Η αδυναμια της εξουσιας με τη «ματια» του Ιωακειμ Ιωακειμιδη

Υπογράφει την σκηνοθεσία της παράστασης «Δεσποινίς Μαργαρίτα» με πρωταγωνίστρια την Γιάννα Χαριτίδη - «Ανεβαίνει» στην Λέσχη Κομοτηναίων το διήμερο 29 και 30 Ιουνίου

Δεδομένης της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, αλλά και τα όσα διαχρονικά έχουμε συνδέσει ως λαός με τους πολιτικούς μας εκπροσώπους, ήτοι αυτούς που ασκούν εξουσία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και επίκαιρο. Ο λόγος για την παρουσίαση του έργου του Ρομπέρτο Ατάϊντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» σε σκηνοθεσία του γνωστού Κομοτηναίου  Ιωακείμ Ιωακειμίδη, ο οποίος και αυτό το καλοκαίρι αποφασίζει να μείνει στα παρασκήνια.
 
Στον ομώνυμο ρόλο του εμβληματικού για την παγκόσμια δραματουργία μονολόγου του συγγραφέα η μόλις 20 ετών Γιάννα Χαριτίδη, η οποία καλείται να διαδραματίσει επί σκηνής την Δεσποινίς Μαργαρίτα, όπως την εμπνεύστηκε και την μετέφερε στο χαρτί ο συγγραφέας κάτω από τη βαριά σκιά του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας. 
 
Ένα κωμικοτραγικό έργο, όπως άλλωστε το έχει χαρακτηρίσει και ο ίδιος ο συγγραφέας, μεταφερόμενο στη σκηνή της Λέσχης Κομοτηναίων υπό την ερασιτεχνική σκηνοθετική ματιά του Ιωακείμ Ιωακειμίδη, ο οποίος εργάστηκε εντατικά για την πραγματοποίηση της παράστασης, έχοντας στο πλευρό του  πλειάδα συνεργατών, ξεκινώντας από τον Κωνσταντίνο Κολάτσο, ο οποίος  υπογράφει την αφίσα, το τρέιλερ και τις προβολές της παράστασης, παίζοντας και ρόλο βοηθού σκηνοθέτη, τον Γιώργο Κελεσίδη που υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης και μετρά ήδη δύο συνεργασίες με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, αλλά και την Βερόνικα Σεμερτζίδου καθηγήτρια του Ιωακείμ η οποία έδωσε και την ιδέα της παράστασης.

Ιωακείμ Ιωακειμίδης
«Όση δύναμη έχει η εξουσία άλλο τόσο αδύναμη μπορεί να είναι ταυτόχρονα»

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο Ιωακείμ Ιωακειμίδης η ευκαιρία της σκηνοθεσίας της παράστασης αυτής, τον έφερε αντιμέτωπο με την μαγεία του μονολόγου, τον οποίο και χαρακτηρίζει ως «το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ένας συγγραφέας στο θεατρικό κοινό».
 
Ο ίδιος δηλώνοντας ωριμότερος ως άνθρωπος, αλλά παραμένοντας ερασιτέχνης θέλησε να τολμήσει την προσπάθεια αυτή, ξεκινώντας από την αλλαγή των απαιτήσεων που είχε, αρχικά από τον ίδιο του τον εαυτό.
 
«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε δεδομένης της εμπειρίας, των γνώσεων και της ηλικίας μας» εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος, δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί στο κοινό της Κομοτηνής το διήμερο 29 και 30 Ιουνίου. Ο ίδιος εργάστηκε εντατικά και για την θεατρική απόδοση του κειμένου, καθότι όπως εξηγεί χρειάστηκε αυτό να προσαρμοστεί στα δεδομένα της πρωταγωνίστριας αλλά και της προσπάθειας αυτής καθ’ αυτής, αλλά και για την συνολική παράσταση, ξεκινώντας από την έρευνα επί των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών της εποχής που γράφτηκε, παρακολουθώντας αντίστοιχες επαγγελματικές θεατρικές αποδόσεις κ.α. αλλά με στόχο η παράσταση να φέρει την προσωπική του ματιά επί του έργου.
 
«Πολύ συχνά οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία στα χέρια τους καταλήγουν να αυτοκαταστρέφονται. Η εξουσία κάνει κακό όχι μόνο σε αυτούς που την διαχειρίζονται αλλά και στους γύρω τους» επεσήμανε ο ίδιος προτάσσοντας ως βασικό μήνυμα της παράστασης το ότι « όση δύναμη έχει η εξουσία άλλο τόσο αδύναμη μπορεί να είναι ταυτόχρονα».

Γιάννα Χαριτίδου: Η «Δεσποινίδα Μαργαρίτα» του Ιωακείμ Ιωακειμίδη

Συμμέτοχος στην προσπάθεια αυτή στάθηκε και η πρωταγωνίστρια της παράστασης, επίσης Κομοτηναία Γιάννα Χαριτίδη, την οποία το κοινό της πόλης θα δει επί σκηνής. Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα»  της παράστασης μετρά πολλά χρόνια γνωριμίας αλλά και κοινής ερασιτεχνικής πορείας με τον Ιωακείμ στο σανίδι του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου της πόλης μας, απ’ όπου και αποφοίτησαν.
 
