  σχέση με την σημερινή ευρωπαϊκή και εγχώρια οικονομική και πολιτική επικαιρότητα, ενώ αμέσως μετά το  τέλος των ερωτήσεων ο ίδιος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.