«Η αγορα της Κομοτηνης κινειται μονο απο ντοπιο συναλλαγμα»

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πρότεινε στα μέλη του, λόγω του μικρού τζίρου και προκειμένου να τονωθεί η κίνηση στην αγορά, να μειώσουν τις τιμές μέχρι και 20% σε όλα τα είδη κατανάλωσης. Παράλληλα προτείνει να ξεκινήσουν νωρίτερα φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Σκιαδάς, τόνισε ότι η μείωση των τιμών είναι κάτι που είναι πάντα καλοδεχούμενο, ωστόσο υπογράμμισε πως υπάρχουν κανόνες και η μείωση των τιμών δεν μπορεί να διαφημίζεται ως έκπτωση. Σε σχέση με τον χρόνο των εκπτώσεων, ο κ. Σκιαδάς τόνισε ότι αυτός «είναι καθιερωμένος με νόμο, ωστόσο εάν λόγω της οικονομικής συγκυρίας ο εμπορικός κόσμος ζητήσει αλλαγή της νομοθεσίας για πρόωρες εκπτώσεις, να το συζητήσουμε».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Πέτρος Λιανουρίδης σχολιάζοντας την οικονομική κρίση και τις συνέπειες που υφίστανται οι επαγγελματίες σχολίασε ότι δεν έζησαν ακόμη τις πραγματικές συνέπειες της κρίσης. «Πιστεύω ότι θα το διαπιστώσουμε από την 1η Ιανουαρίου, οπότε θα έχουν τελειώσει οι γιορτές και θα έχουμε μπει στη λογική της καθημερινότητας.

Από την πλευρά μας, ως έμποροι προσπαθούμε στις επιχειρήσεις μας να ελκύσουμε το αγοραστικό κοινό με τρόπους θεμιτούς. Κάποιοι συνάδελφοι, στα καταστήματά τους, προχωρούν σε προσφορές σε συγκεκριμένα είδη ή ακόμη και σε προσφορές στην ταμειακή μηχανή, από αγοραστική πίεση, για να βγουν τα έξοδα της επιχείρησης. Δε μπορούμε, βέβαια, να πούμε ότι πρόκειται για κάτι συγκεκριμένο, είναι περισσότερο εικασίες».


Αναφορικά με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και το σχόλιο του κ. Σκιαδά ο Π. Λιανουρίδης είπε ότι είναι προς συζήτηση και θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ προς το παρόν αναμένουν το εορταστικό ωράριο από την πλευρά του υπουργείου.

Να είναι πιο διαλλακτικά τα ΜΜΕ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης αναγνώρισε ότι η κίνηση είναι πεσμένη στην Κομοτηνή όπως και στις άλλες πόλεις, θυμίζοντας ότι το επιπλέον πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχει επισκεψιμότητα, άρα η αγορά κινείται μόνο από το ντόπιο συνάλλαγμα».

Όχι μόνο στην Κομοτηνή αλλά σε όλες τις πόλεις, οι έμποροι διαφωνούν με τον τρόπο που η οικονομική κρίση προβάλλεται από τα ΜΜΕ δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια στην κίνηση της αγοράς που ήδη είναι υποτονική. «Μέσα στα όσα βλέπουμε κι ακούμε, κάποια κανάλια και κάποιοι δημοσιογράφοι τρομάζουν τον κόσμο. Αν και δεν είναι όλα καλά, εκτιμώ ότι δε θα έπρεπε να τα μεταφέρουν με τόσο ζοφερή μορφή. Όταν υπάρχει το κακό και κάποιοι το δυναμώνουν περισσότερο ο αντίκτυπος είναι μεγάλος ως προς το αγοραστικό κοινό και δε μπορεί να προχωρήσει η αγορά.

Θα έπρεπε στα ΜΜΕ να είναι πιο διαλλακτικοί στα όσα λένε»
ανέφερε ο Π. Λιανουρίδης.

Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για έναρξη των εκπτώσεων την 1η Ιανουαρίου, ο κ. Λιανουρίδης θεωρεί ότι το μέτρο θα είναι θετικό γιατί διαφορετικά «είναι πιθανό κάποιοι, πριν τις εκπτώσεις, και προκειμένου να ελκύσουν το αγοραστικό κοινό να κάνουν προεκπτώσεις στην ταμειακή μηχανή. Επομένως, είναι καλύτερα να ξεκινήσουν νωρίτερα οι εκπτώσεις και να έχουμε κάτι σίγουρο».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.