Η αυξημενη κινηση καθιστα απαραιτητη την αναβαθμιση του μεθοριακου Σταθμου Νυμφαιας

1.672.719 διελεύσεις καταγράφηκαν το 2018 από τον σταθμό, αυξημένες κατά 14,5% από το 2017

Την άμεση ανάγκη βελτίωσης του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας, ο οποίος είναι η τρίτη σε κίνηση πύλη της χώρας μας, δείχνουν τα στοιχεία των οδικών αφίξεων για το 2018, μιας και η δημοφιλία της αυξάνεται σταθερά, με την αυξημένη τουριστική κίνηση να ξεκινά φέτος ακόμα πιο νωρίς από πέρυσι.
 
Και αυτό γίνεται τη στιγμή που από τη δίοδο δεν επιτρέπονται τόσο τα λεωφορεία, όσο και τα φορτηγά, ενώ παρατηρούνται και μεγάλες καθυστερήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρόλο που πολλές φορές δίνεται και τρίτη λωρίδα για όσους εισέρχονται στη χώρα μας.
 
Έτσι το 2018 καταγράφηκαν 1.672.719 διελεύσεις από την Νυμφαία, αριθμός αυξημένος κατά 14,5% από το 2017, ο οποίος οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων στους μήνες που δεν θεωρούνται αιχμής.
 
Η αύξηση είναι πιο εντυπωσιακή αν κάποιος αναλογιστεί ότι ο συνολικός αριθμός των εισόδων στη χώρα μας το 2018 ήταν μειωμένος κατά 200.000, από 12.788.121 το 2017 σε 12.548.533.
 

 «Ανοίγει» η τουριστική περίοδος

 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στατιστικό που παρατηρήθηκε είναι η μεγαλύτερη αύξηση στων διελεύσεων στη Νυμφαία. Και αυτό γιατί ενώ οι περισσότερες διελεύσεις γίνονται τους μήνες του καλοκαιριού και το Σεπτέμβριο, με τον Αύγουστο να είναι ο πιο πολυσύχναστος μήνας με 368.625 διόδους, η ποσοστιαία αύξηση σε αυτούς τους μήνες είναι μικρή, δείχνοντας πως, σε αυτόν τον τομέα τουλάχιστον, η δίοδος έχει φτάσει στα όριά της.
 
Όμως ευχάριστη έκπληξη ήταν η αύξηση στον πρώτο και τον τελευταίο μήνα του χρόνου, με την αύξηση τον Ιανουάριο να φτάνει το 72,8% ενώ η αύξηση τον Δεκέμβριο να είναι 78%.
 
Η πιο μεγάλη αύξηση διελεύσεων ωστόσο τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστά, παρατηρήθηκε τον Μάιο, όταν ο αριθμός τους σχεδόν διπλασιάστηκε, από 52.181 το 2017 σε 102.492 το 2018, μια αύξηση 96,4%.
 
Αυτό δείχνει πως, ανάλογα φυσικά και με τις καιρικές συνθήκες, η τουριστική χρονιά επεκτείνεται, και μαζί με αυτή, οι ευκαιρίες που υπάρχουν και για την περιοχή μας, αρκεί φυσικά να υπάρχει η αποφασιστικότητα για να αξιοποιηθούν.
 

 Έλλειψη υποδομών και πολιτικής βούλησης

 
Οι μοναδικές δίοδοι που έχουν περισσότερες διελεύσεις από την Νυμφαία είναι ο Σταθμός Ευζώνων και ο Προμαχώνας, που καταγράφουν περίπου 3.000.000 διελεύσεις, όμως είναι και πολύ πιο οργανωμένοι και επιτρέπουν, σε αντίθεση με αυτό της Νυμφαίας, τη διέλευση λεωφορείων και φορτηγών.
 
Έτσι ο συνοριακός σταθμός της περιοχής μας δείχνει τις δυνατότητές του, όμως δείχνει και ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για την αναβάθμισή του, τόσο από άποψη υποδομών, όσο και προσωπικού, ώστε να εξυπηρετήσει όλο αυτό τον αριθμό οχημάτων, αλλά και να προχωρήσει επιτέλους το άνοιγμα για τα λεωφορεία, που θα δώσει και άλλη δυναμική στην περιοχή.
 
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για ενίσχυση του Τελωνείου Κομοτηνής βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, όμως το σημαντικότερο φαίνεται να είναι η ενίσχυση των υποδομών στο χώρο της συνοριακής διάβασης, ώστε η κίνηση να γίνεται χωρίς προσκόμματα.
 
Να σημειωθεί πάντως ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, από όλα τα επίπεδα, ότι γίνονται κινήσεις για την αναβάθμιση της διόδου και να επιτραπεί η διέλευση των λεωφορείων, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει ουσιαστική πολιτική πίεση ώστε να βρεθεί μόνιμη και ουσιαστική λύση για το ζήτημα της αναβάθμισης της Νυμφαίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.