Η αγαπημενη μαγειρισσα κυρια Κρυσταλλια αποκαλυπτει τα μυστικα της κουζινας της

Χριστουγεννιάτικα μαγειρέματα παρέα με παραδοσιακές συνταγές, που δεν πρέπει να λείψουν από το φετινό τραπέζι

Η αγαπημένη Κομοτηναία τηλεοπτική μαγείρισσα και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μαγειρέματα – Ζυμώματα της κυρίας Κρυσταλλίας» στο Star Βορείου Ελλάδας αποκάλυψε στον «ΠτΘ» τα «μυστικά» της για να κερδίσετε τις εντυπώσεις και στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι με την μαγειρική σας. Γνωστή για την αγάπη και το μεράκι της έχει καταφέρει να κερδίσει μία θέση στην καρδιά της κάθε νοικοκυράς, που καθημερινά την εμπιστεύεται τις απορίες της.
 
Ο λόγος για την κυρία  Κρυσταλλία που μας υποδέχθηκε  στο Α’ Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Κομοτηνής κατά την διάρκεια της φετινής γιορτινής του εκδήλωσης ξετυλίγοντας αγαπημένες συνταγές που δεν πρέπει να λείψουν από κανένα θρακιώτικο τραπέζι.
 
Θρακιώτικη κρεατόπιτα και κουραμπιέδες, λοιπόν, σας υπόσχονται εγγυημένη επιτυχία…
 

Θρακιώτικη κρεατόπιτα
 
Υλικά:

  • ½ κιλό πράσα
  • 700γρ. κιμάς ανάμεικτος
  • ένα μεγάλο κρεμμύδι
  • μία μεγάλη πατάτα (προαιρετικά)
  • Αλάτι/πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 1 φλυτζάνι γάλα 

Μέθοδος εκτέλεσης:

  • Αχνίζουμε το κρεμμύδι με τα πράσα (με λίγο νερό) και στην συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και μία φλυτζάνα λάδι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ετοιμάζουμε την ζύμη για τα φύλλα (ή χρησιμοποιούμε έτοιμα).
  • Για τη ζύμη των φύλλων θα χρειαστούμε αλεύρι, 500γρ. περίπου,  στο οποίο θα προσθέτουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, δύο κουταλιές της σούπας λάδι, ξύδι και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • Ανοίγουμε τα φύλλο και αλείφουμε με λάδι, προσθέτοντας την γέμιση και το φλουρί. Αφότου κόψουμε την πίτα ακτινωτά σαν ήλιο περιχύνουμε με τα κτυπημένα  αυγά μαζί με το γάλα, σταυρώνουμε και φουρνίζουμε. 

Κουραμπιέδες
 
Υλικά:

  • 900γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500γρ. φρέσκο βούτυρο, αιγοπρόβειο, μαλακό
  • 220γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πικραμύγδαλο
  • 200γρ. ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ (καβουρδίζουμε στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο 

Για το σερβίρισμα:

  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • Ανθόνερο 

Μέθοδος εκτέλεσης:

  • Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα
  • Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και εν συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά
  • Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βουτύρου αλλά με το χτύπημα θα ξαναφουσκώσει. Πρέπει στο τέλος να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη το μείγμα
  • Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το πικραμύγδαλο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, εκτός μίξερ και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα
  • Η ζύμη πρέπει να σπάει, να είναι σαν τρίμμα, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε γάντια στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (30 γρ.) και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα
  • Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί
  • Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο
  • Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουμε τους πασπαλίζουμε 

Καλή Επιτυχία!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.