Ούσα φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών πλέον, η ίδια δήλωσε πως δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση του Ιωακείμ να συνεργαστούν εκ νέου, καθότι η ίδια δηλώνει λάτρης του θεάτρου αλλά και όσων επιθυμούν να το ακολουθήσουν επαγγελματικά, όπως ο Ιωακείμ Ιωακειμίδης.

«Το κοινό να μας κρίνει με επιείκεια, κυρίως για την προσπάθεια»

Η ίδια δηλώνει πως η ενασχόλησή της με το θέατρο επιθυμεί να παραμείνει στο επίπεδο της στήριξης του νέου ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού και μόνο, εξού και κάλεσε τον κόσμο που θα παρακολουθήσει την παράσταση να την κρίνει με επιείκεια και ως μια προσπάθεια νέων παιδιών, που αγαπούν την τέχνη αυτή καθ’ αυτή αλλά και ως μία ευκαιρία να περάσουν ευχάριστα λίγο από τον χρόνο τους.
 
Ερωτηθείσα σχετικά με την δική της προσέγγιση ως προς τον ρόλο της Δεσποινίδος Μαργαρίτας, η Γιάννα τόνισε πως δεν δυσκολεύτηκε να κατανοήσει τον ρόλο, καθότι ο ατίθασος χαρακτήρας της σε πολλές των περιπτώσεων αντικατοπτρίζει και την ίδια, ενώ περιέγραψε την πρωταγωνίστρια ως μία  γυναίκα με πολλά παιδικά τραύματα λόγω της έλλειψης της απαραίτητης για κάθε παιδί γονεϊκής φροντίδας και αγάπης.
 
«Η Δεσποινίδα Μαργαρίτα προσπαθεί να αποφύγει ό,τι δυσάρεστο στην ζωή της, με έναν τρόπο εξουσιαστικό, γιατί φοβάται να ξαναπονέσει. Θεωρεί πως η ίδια μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε αυτήν» τόνισε χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσει πως κατά τη δική της κατανόηση των πραγμάτων το κείμενο πραγματεύεται τα ελαττώματα της εξουσίας. Όπως ακριβώς το έθεσε «το γεγονός ότι η εξουσία δεν είναι απαραιτήτως σωστή. Έχει ελαττώματα, μειονεκτήματα, υστερεί αλλά παρόλα αυτά απαιτεί να την υπακούμε και να την σεβόμαστε».

Κωνσταντίνος Κολάτσος 
«Έχω έμφυτο πάθος με την παραγωγή όμορφων εικόνων»

Ο 17χρονος Κωνσταντίνος Κολάτσος υπογράφει το έντυπο υλικό, το τρέιλερ αλλά και τις προβολές που θα παιχτούν κατά τη διάρκεια της παράστασης.
 
Η πρώτη του συνεργασία με τον Ιωακείμ Ιωακειμίδη, ήταν στην περσινή παράσταση «Ο Κύριος και η Κυρία Παπαπαρασκευά» όπου και συμμετείχε σε ρόλο ηθοποιού, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει λάτρης των παρασκηνίων.
 
«Πιστεύω ότι έχω ένα έμφυτο πάθος ή τουλάχιστον μία μεγάλη αγάπη στο να παράγω όμορφες εικόνες, είτε αυτό αφορά την φωτογραφία είτε το βίντεο, τον κινηματογράφο, το βίντεο editing και composing είτε και τη γραφιστική» δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε για την παράσταση.
 
Με εργαλεία την αγάπη του για τη δημιουργία, ο αυτοδίδακτος εν δυνάμει γραφίστας προσπάθησε να αποτυπώσει τόσο την αφίσα όσο και το τρέιλερ της παράστασης όλες τις πτυχές του χαρακτήρα της Δεσποινίδος Μαργαρίτας,  μίας πολύπλευρης όπως την χαρακτήρισε προσωπικότητας αλλά και μίας απαιτητικής από πλευράς των όσων θεμάτων θίγει παράστασης.
 
Κατόπιν έρευνας επί του έργου, του συγγραφέα, των φανερών και κρυφών νοημάτων αυτής ο ίδιος δημιούργησε το τελικό προωθητικό και όχι μόνο υλικό της παράστασης, το οποίο όπως σημείωσε θεωρεί πως αντικατοπτρίζει πλήρως τόσο τα προαναφερθέντα στοιχεία όσο και την λογική της προσπάθειας αυτής καθ’ αυτής.
 

Info 

«Δεσποινίς Μαργαρίτα»
29 και 30 Ιουνίου στον αύλειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων
Είσοδος ελεύθερη
Κατάλληλη άνω των 13 ετών
Ώρα Προσέλευσης 20:45
Η κράτηση είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ και μπορεί να γίνει στα τηλέφωνα: 2531 401408 και 6932605566 ή με SMS αναφέροντας την ημερομηνία, των αριθμό ατόμων και το ονοματεπώνυμο στο οποίο θα γίνει η κράτηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.